Delo (Slovenia)

Prva dama za konec pasjega trpljenja

-

Južnokorej­ska prva dama Kim

Kon Hi je v intervjuju za časnik Seul Šinmun pozvala prebivalce, naj končno prenehajo uživati pasje meso, in izrazila upanje, da bo sedanji vladi uspelo sprejeti zakone, ki bodo odpravili to kruto navado in strožje kaznovali zlorabo živali. Kim Kon Hi, ki ima štiri pse in tri mačke, je poudarila, da sta Južna Koreja in Kitajska edini gospodarsk­i velesili, v katerih ljudje jedo pasje meso. Poudarila je, da ima Južna Koreja med razvitimi državami najšibkejš­o zakonodajo za zaščito živali. »Neuživanje pasjega mesa je izraz spoštovanj­a do človekoveg­a najboljšeg­a prijatelja in pomeni spoštovanj­e življenja,« je povedala. To je bil njen prvi intervju, odkar je 10. maja položaj predsednik­a v Južni Koreji prevzel Jun

Sok Jol. V Južni Koreji naj bi vsako leto pojedli kar milijon psov, čeprav je poraba njihovega mesa vsako leto manjša. Štirinožci so pogosteje predvsem človekovi družabniki in prijatelji. Uživanje pasjega mesa je čedalje večji tabu predvsem med mlajšimi generacija­mi, raziskave so pokazale, da več kot 80 odstotkov Južnih Korejcev še ni pokusilo pasjega mesa in tega niti ne nameravajo.

Poleg tega je večina tržnic, na katerih so prodajali pasje meso, zaprtih, vladi in različnim združenjem je uspelo zapreti številne kmetije in klavnice. Prejšnja vlada je lani ustanovila skupni odbor, ki naj bi poskusil doseči družbeno soglasje o prepovedi uživanja pasjega mesa. Čeprav večina Južnih Korejcev nikoli ni jedla pasjega mesa, menda le približno tretjina prebivalce­v podpira prepoved njegovega uživanja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia