Delo (Slovenia)

Bil je najboljši ilmski Nixon vseh časov

-

Septembra lani je dopolnil 90 let. Filmski igralec Philip Baker Hall je umrl v družinskem krogu v kalifornij­skem okrožju Glendale, severnem predmestju Los Angelesa.

V filmski industriji je začel delati leta 1970, dokaj pozno. Pred tem je bil srednješol­ski učitelj. In še pred tem je kot prevajalec v Nemčiji delal za ameriško vojsko. Igralskega poklica se je lotil v New Yorku – začel je na Off-Broadwayu, kot se reče predstavam v manjših dvoranah, nadaljeval na Broadwayu. Pozneje je priznal, da so bile njegove gledališke ambicije precej naivne. Toledo, kjer je odraščal in študiral, ni bil optimalna odskočna deska za gledališko kariero v velemestu. Po začetku v New Yorku se je preselil v Los Angeles, kjer je filmski svet še vedno združeval z odrskimi deskami. V enem od nekrologov piše, da se je v Kalifornij­i znašel kot riba na suhem.

Morda najbolj je zaslovel z vlogo ameriškega predsednik­a Richarda Nixona, ki ga je Hall upodobil v filmu Secret Honor ( Skrita čast, 1984). Hall je bil Nixonu precej podoben, vživel se je v njegov način govora, bil je mojster upodobitve močnih značajev. Film sicer ni prinesel orjaškega zaslužka, požel pa je dobre kritike. »Za Secret Honor najbrž ne bo velikega občinstva,« je napovedal eden od kritikov, »vendar je film predober, da bi ostal prezrt. Philip Baker Hall je fizično in verbalno tako impresiven, da bi [...] si zaslužil nagrado akademije za najboljšo vlogo.« Recenzije so opozarjale na osupljivo podobnost s pravim Nixonom. In, seveda, film Roberta Altmana je bil silovito drzen. Če je žanr monodrame v teatru pogost del repertoarj­a, je monodrama, film z enim igralcem, eksperimen­talna redkost. Philip Baker Hall je v filmu o ameriškem predsednik­u, ki je moral po aferi Watergate odstopiti, sedel v knjižnici, narekoval v magnetofon, družbo mu je delalo nekaj rekvizitov – revolver, kozarec in steklenica viskija. Drzna je bila tudi Altmanova odločitev, da vlogo zaupa Hallu. Leta 1984, ko je bil film posnet, Hall še ni bil prepoznave­n filmski lik. Zgolj spotoma: čez nekaj dni bo minilo 50 let od vloma Nixonovih agentov v pisarne demokratsk­e stranke v washington­ski palači Watergate. Philip Baker Hall je imel med vsemi filmskimi zvezdami morda največje podočnjake, vendar ti na njegovi ustvarjaln­i poti niso bili ovira. Oskarja ni dobil, relativno redko so mu namenili glavne vloge. Zato pa je bil toliko bolj zaželen, ko je šlo za stranske, psihološko ne najbolj enostavne vloge. V zasebnem življenju je veljal za zelo prijaznega. Pojavil se je v približno 200 filmih, TV-serijah in številnih gledališki­h vlogah.

 ?? Foto Warner Bros. ?? Pojavil se je v približno 200 filmih, TV-serijah in številnih gledališki­h vlogah.
Foto Warner Bros. Pojavil se je v približno 200 filmih, TV-serijah in številnih gledališki­h vlogah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia