Delo (Slovenia)

Še en dan, ki ga ne bo nikoli pozabila

-

Nekdanja avstralska teniška zvezdnica, 39-letna Jelena Dokić, ki je bila pred 20 leti pri vrhu ženske jakostne lestvice WTA, je javnosti znova zaupala svoje psihične težave. Pred nekaj tedni je bila, kot je zapisala na instagramu, zelo blizu temu, da bi si vzela življenje. »Skoraj sem skočila z balkona v 26. nadstropju. Nikoli ne bom pozabila tega dneva,« je zapisala. »Želela sem si samo, da bi se bolečina in trpljenje prenehala,« je svoje občutke opisala športnica, ki je zaslovela v Wimbledonu leta 1999, ko je pri komaj 16 letih v prvem krogu premagala takratno prvo igralko, Švicarko Martino Hingis. V karieri je osvojila šest naslovov na turnirjih WTA med posameznic­ami in se leta 2000 uvrstila v polfinale Wimbledona. A vsa ta leta se je hkrati trudila ubežati vplivu neuravnove­šenega očeta Damirja Dokića. Med razhodom z njim, o katerem so takrat mediji podrobno poročali, je po lestvici padla do 600. mesta.

Družinski razkol je bil povezan z več, milo rečeno, nenavadnim­i dogodki, med drugim je bil Dokić izključen iz All England Cluba v Wimbledonu in je nekoč celo zatrdil, da je bila njegova hči ugrabljena. Poniževanj­e in udarce, ki ji jih je prizadejal, je opisala v avtobiogra­fiji Nezlomljiv­a iz leta 2017. Njegovo početje na turnirjih je pogosto preseglo meje dobrega okusa. Tako je, denimo, enemu od novinarjev uničil mobilni telefon, v Birmingham­u je protestno ležal sredi ceste, organizato­rjem v Melbournu je očital dirigirani žreb ... Zato je Jelena Dokić na enem od turnirjev, ki se ga je udeležila proti koncu kariere, od prireditel­jev zahtevala, naj očetu ne izdajo akreditaci­je. Najhuje je bilo, ko je razkrila njegove nasilne izbruhe. Zagrozil je, da bo vrgel v zrak avstralsko ambasado, policija pa je na njegovem domu našla več kosov orožja, zaradi česar je bil obsojen na 15-mesečno zaporno kazen.

Jelena Dokić, ki je bila rojena leta 1983 v Osijeku, je po koncu tekmovalne kariere delala kot televizijs­ka komentator­ka, zdaj pa spodbuja vse, ki imajo težave z duševnim zdravjem, da poiščejo pomoč. »To, da sem poiskala strokovno pomoč, mi je rešilo življenje,« je zapisala na instagramu. »To pišem, ker vem, da nisem edina, ki trpi. Samo vedite, da niste sami. Ne bom rekla, da mi zdaj gre odlično, sem pa zagotovo na poti okrevanja.« Zapis je sklenila z mislijo: »Vrnila se bom močnejša kot kdaj prej.«

 ?? Foto posnetek zaslona Eurosport * ?? Po koncu tekmovalne kariere je delala kot komentator­ka, zdaj pa spodbuja ljudi, ki imajo prav tako težave z duševnim zdravjem, da poiščejo pomoč.
Foto posnetek zaslona Eurosport * Po koncu tekmovalne kariere je delala kot komentator­ka, zdaj pa spodbuja ljudi, ki imajo prav tako težave z duševnim zdravjem, da poiščejo pomoč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia