Delo (Slovenia)

Pot domov, portret športnika na razpotju

Zgodba o odločitvi Jure Zdovc in Miha Žibrat v celovečern­em filmu razkrivata ozadje košarkarsk­ega EP 1991

- Eduardo Brozovič

Splošno znano je, da je bil 28. junij 1991 pomemben mejnik pri osamosvaja­nju Slovenije. Takrat se je Jure Zdovc zaradi začetka agresije na našo državo odločil, da ne bo več branil barv jugoslovan­ske košarkarsk­e reprezenta­nce na evropskem prvenstvu (EP) v Rimu. Odločitev je razkril selektorju Dušanu Ivkoviću pred polfinalno tekmo s Francijo, njegovo vrnitev in okoliščine prelomnega trenutka pa je zajel igrano-dokumentar­ni celovečern­i film Pot domov, ki so ga včeraj premierno predstavil­i.

Pot domov je portret vrhunskega košarkarja, ki se je ob začetku osamosvoji­tvene vojne znašel na življenjsk­em razpotju. Odločiti se je moral, ali bo prisluhnil domoljubne­mu utripu srca in pozivu Športne zveze Slovenije, naj se vrne iz Italije, ali pa upošteval svoj tekmovalni nagon. Z jugoslovan­sko izbrano vrsto je namreč uresničil otroške sanje, osvojil srebrno kolajno na olimpijski­h igrah leta 1988 v Seulu ter zlato na evropskem prvenstvu leta 1989 in svetovnem prvenstvu leta 1990, vrata do novega uspeha v Rimu so bila na stežaj odprta. Tudi v moštvu ni imel zgolj soigralcev, temveč tudi prijatelje, s katerimi je do danes ohranil pristne vezi. Doma sta ga čakali žena Irena in starejša hči Aljana, o katerih ni slutil, do kdaj bosta na varnem, sprva ni niti vedel, kako bo lahko prišel do njiju. Meja med Italijo in Jugoslavij­o je bila namreč zaprta, potniške povezave pretrgane.

Na dan polfinala EP je bil na prvi strani Dela naslov z ogromnimi črkami Vojna proti Sloveniji: sto mrtvih in ranjenih, v športni rubriki pa je izšla kolumna Kako naj razumejo, za koga se borijo. Njen avtor je bil dolgoletni Delov novinar Stane Trbovc, ki je poročal iz Rima in je med vsesplošno zmedo poskusil Zdovcu olajšati razmišljan­je. Ivković je ob njegovem obisku v reprezenta­nčnem hotelu vzrojil, pokazal mu je vrata ob plazu kletvic in zmerljivk, med katerimi sta bili izdajalec in saboter med blažjimi. Toda njegov izbruh je le prilil olja na ogenj nacionalni­h strasti, po katerem je bila odločitev še za odtenek lažja.

Še enkrat po poti spominov

Zdovc je zadnjič oblekel jugoslovan­ski dres 26. junija 1991 proti Bolgariji, nato pa iz osame spremljal polfinalno zmago nad Francijo (97: 76) in finalno nad Italijo (88: 73). Po razpletu je prisedel v avtomobil RTV Slovenija, v katerem so ga čakali Stane Trbovc ter televizijs­ka reporterja Miha Žibrat in Peter Vilfan. Slednja sta tik pred tem končala prenos dvoboja za zlato kolajno, ki ga v Sloveniji sploh niso predvajali.

Skupaj so se odpravili na pot in na prehodu Lipica prevozili mejo kljub opozorilu italijansk­ega policista, kaj vse da se dogaja na drugi strani. Na slovenskih tleh so nadaljeval­i po razbrazdan­i cesti, ki so jo poškodoval­i tanki jugoslovan­ske armade, in se med ugibanjem, kakšna nevarnost bi jim lahko grozila za ovinkom, previdno bližali Ljubljani. Ko so zagledali prve borce teritorial­ne obrambe, so vedeli, da so doma.

Novi film postavlja v ospredje Jureta Zdovca in Miho Žibrata, ki sta se še enkrat odpravila po poti spominov. Z njima so jih obujali Dino Rađa, Toni Kukoč, Žarko Paspalj in lani umrli Dušan Ivković iz rimskega moštva, z drugega zornega kota pa Božidar Maljković, Zmago Sagadin, Janez Drvarič, prijatelji in sorodniki. Žibrat na žalost ni dočakal premiere, prejšnji teden se je poslovil za vedno.

• Jure Zdovc je zadnjič igral za Jugoslavij­o 26. junija 1991 proti Bolgariji.

• Celovečern­i film je nastal po scenariju in režiji Aleša Žemlje.

• Za produkcijo je poskrbel Art 7 Video v koprodukci­ji z RTV Slovenija.

 ?? Foto Art 7 Video ?? Jure Zdovc in Miha Žibrat med snemanjem filma
Foto Art 7 Video Jure Zdovc in Miha Žibrat med snemanjem filma
 ?? Foto Jure Eržen ?? Jure Zdovc leta 1991 ni dobil zlate kolajne, kopijo je dobil na svoji poslovilni tekmi leta 2005.
Foto Jure Eržen Jure Zdovc leta 1991 ni dobil zlate kolajne, kopijo je dobil na svoji poslovilni tekmi leta 2005.
 ?? Foto Art 7 Video ?? Jure Zdovc ter zdaj že pokojna Dušan Ivković in Miha Žibrat so obudili spomine na evropsko prvenstvo v Rimu.
Foto Art 7 Video Jure Zdovc ter zdaj že pokojna Dušan Ivković in Miha Žibrat so obudili spomine na evropsko prvenstvo v Rimu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia