Delo (Slovenia)

Z motorjem je ubil prijatelja in nato pobegnil

Prometna nesreča Sodišče ni sprejelo priznanja 23-letnika

- Boštjan Celec

V naselju Orehovica, na cesti od Izlak proti Trojanam, se je 29. novembra 2020 zgodila tragična nesreča, ugasnilo pa je življenje 31-letnika. Voznik in sopotnik nista nosila čelad. Voznik je po nesreči pobegnil, a so ga policisti nedaleč od kraja tragedije izsledili, reševalci pa zaradi hudih poškodb odpeljali v ljubljansk­i klinični center. Zdaj mu bodo zaradi nesreče sodili. Še ne 23-letni Blagovičan Jan Medvešek Smrkolj je s tresočim se glasom priznal, da je v mladostni razposajen­osti hudo prekoračil mejo dovoljeneg­a in zagrešil veliko neumnost. »Ne bi se smela zgoditi. Nikomur je ne bi privoščil. Spremenila je moje življenje, obrnila ga je na glavo.« Kriv je smrti sopotnika na motorju, ki ga sploh ne bi smel voziti, saj je bil pijan, sploh pa ni imel vozniškega dovoljenja za kategorijo A. In čeprav se je iskreno pokesal, da je zaradi njegovega početja umrl človek, na ljubljansk­em okrožnem sodišču priznanja krivde niso sprejeli.

Ni hotel ustaviti

Sprva sicer ni bilo jasno, kdo je vozil motor, zato se je začela obsežna kriminalis­tična preiskava dogodka, katerega priča je bil tudi policist, ki je tik pred nesrečo s službenim vozilom s prižganimi modrimi lučmi vozil za drugim motoristom, ki je kršil prometna pravila in ni hotel ustaviti na njegove znake.

Po končani preiskavi je tožilstvo vložilo obtožbo proti Smrkolju, na predobravn­avnem naroku pred okrožnim sodnikom Davidom Špernjakom pa je tožilka Maja Ulčar razložila, kaj je mladenič zagrešil tiste novembrske noči ob 2.36. Z motornim kolesom kawassaki ninja »je vozil predrzno in brezobzirn­o, pri tem pa ni prilagodil hitrosti vožnje na nepregledn­ih odsekih ceste, kar je imelo za posledico prometno nesrečo s smrtjo ene osebe«. Vozil je veliko prehitro, ovinkasta cesta je bila slabo osvetljena in mokra, asfalt pa hladen.

»V desnem ovinku je izgubil nadzor, se prevrnil na desno stran in drsel v levo proti robu vozišča,

Menda ni vedel, da je motor predelan.

kjer je trčil v utrjeni travnato kamniti usek, potem pa je motorno vozilo odbilo naprej v smeri vožnje in je z desno stranjo drselo po levem smernem vozišču, kjer se je ustavilo.« Posledice so bile usodne. »Pod motorjem je obležal potnik, ki je zaradi hudih poškodb prsnega koša na kraju nesreče umrl. Jan Medvešek Smrkolj je imel v organizmu 0,99 grama alkohola na liter krvi,« je dejala tožilka.

Poleg kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu (zagrožena je kazen do 12 let zapora) pa mu tožilstvo očita še, da je »neposredno po povzročitv­i nesreče odšel peš s kraja nesreče, ne da bi preveril stanje potnika, ki je obležal pod motornim kolesom, mu nudil pomoč ali poklical na pomoč reševalce.«

»Nimam drugega, kot da vse priznam«

»Nimam drugega, kot da vse priznam. Vozil sem to motorno kolo, vse se je zgodilo tako, kot je v obtožbi,« je skesano povedal obtoženec. Ker je bil doslej nekaznovan, je tožilka Maja Ulčar za povzročite­v nesreče predlagala leto in osem mesecev zapora, za zapustitev ponesrečen­ca pa pet mesecev. Enotna kazen bi znašala dve leti zapora, ki bi jo Smrkolj smel odslužiti v obliki tako imenovaneg­a vikend zapora. Ker pa ni imel vo

zniškega dovoljenja za vožnjo motorjev kategorije A (imel je le tisto za šibkejše kategorije), je predlagala še, naj mu sodnik za dve leti prepove tudi vožnjo s temi kategorija­mi.

A se je zapletlo. »Ste vedeli, da tega motorja ne bi smeli voziti, saj je imel odstranjen­o blokado?« je sodnik vprašal obtoženca. V osnovi bi ga namreč celo smel, saj tovarniško izdelan v svetu vozniških dovoljenj spada v tako imenovano šibkejšo kategorijo A2. Toda leta 2012 (ko je bilo Janu šele 13 let) so mu odstranili blokado in ga s tem spremenili v pravo zverino. Lastnik motorja je sicer njegov oče, Jan pa ga je začel voziti, ko mu je bilo 15 ali 16 let let.

Odgovor na sodnikovo vprašanje se je glasil: »V času nesreče nisem vedel, da motorno kolo nima več blokade, šele ko sem videl izvedensko mnenje, sem izvedel, da so mu jo odstranili.« Tožilstvo pa mu v obtožbi očita, da ni imel pravice za vožnjo najmočnejš­ih motorjev; da njegova ninja spada med takšna vozila, pa menda ni vedel. »Razumem, da želite obrniti nov list v življenju, toda vašega priznanja ne morem sprejeti,« mu je sporočil sodnik. To pa pomeni, da postopka niso zaključili s hitro odločitvij­o, ampak je pred Janom Medveškom Smrkoljem celoten sodni proces.

 ?? Foto Dejan Javornik ??
Foto Dejan Javornik

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia