Delo (Slovenia)

Obupani oče za informacij­o o pogrešani Juliji ponuja denarno nagrado

Izginili Policija že dlje časa prosi za pomoč pri iskanju pogrešane desetletne Julije in njene matere Melise Smrekar

- Gordana Stojiljkov­ić

Policija je včeraj znova, tako kot že 3. decembra lani, zaprosila za pomoč javnosti pri iskanju pogrešane desetletne Julije Pogačar iz Radomelj in njene 52-letne matere Melise Smrekar, prej Nataše Brumen. Julijin oče, 48-letni Peter Pogačar, ki je odprl tudi spletno stran Findjulija.com, za informacij­e o hčeri ponuja celo deset tisoč evrov nagrade. »Še vedno stojijo jaslice in novoletna jelka, darila jo čakajo. Nazadnje sem jo videl 3. novembra, od takrat ne vem, kje je in ali je dobro,« v videoposne­tku, ki ga je objavil na spletni strani Findjulija.com, med drugim pripoveduj­e Pogačar iz Radomelj, oče desetletni­ce. Kljub intenzivni preiskavi tako doma kot v tujini, saj je njuno iskanje objavljeno tudi na Europolu, doslej še ni bilo uspeha. Kot nam je zaupal oče, sta se z mamo razšla leto po rojstvu deklice, stike sta imela urejene, zato njun odhod ni povezan denimo z bojem za skrbništvo. Po tistem, ko sta izginili neznano kam, je z začasno sodno odredbo postal hčerin polni skrbnik.

»Za njen normalni razvoj je nujno, da se čim prej vrne domov, v šolo, v domače okolje, med svoje sorodnike in prijatelje. Ne vem, kako živi in kaj mora prestajati, zagotovo pa njeno življenje ni kakovostno, sploh, ker se očitno skrivajo in živijo z minimalnim­i stroški,« pripoveduj­e oče.

Odšli naj bi na dopust

»Tisto sredo okoli 17.30 sta se poslovili od partneriči­nih dveh sinov oziroma hčerinih polbratov, starih 26 in 31 let. Odšli naj bi na dopust. Po nekih informacij­ah naj bi na pot odšli z zakoncema iz Mokronoga. Zakonca naj bi se od svojcev poslovila in rekla, da odhajata v Španijo, kjer bosta živela nekje v hribih, v gozdu, v koči, kamor ne seže noben signal. Omenila naj bi, da bosta potovala tri do štiri dni. Iz navedenega sklepam, da so z avtom odšli v Španijo do Huelve ali Cádiza in od tam s trajektom na Kanarske otoke. Zakonca teko

Pogrešana Julija Pogačar

če govorita špansko, zato je sum, da so nekje v Španiji, upravičen,« pripoveduj­e oče, ki torej domneva, da je njegova hči nekje, kjer govorijo španski jezik.

Odhod je Melisa Smrekar očitno skrbno načrtovala, še dodaja, saj je s seboj vzela le osebne dokumente zase in deklico ter gotovino, vse drugo – bančne kartice, telefon, prenosni računalnik –, s čimer bi ju policija lahko izsledila, pa pustila doma. »Ker ne uporabljat­a telefonov, interneta in družbenih omrežij, ju je skoraj nemogoče izslediti,« je obupan oče, ki sumi, da je njuno izginotje povezano z ekstremist­ično sekto. »Moja nekdanja partnerica je že vsaj od leta 2013 v stiku z vodjo, ki se je leta 2020 iz Slovenije preselila na Azore. Pripadniki njene vere pravijo, da je nedotaklji­va in da se ne sme iti do nje, ampak prav zaradi njenega novega naslova verjamem, da sta nekje na otokih, kjer je podnebje milejše,« predvideva oče. Kot pravi, je njegova nekdanja partnerica tudi nižja učiteljica te sekte.

Teorije zarot

»Vodja in njeni sledilci verjamejo, da nas hočejo bogati zasužnjiti, da je signal 5G nevaren, da nam s testiranji in cepljenji proti covidu-19 v telo vstavljajo čipe,

da letala s kemičnimi sledmi (angl. chemtrails) na nas spuščajo strupe, in še bi lahko našteval. Ker je bivša partnerica hčerko redno jemala na delavnice in jo indoktrini­rala z njihovimi nazori, je tudi ona verjela v vse našteto. Prepričana je, da je z begom sebe in hčer rešila pred gotovo smrtjo,« pripoveduj­e.

Stik z domnevno vodjo sekte smo poskušali navezati prek facebooka, ko smo pridobili telefonsko številko, pa tudi po telefonu. Sprva je privolila v pogovor, a si je premislila. Vse, kar nam je zatrdila, je, da dekličina mama ni več učiteljica njenega nauka oziroma

njene vere. »Znova so nas obiskali kriminalis­ti. Lahko so ugotovili, da deklice in njene mame pri nas na Azorih ni,« je povedala med drugim.

»Ko smo s hčerinima polbratoma, ki sta prav tako kot jaz v veliki stiski, saj sta bila oba navezana na mojo hčer, dojeli, da nista odšli le na dopust, kot sta to povedali v šoli, smo podali prijavo na policijo in kazensko ovadbo na tožilstvo za ugrabitev mladoletne osebe,« je še povedal oče pogrešane Julije, ki vidi v zadnjem koraku, torej razpisani nagradi, še zadnje upanje, da najde svojo hčerko.

• Že od novembra oče pogreša svojo hčer.

• Z materjo naj bi odšli na krajši dopust, a se nista vrnili.

• Z začasno sodno odredbo je oče postal hčerin polni skrbnik.

 ?? Fotografij­i Osebni arhiv ?? Melisa Smrekar je bila prej Nataša Brumen.
Fotografij­i Osebni arhiv Melisa Smrekar je bila prej Nataša Brumen.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia