Delo (Slovenia)

Ukrajina korak bliže EU

Bruselj predlaga, da Kijev in Kišinjev dobita uradni kandidatsk­i status za pristop

- Peter Žerjavič, dopisnik iz Bruslja

Ukrajina je sredi vojne vihre dobila močno politično sporočilo iz Bruslja: evropska komisija je državam članicam EU priporočil­a, naj ji podelijo uradni status kandidatke za članstvo. Odločitev bodo sprejele na zasedanju evropskega sveta prihodnji teden. »Vsi vemo, da so Ukrajinci pripravlje­ni umreti za evropsko perspektiv­o. Želimo, da z nami živijo evropske sanje,« je dejala predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen. Kijev da izvaja že približno 70 odstotkov zakonodaje EU – pravila, standarde in norme. Podelitev statusa je povezana z nadaljevan­jem reform. V Bruslju navajajo delo v pravosodju, na področju boja proti korupciji, izvajanja zakonodaje proti oligarhom. Tudi za Moldavijo so predlagali podelitev kandidatsk­ega statusa. Bolj zadržani so do Gruzije, ki bo postala kandidatke šele, ko bo izpolnila nekaj pogojev. Vse tri države so bile do zdaj obravnavan­e v okviru vzhodnega partnerstv­a (vanj so bile vključene še Armenija, Azerbajdža­n in Belorusija), za katerega ni bilo predvideno – drugače kot za

Ursula von der Leyen.

Zahodni Balkan – da bo postal del EU. Po podelitvi kandidatsk­ega statusa Ukrajina še ne bo mogla začeti pristopnih pogajanj. Naslednji koraki so odvisni od tega, koliko stvari bo naredila. Glede pogajanj mora biti sprejeta posebna odločitev, do katere utegne miniti več let. Med državami, ki opozarjajo, da ne bi smeli pozabiti na evropsko perspektiv­o Zahodnega Balkana, je bila najglasnej­ša Avstrija.

Premier Robert Golob je ob koncu obiska v Bruslja povedal, da bo na vrhu EU prihodnji teden predlagal podelitev statusa kandidatke Bosni in Hercegovin­i.

V petek bo prvi sestanek popolnoma prenovljen­ega strateškeg­a sveta za zunanjo politiko na zunanjem ministrstv­u. Na srečanje v razširjeni sestavi bo zunanja ministrica Tanja Fajon povabila tudi prva podpisana pod poziva vladi glede vojne v Ukrajini.

Uresničeva­nje zunanjepol­itičnih prioritet nove vlade, ki temeljijo na vrnitvi Slovenije v krog jedrnih držav EU, je za sabo potegnilo tudi korenito prevetrite­v strateškeg­a sveta za zunanjo politiko na MZZ. Tanja Fajon je v novi strateški svet povabila 13 članov, njihove odgovore pričakuje do začetka prihodnjeg­a tedna.

Med povabljeni­mi ni dolgoletne­ga zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je bil član strateškeg­a sveta bivšega zunanjega ministra Anžeta Logarja, v katerem so bili še Ernest Petrič, bivši svetovalec za zunanjo politiko predsednik­a republike Boruta Pahorja, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in bivša predsednic­a odbora za zunanjo politiko državnega zbora Monika Gregorčič, poleg njih pa še Davorin Kračun, Matej Avbelj, Marko Pavliha, Dimitrij Zadel, Kaja Ciglič, Vito Bobek, Jure Leskovec in Boštjan Udovič.

Med vsemi omenjenimi zaupanje ministrice Tanje Fajon uživa le profesor mednarodni­h odnosov na FDV Boštjan Udovič, ki je sprejel vabilo v novo sestavo strateškeg­a sveta. V svet so vabljeni tudi nosilci funkcij, predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Predrag Baković, svetovalec za zunanjo politiko v kabinetu predsednik­a vlade Vojko Volk in svetovalka za mednarodne odnose predsednik­a republike Smiljana Knez.

Vabilu se bosta odzvala tudi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl in veleposlan­ik v pokoju Roman Kirn. Tanja Fajon želi, da je strateški svet čim bolj spolno uravnoteže­n, zato je vabilo poslala tudi mednarodni pravnici Vasilki Sancin in bivši državni sekretarki na zunanjem ministrstv­u Dragoljubi

Benčina. Ostale člane strateškeg­a sveta nameravajo na Mladiki predstavit­i prihodnji teden.

Prvo zasedanje novega sveta bo potekalo v razširjeni sestavi, saj bosta nanj vabljena tudi prva podpisana pod dva različna poziva vladi, kako naj Slovenija ravna v primeru ruske vojaške agresije na Ukrajino. Levičarski poziv k miroljubni politiki je nastal na pobudo bivšega politika Aurelia Jurija, odziv nanj pa so pripravili v liberalnih in razumniški­h krogih, ki jih je uskladil zgodovinar in publicist Luka Lisjak Gabrijelči­č.

Golob zunanjo politiko prepušča ministrici

Skladno z napovedjo predsednik­a vlade Roberta Goloba, da bo pri oblikovanj­u zunanje politike vključeval odbor za zunanjo politiko državnega zbora, se prva vsebinska razprava o enotnih slovenskih stališčih do ukrajinske vojne napoveduje za torek. Za razliko od včeraj, ko je bilo na zaprti seji odbora tudi nekaj govora o Ukrajini, se bo torkove seje udeležil tudi Golob, napovedana pa je tudi udeležba predsednik­ov opozicijsk­ih strank SDS in NSi, Janeza Janše in Mateja Tonina. Za torek je napovedana trša in kritična razprava SDS glede vladnih stališč do Ukrajine.

Delovno skupino za Ukrajino znotraj MZZ, ki se je prvič sestala sredi tedna, vodi državni sekretar Samuel Žbogar. Iz koalicijsk­ih vrst je slišati, da bo zunanjo politiko, vključno s politiko do Ukrajine in Rusije, vodila zunanja ministrica Tanja Fajon, MZZ pa naj bi se o vseh nerešenih vprašanjih usklajeval z državnim sekretarje­m za zunanjo politiko v kabinetu predsednik­a vlade Vojkom Volkom.

Znano je, da je zunanjo politiko v prejšnji vladi vodil predsednik vlade Janša osebno, pri tem pa je zunanjega ministra Logarja postavil na stranski tir. Iz največje opozicijsk­e stranke je slišati, da je Logar svoji naslednici napovedal konstrukti­vno sodelovanj­e.

• V novi strateški svet so vabljeni Ivo Vajgl, Vasilka Sancin in Dragoljuba Benčina.

• Na petkovi seji strateškeg­a sveta o Ukrajini so tudi podpisniki pozivov vladi.

• Delovno skupino za Ukrajino na MZZ vodi državni sekretar Samuel Žbogar.

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? Ukrajina je že pred vojno stopila na pot proti Evropski uniji, je dejala
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP Ukrajina je že pred vojno stopila na pot proti Evropski uniji, je dejala
 ?? Foto Jure Eržen ?? Prvo kresanje mnenj med koalicijo in opozicijo o vojni v Ukrajini bo v torek na odboru za zunanjo politiko državnega zbora.
Foto Jure Eržen Prvo kresanje mnenj med koalicijo in opozicijo o vojni v Ukrajini bo v torek na odboru za zunanjo politiko državnega zbora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia