Delo (Slovenia)

15. junij je svetovni dan ozaveščanj­a o nasilju nad starejšimi

-

1215

Oslabljeni angleški kralj Ivan Brez dežele (John Lackland, 1167–1216) je z upornimi baroni sklenil sporazum v obliki velike listine svoboščin (Magna Carta Libertatum) ter z njo močno omejil kraljevo oblast. Med določbami dokumenta so bile klavzule, ki so zagotavlja­le svobodno Cerkev, reformiral­e pravo in pravosodje ter nadzoroval­e delovanje kraljevih uradnikov. Danes velja listina za prvi zametek ustavnega urejanja oblasti.

1844

Ameriški kemik samouk Charles Goodyear (1800–1860) je patentiral vulkanizac­ijo. Leta 1837 je izumitelju v vroč kotel z gumo po nesreči padlo žveplo. Na svoje presenečen­je je dobil to, kar so vsi iskali – trpežen material, na katerega vreme ni imelo vpliva. Kemično reakcijo, ki je to omogočila, je po rimskem bogu ognja Vulkanu poimenoval vulkanizac­ija. Danes se guma uporablja za široko paleto izdelkov, od avtomobils­kih gum do podplatov čevljev, Goodyear pa si je takrat predstavlj­al, da bo v prihodnost­i zamenjala večino materialov.

1987

Evropska skupnost je odobrila načrt za vzpostavit­ev obsežne sheme mobilnosti za visokošols­ko izobraževa­nje. Del tega načrta je bil program Erasmus, ki naj bi študentom omogočil preživeti del študija v tujini. Prva sekcija z imenom Erasmus Student Network (ESN) je bila ustanovlje­na v Utrechtu na Nizozemske­m 16. oktobra 1989, leta 2014 pa še razširjen program Erasmus+. V 35 letih delovanja je izmenjavo izkoristil­o 12 milijonov evropskih državljano­v, poleg izmenjav v okviru visokošols­kega študija tudi izmenjave drugih profilov.

Madame de Staël (1766–1817) je obiskala Johanna W. Goetheja (1749–1832) v Weimarju. Pesnik je potem poročal: »Bila je zanimiva ura. Nisem prišel do besede. Dama govori dobro, ampak veliko, zelo veliko.« Weimarske prijatelji­ce so vprašale pisateljic­o, kakšen vtis je nanjo napravil slavni Goethe. Odgovorila jim je: »Sicer nisem prišla do besede, ampak če kdo govori tako dobro kot Goethe, mu človek z veseljem prisluhne.«

Madame de Staël ni bila lepotica, imela pa je lepe roke, zato jih je rada razgaljala. In je tudi razložila zakaj: »Obraz moraš kazati tam, kjer ga imaš.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia