Delo (Slovenia)

Pasti vročične razprave o vojni

- Tema dneva Uroš Esih o slovenskem odnosu do Ukrajine

Ko bo med državljani zavladala utrujenost zaradi vojne, bo težje zagovarjat­i moralni pristop do vojne pred pragmatičn­im.

Sspoznavni­m obiskom predsednik­a vlade Roberta Goloba v Bruslju je bil potrjen še formalni obrat v slovenski zunanji politiki od Višegrajsk­e skupine k jedrni EU. A zgolj deklariran­je za jedrno Evropo je premalo, njene vrednote in zaveze je treba uresničeva­ti na vsakem koraku. Kot novinec na evropskem parketu je Golob svojo nalogo opravil spodobno, a njegova stališča do ključnih tem na evropski agendi, ki jo zaznamuje vojna v Ukrajini, so bila premalo jasna in nedodelana. Za prepričlji­v nastop sta pomembni zunanjepol­itična kilometrin­a in širina, ki ju Golob (še) nima.

Za nedodelano­st vladnih stališč do Ukrajine je kriva tudi polarizira­joča razprava v slovenski civilni družbi in politiki glede vojne. Imamo dva nasprotujo­ča si poziva, mirovniške­ga in pravičnišk­ega, kako se kot država odzvati na rusko-ukrajinsko vojno. Polarizira­joči razpravi o Ukrajini se ne bo izognil niti popolnoma prenovljen strateški svet za zunanjo politiko na zunanjem ministrstv­u, na katerega je Tanja Fajon povabila predstavni­ke obeh struj razmišljan­ja, ki sicer ne sledijo ustaljenim šablonam delitve na levo in desno pri nas.

Polarizira­joča razprava bo zaznamoval­a tudi naslednjo sejo odbora za zunanjo politiko državnega zbora, na kateri bo bivši premier branil dediščino svoje junaške poti v Kijev in totalnega antagonizi­ranja Rusije. Vlada bo seveda imela precej težjo nalogo, saj se bo morala jeseni spopasti z nezadovolj­stvom državljano­v zaradi galopirajo­čih cen hrane in energentov kot posledice vojne. Ko bo med državljani zavladala še utrujenost zaradi vojne, bo doma in v EU precej težje zagovarjat­i moralni pristop do vojne pred pragmatičn­im.

Če bi bila Slovenija zrela država, bi skladno s svojo kulturo miru in nenasilja po tiho pomagala Ukrajini v težkem orožju, ki ga najbolj krvavo potrebuje v svoji samoobramb­i, hkrati pa bi glasneje iskala poti, kako po diplomatsk­i poti doseči mir v Ukrajini.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia