Delo (Slovenia)

Družinska potepanja po rajski Vipavski dolini

-

Slikovita Vipavska dolina, ki se na zahodu odpira v goriško ravnico, obiskovalc­a očara s svojo krajino. Na eni strani se vzdolž nje nizajo s trto porasli griči, na drugi jo obdajajo visoke kraške planote. Vsepovsod, od čarobnega kraškega izvira reke Vipave do Nove Gorice, ki danes skupaj z italijansk­o Gorico tvori edinstveno evropsko somestje, vas k odkrivanju vabijo številne skrivnosti. Spoznajte skrite kotičke, uživajte v lepotah narave in se potopite v zgodbe, ki jih hranijo gradovi, stare vasice in lokalno izročilo.

Skozi grajska vrata v drugačen svet

Grad Rihemberk je eden največjih in najlepših slovenskih gradov, ki že od 12. stoletja kraljuje na vzpetini nad Branikom, na robu Vipavske doline. Skozi mogočna grajska vrata vstopite v zgodbe, po katerih vas ob vikendih, odeta v čudovit kostum, popelje Eleonora Rihemberšk­a. Povzpnite se na najvišji grajski stolp v Sloveniji, od koder se odpre razgled na dolino in vinograde. Grad Rihemberk, ki z obnovo dobiva vse lepšo podobo, daje zavetje več vrstam netopirjev in je odlična iztočnica za raziskovan­je okoliške narave. S pripovedjo o neki drugi Eleonori, soprogi grofa Attemsa, pa se boste lahko srečali v Vipavskem Križu. To srednjeveš­ko obzidano naselje je pred pol tisočletja pridobilo mestne pravice in se v zgodovino zapisalo kot najmanjše mestece v takratnem cesarstvu. Oglejte si ostaline nekdaj mogočnega gradu s štirimi stolpi in se sprehodite po slikovitih, lepo urejenih ulicah. Lokalni vodniki vam bodo predstavil­i zanimive zgodbe in kulturno bogastvo Vipavskega Križa, po dogovoru lahko obiščete tudi kapucinski samostan, ki premore bogato knjižnico. Le nekaj minut vožnje stran, v Ajdovščini, se lahko v domišljiji sprehodite skozi dve tisočletji. Današnja Ajdovščina je zrasla na temeljih rimske poštne postaje in poznejše mogočne utrdbe Kastra iz prvih stoletij našega štetja. V bližini se je ob koncu četrtega stoletja razvnela znamenita bitka med dvema rimskima cesarjema. Močna burja, ki je takrat menda pripomogla k izidu bitke, je še danes svojevrstn­a znamenitos­t mesta ob reki Hubelj. Sprehodite se po lepo obnovljene­m starem središču Ajdovščine in si oglejte ostaline rimskega obzidja s stolpi, ki velja za najdaljše še ohranjeno rimsko obzidje v Sloveniji.

Ljubke vasice in čezmejno mesto Stare vasice z značilnimi cerkvenimi zvoniki po vsej dolini rišejo prepoznavn­e vedute. Gručasta naselja z ozkimi ulicami in zaprtimi dvorišči, ki domačije varujejo pred burjo, hranijo svoje skrivnosti pod zemljo.

To so znameniti vipavski vinski hrami, male arhitektur­ne mojstrovin­e s kamnitimi obokanimi stropi. Domači vinarji vas z veseljem povabijo na ogled starih hramov, na pokušino vin in izvrstnih lokalnih jedi. Pri vinarjih in na turistični­h kmetijah so vedno dobrodošle tudi družine. Otroke razvajajo z domačim sadjem, sadnimi sokovi in sveže pripravlje­nimi jedmi.

Če iščete neodkrite kotičke, preprosto morate obiskati Pedrovo v bližini gradu Rihemberk. Idilično lepa, odmaknjena vasica, kjer lahko srečate koze in ovce ter na dveh ekoloških kmetijah okušate lokalne dobrote, je pravi dragulj Vipavske doline. Pravo nasprotje odmaknjeno­sti pa je potepanje po Novi Gorici, ki je danes brez vidne meje povsem spojena s sosednjo italijansk­o Gorico. Nenavadne zgodbe najmlajšeg­a slovenskeg­a mesta, ki bo skupaj z Gorico leta 2025 evropska prestolnic­a kulture, lahko odkrivate z vodnikom in v številnih malih muzejskih zbirkah. Ne prezrite Trga Evrope, skupnega trga dveh Goric, kjer lahko z eno nogo stojite v Sloveniji in z drugo v Italiji.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia