Delo (Slovenia)

S papežem o spolnih zlorabah

Vrh slovenske Cerkve Vatikan za nujnost ničelne tolerance

- Novica Mihajlović

Novo vodstvo Slovenske škofovske konference (SŠK), ki so jo zastopali predsednik novomeški škof dr. Andrej Saje, soboški škof dr. Peter Štumpf in celjski škof dr. Maksimilij­an Matjaž, so končali dvodnevni obisk v Vatikanu, kjer jih je v zasebno avdienco sprejel tudi papež Frančišek.

Slovenski škofje so obiskali državno tajništvo ter dikasterij­e za nauk vere, škofe, duhovnike in zadeve svetnikov. Srečali so se tudi z vodjo Antropološ­kega inštituta Hansom Zöllnerjem SJ, ki se posveča obravnavi problemati­ke spolnega in duhovnega nasilja v Cerkvi in družbi. Škofe pa je v zasebno avdienco sprejel tudi papež Frančišek, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Brez tolerance do zla

Papež in njegovi sodelavci so obiskovalc­em iz vrha Cerkve na Slovenskem poudarili pomembnost transparen­tnosti pri upravljanj­u cerkvenih dobrin. »Dotaknili so se nujnosti dosledne obravnave spolnega nasilja ter ničelne tolerance do tega zla, pri čemer morajo biti v ospredju žrtve. Govorili so o nujnosti večplastne­ga pristopa do tega vprašanja. Ob tem je treba posebno pozornost nameniti formaciji duhovniški­h kandidatov, preventivi in pomoči žrtvam,« so zapisali v sporočilu za javnost SŠK. Papež Frančišek se je škofom zahvalil za sodelovanj­e in povezanost z apostolski­m sedežem ter njegovim zastopniko­m v Cerkvi v Sloveniji.

Papežu lepe besede, prijavitel­jem grožnje

Obisk v Vatikanu se je zgodil tri mesece po tem, ko smo v Delu poročali o tem, da župnik, obsojen zaradi zlorab dečkov v Afriki, še zdaj mašuje na območju mariborske nadškoije. Tam so nam potrdili, da so obravnaval­i s pričevanji žrtev podprto prijavo spolnih zlorab več deset dečkov v Kongu, ki naj bi jih pred dvema desetletje­ma zakrivil eden od pri njih še vedno dejavnih duhovnikov. Nadškoija je zadevo predala policiji in tožilstvu, to pa je ovadbo zavrglo zaradi zastaranja. O sumu množičnih zlorab v Afriki nas je prvi obvestil Vincent Doyle, irski aktivist za pravice otrok duhovnikov. Ko smo s temi očitki soočili generalneg­a vikarja mariborske nadškoije Janeza Lesniko, nam je položil na srce, da bi Doyle moral biti previden z očitki proti osumljenem­u duhovniku, da ne bi tudi sam postal predmet pregona. Doyle nam je povedal, da je ob prijavi tega primera zelo podobne grožnje slišal tudi iz Vatikana. »Vodstvo slovenske Cerkve sedi pred papežem in poudarja potrebo po ničelni toleranci (do spolnega nasilja), čeprav so vedeli za omenjene grožnje. Če Njegovi Svetosti niso povedali za te grožnje iz cerkvenih vrst, so zavajali papeža,« pravi Doyle in napoveduje, da bo vse vpletene prijavil na kongregaci­jo za doktrino vere, škofovsko kongregaci­jo in disciplins­ki odsek kongregaci­je za doktrino vere.

 ?? ?? Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je vodil tričlansko delegacijo na obisku v Vatikanu.
Predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je vodil tričlansko delegacijo na obisku v Vatikanu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia