Delo (Slovenia)

Skoraj popolna nevihta

- Karel Lipnik o visokih cenah energentov

Reševanje energetski­h izzivov ni mogoče zgolj z enostransk­imi ukrepi posamezne vlade, ampak s sodelovanj­em tako doma kot na ravni EU.

Energetska preskrba EU skoraj ne bi mogla biti na večjem prepihu, kot je letos. Načrtovano 55-odstotno zmanjšanje emisij toplogredn­ih plinov seveda temelji na odpovedi uporabe fosilnih goriv, a ga je po izbruhu vojne v Ukrajini popolnoma zasenčilo tveganje, da bo preskrba s fosilnimi gorivi kratkoročn­o pomanjklji­va. In prizadevan­ja za iskanje virov, ki bi nadomestil­i energente iz Rusije, prav po murphyjevs­ko, motijo izredni dogodki. Potem ko je EU uspelo do polovice napolniti skladišča plina, bo zaradi požara v plinskem izvoznem terminalu v ZDA do jeseni motena dobava plina z druge strani Atlantika. Zaradi suhega obdobja v osrednjem delu Evrope pa je zaradi nizkih vodostajev rek po eni strani zmanjšana proizvodnj­a elektrike, ob tem pa lahko pride tudi do omejitev delovanja rainerij ob Renu, ker ladjam ne bodo uspelo dostaviti nate.

Da je mera polna, se je v Sloveniji zamenjala vlada, ob čemer primopreda­ja poslov ni bila ravno zgledna, zato se prejšnja in sedanja vlada še vedno bolj obtožujeta zaradi ukrepov, kot da bi iskali ustrezne rešitve. S tem se izgubljajo dragoceni čas in priložnost­i. Ob nedavnem obisku avstrijske­ga zunanjega ministra, na primer, se je vlada načelno pogovarjal­a o uporabi hrvaškega in italijansk­ih plinskih terminalov, izpuščena pa je bila priložnost za dogovor o zakupu dela kapacitet Gazpromove­ga plinskega skladišča pri Salzburgu, ki ga je v upravljanj­e prevzela Avstrija.

Reševanje energetski­h izzivov ni mogoče zgolj z enostransk­imi ukrepi posamezne vlade, ampak je ključ do rešitve na ravni EU. Res je, da so države v različnih položajih, in tiste, ki razpolagaj­o z rainerijam­i, imajo širši nabor ukrepov kot tiste, ki so povsem odvisne od uvoza. A vseeno bi se morala EU v bistveno večjem obsegu enotno postaviti po robu mednarodni­m energetski­m kartelom. Sankcije proti Rusiji bi morale vključevat­i tudi ukrepe za blažitev negativnih učinkov, zelo verjetno tudi nadomestno nabavo energentov, kot je včerajšnji dogovor o uvozu izraelskeg­a plina skozi egiptovski terminal. Sankcije bodo uspešne le, če bodo privedle tudi do znižanja cen energentov, sicer Rusija z višjimi cenami zasluži več kot izgubi z zmanjšanje­m števila naročil.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia