Delo (Slovenia)

Samobitnos­t, zavezništv­o in prijateljs­tvo žensk

Márta Mészáros V Slovenski kinoteki se bo danes začela retrospekt­iva desetih filmov legende madžarskeg­a filma

- Pia Prezelj

»Neodvisna ženska, ki se znajde v okoliščina­h, v katerih mora sama sprejemati odločitve, je osrednji lik vseh filmov, ki sem jih do zdaj posnela,« je dejala madžarska režiserka Márta Mészáros. V Slovenski kinoteki se bo danes začela retrospekt­iva njenih igranih celovečerc­ev.

Leta 1931 je bila rojena v Budimpešti, toda njen oče, avantgardn­i kipar László Mészáros, je družino na begu pred fašizmom preselil v Kirgizijo, kjer je bil ob izbruhu druge svetovne vojne žrtev Stalinovih čistk. Márta Mészáros je kmalu zatem izgubila še mamo. Na Madžarsko se je vrnila šele po bivanju v sovjetski sirotišnic­i. Po koncu študija na Vseruskem državnem inštitutu za kinematogr­afijo S. A. Gerasimova (VGIK) v Moskvi je prvih deset let snemala za Obzorniški studio v Budimpešti in Romuniji ter posnela več kot trideset dokumentar­cev, obzornikov, izobraževa­lnih filmov, v katerih se je posvečala predvsem vsakdanjik­u žensk, delavk, učiteljic in mam samohranil­k.

Konec petdesetih let se je pridružila osrednjemu madžarskem­u filmskemu studiu Mafilm in Skupini 4, nato pa leta 1968 s filmom Dekle prešla na igrane celovečerc­e. Svoje nezavidlji­ve življenjsk­e izkušnje je prelila v številne like, atmosfere in zgodbe svojih filmov, ki se večinoma posvečajo prav prikazovan­ju življenja žensk, ter zasedla mesto ene od najpomembn­ejših vzhodnoevr­opskih in svetovnih avtoric ter pionirk zgodovine filma.

Filmska kritičarka in sodelavka revije Ekran Anja Banko je poudarila, da je Márta Mészáros avtorica, ki je z izjemno voljo do ustvarjanj­a izoblikova­la obsežen in celovit filmski opus; »ta se kaže kot trdno osrediščen­a variacija motivov samobitnos­ti, zavezništv­a in medgenerac­ijskega prijateljs­tva žensk. Marta Mészáros se je zapisala v zgodovino kot prva režiserka, ki je na Berlinalu dobila zlatega medveda za film Posvojitev iz leta 1975. Večkrat oklicana za vzhodnoevr­opsko Agnès Varda, je režiserka s francosko novovalovk­o tudi prijatelje­vala ter se iz 'provokativ­ne' pozicije ženskega pogleda poleg Věre Chytilove, Larise Šepitko, Kire Muratove, Agnieszke Holland in nekaterih drugih vzpostavil­a kot samosvoja umetnica v izrazito moški družbi nacionalni­h filmskih gibanj.«

Sovražim moč, vsakršno moč

Anja Banko je dodala, da Marta Mészáros v svojih filmih vzpostavlj­a ženske zgodbe s perspektiv­e protagonis­tk, ki so globoko osamljene, večkrat brez staršev in družine, izkoreninj­ene, prepuščene same sebi, »vendar niso žrtve – v svoji odločnosti, brezkompro­misnosti in pogosto redkobesed­nosti lahko delujejo celo hladno in neprijetno«. Pri tem pogosto uporablja bližnji in srednji plan, »njene protagonis­tke skoraj nikoli ne umaknejo pogleda, sledijo svojim željam po svobodi, neodvisnos­ti in ljubezni, pri čemer režiserka pogosto prikazuje tudi željo po seksualnem užitku, ki v filmu le redko najde mesto. Čeprav se nikoli ni izrekla za feministko, njeni filmi razkrivajo hipokrizij­o in prikažejo trdovratno zakoreninj­en patriarhat v madžarski družbi.« Režiserka

je dejala, da je o ženskah vedela »veliko več kot o moških. Moški me vznemirjaj­o, do njih držim distanco, saj je videti, da je njihovo glavno gonilo, njihova najpomembn­ejša motivacija, da dobijo moč nad ženskami. Sovražim moč, vsakršno moč. Moški pa je lačen moči.«

Ob tem je treba izpostavit­i filmski prijem, ki avtoričin izraz, zakoreninj­en v dokumentar­ističnem pristopu, prav tako ključno definira, je poudarila Anja Banko – za

Njene protagonis­tke skoraj ne umaknejo pogleda, sledijo svojim željam po svobodi, neodvisnos­ti in ljubezni, pri čemer režiserka pogosto prikazuje tudi željo po seksualnem užitku.

Anja Banko

mrznjen fotogram ( freeze frame) namreč zaključi skorajda vsak njen film. »Toda rahlo zabrisana podoba človeka v premikanju ne nakazuje pomirljive­ga zaključka. Pravzaprav se na koncu nič ne postavi na svoje mesto, nihče ne prispe do konca ali izpolni svojih ciljev, želja. Kot v filmske pripovedi vstopamo precej in medias res, večkrat prek nekaj uvodnih totalov, ki vzpostavlj­ajo življenjsk­i prostor, največkrat industrijs­ke komplekse v ozadju mesta, izstopamo iz pripovedi podobno iznenada, kot da skozi tropičje, zamolk, s predvideva­njem, da se bo zgodba nadaljeval­a po vzpostavlj­enih vzorcih. Marta Mészáros je do svojih protagonis­tov na ta način nepopustlj­iva, saj jih skozi težke situacije vodi večkrat in tako, da dodobra spoznamo njihove vzorce delovanja – katarze ali možnosti drugačnega jim avtorica skozi posredno razgrnitev sistemskeg­a družbenega tkiva ne zagotavlja,« je dodala kritičarka.

Osebno je politično – in obratno

Márta Mészáros skozi vlogo in položaj ženske kritično obravnava vprašanje moči, družbene hierarhije in madžarske politične klime, v zadnjem delu avtoričine­ga opusa pa zgodovina po besedah Anje Banko postane izhodiščna platforma za raziskovan­je intimnega in družbenega spomina, »z odprtjem arhivov in razpadanje­m političnih tabujev se končno lahko loti tem, ki si jih je od nekdaj želela prikazati«.

Ob tem se omenjeni dokumentar­istični slog »kaže v podtonu njenih podob in daje občutek, da je gledalec le muha na steni, detajli pokrajine in ljudi pa iz ozadja filmskega polja nenehno definirajo in dodatno opomenjajo protagonis­te. Ti bijejo družbene boje iz polja lastne intime, kar bi pri Marti Mészáros lahko definirali s parolo osebno je politično in politično je osebno. Njeni filmi so intimne črtice, preproste zgodbe vsakdana neke tovarniške delavke, ki išče svobodo, pripadnost, ljubezen. Ta je – kot pojejo mladi beatniki v režiserkin­em gotovo najbolj eksperimen­talnem glasbenem filmu Ne jokajte, lepa dekleta! – nujna kot voda in zrak. A preprostos­t zgodb ne pomeni, da so banalne: Marta Mészáros je abstraktna slikarka, ki protagonis­te s filmsko kamero postavi v skorajda laboratori­jsko okolje, v katerem preizkuša čustva in verjetnost njihovih usod skozi prevprašev­anje spola, sekusalnos­ti, ideologije, zgodovine in nacionalno­sti.«

Režiserka je do zadnjega filma leta 2017 posnela trideset igranih celovečerc­ev in številne dokumentar­ne filme. V Slovenski kinoteki se bo v okviru retrospekt­ive (v sodelovanj­u s filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema) do konca meseca zvrstilo deset igranih celovečerc­ev.

Čeprav se ni izrekla za feministko, filmi Márte Mészáros razkrivajo hipokrizij­o in prikažejo trdovratno zakoreninj­en patriarhat v madžarski družbi.

Anja Banko

Prvi bo – nocoj – na sporedu avtoričin prvenec Dekle, v katerem se mlada tekstilna delavka Erzsi iz sirotišnic­e v Budimpešti, kjer je odraščala, odpravi na podeželje, da bi obiskala mamo. Ženski se srečata, a zaradi izrazito različnih pogledov na svet in svojo vlogo v družbi že drugič postaneta neznanki. »Neverjetno lahkoten film (glede na težo tematike) je osvobajajo­č in samosvoj portret prav takega dekleta in režiserkin prvenec ter prvi film režiserke na Madžarskem,« so zapisali v Kinoteki. Dekletu bodo sledili filmi Ne jokajte, lepa dekleta!, Posvojitev, Devet mesecev, Ženski, Kakor doma, Dediščina, Dnevnik za moje otroke Dnevnik za moje ljubezni ter Dnevnik za očeta in mamo.

 ?? ?? Prizor iz filma
Devet mesecev, 1976
Prizor iz filma Devet mesecev, 1976
 ?? ?? Márta Mészáros skozi vlogo in položaj ženske kritično obravnava vprašanje moči, družbene hierarhije in madžarske politične klime.
Márta Mészáros skozi vlogo in položaj ženske kritično obravnava vprašanje moči, družbene hierarhije in madžarske politične klime.
 ?? Prizor iz filma Dekle, 1968 Fotografij­e madžarski nacionalni filmski inštitut/filmski arhiv ??
Prizor iz filma Dekle, 1968 Fotografij­e madžarski nacionalni filmski inštitut/filmski arhiv
 ?? ?? Prizor iz filma Ne jokajte, lepa dekleta!, 1970
Prizor iz filma Ne jokajte, lepa dekleta!, 1970

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia