Delo (Slovenia)

Gospodarji prstanov prihajajo po svojega četrtega

Košarka Golden State lahko z zmago v Bostonu v petek osvoji že četrti naslov v ligi NBA v zadnjih osmih sezonah

- Jan Krstovski

Številni so šampionsko ekipo Golden State Warriors že pokopali, ko je leta 2019 izgubila zadnji predkorons­ki finale s Torontom in isto poletje ostala še brez Kevina Duranta. Sledili sta sezoni brez uvrstitve v prvi krog končnice, a zdaj so bojevniki spet tu – v velikem finalu lige NBA in le še zmago oddaljeni od osvojitve naslova, potem ko so v ponedeljek Boston Celtics na peti tekmi premagali s 104:94.

Po herojski predstavi na četrti tekmi v Bostonu, kjer je Stephen Curry s 43 točkami izenačil izid v zmagah na 2:2, so Golden State Warriors v domači dvorani preživeli tudi zgodovinsk­o slab strelski večer svojega prvega zvezdnika, ki prvič po 132 tekmah v končnici ni zadel niti enega meta za tri točke. Kljub temu je s 16 točkami in 8 asistencam­i ter le eno izgubljeno žogo spet prispeval viden delež k tretji zmagi nad Boston Celtics, ki bodo morali v petek (začetek ob 3.00 po slovenskem času) že zaigrati na vse ali nič pred svojimi navijači. Morebitna sedma tekma bo v ponedeljek (2.00) v San Franciscu.

»Seveda me to kot strelca moti, saj želiš vplivati na razplet tekme. A na srečo to ni edina stvar, ki jo počneš na igrišču,« je o svojih devetih zgrešenih metih za tri točke povedal Curry, ki tako kot Klay Thompson in Draymond Green lovi že svoj četrti šampionski prstan. »Steph bo povsem besen pred šesto tekmo. Točno to potrebujem­o,« je dvoboj v svojem slogu ocenil Green.

Vedno glasnejše so ocene, da je udarni trio bojevnikov najboljši v celotni zgodovini lige. Če v to šampionsko zmes dodamo še Andrewa Wigginsa, s 26 točkami in 13 skoki tokrat spet glavnega protagonis­ta kalifornij­ske zmage, je vedno bolj jasno, da je bila že ena zmaga Dal

lasa z Luko Dončićem v konferenčn­em finalu resnično velik podvig. Bojevniki so šele četrti, ki so se v finale uvrstili šestkrat v osmih letih, to je denimo uspelo legendarni­ma ekipama Los Angeles Lakers z Jerryjem Westom in Magicom Johnsonom, Bostonu z Billom Russellom in seveda Chicago Bulls v eri Michaela Jordana.

Kerr jih želi pokončati

Golden State je zdaj na pragu prvega naslova po selitvi v San Francisco, kjer je Boston sicer dobil prvo tekmo in končal zmagoviti niz bojevnikov pred njihovimi navijači, kjer so po vrsti padali Denver Nuggets, Memphis Grizzlies in Dallas Mavericks (9:0). Chase Center je tokrat videl dokaj umirjen zaključek dvoboja, v katerega se je Boston vrnil z izvrstno tretjo četrtino in pred zadnjimi 12 minutami znižal zaostanek na vsega točko (74:75). A izgubljeni­h žog (skupno 18) in zapravljen­ih metov za tri točke (11:32) je bilo preprosto preveč, da bi lahko preprečili drugi zaporedni poraz, kar se je Bostončano­m pripetilo prvič v letošnji končnici.

»Zdaj smo brez dvoma postavljen­i pred zid in videli bomo, iz kakšnega testa smo,« je dejal izkušeni center Al Horford, Jayson Tatum je bil s 27 točkami, dodal je še 10 skokov, sicer prvi strelec dvoboja. »Delo bomo dokončali v Bostonu!« pa je bil po tekmi evforičen trener domačega moštva Steve Kerr, čigar govor pred varovanci so ujele kamere ESPN. Boljše motivacije si v taboru zelenih verjetno ne bi mogli želeti.

 ?? ?? Stephen Curry in Klay Thompson (v ozadju) sta prvi skupni naslov osvojila leta 2015, ko sta imela 27 oz. 25 let.
Stephen Curry in Klay Thompson (v ozadju) sta prvi skupni naslov osvojila leta 2015, ko sta imela 27 oz. 25 let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia