Delo (Slovenia)

Vložene spremembe ZNB, a ne s podpisi celotne koalicije

Državni zbor Koalicija vložila spremembe zakona o nalezljivi­h boleznih – Sprejetje novega zakona predvideno do konca leta

- Barbara Eržen

Koalicija je po začetnih nesoglasji­h v parlamenta­rno proceduro vložila spremembe zakona o nalezljivi­h boleznih (ZNB), ki so ga pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracij­e. To so kljub pomislekom SD storili s podpisi 48 poslancev.

Umanjkali so podpisi poslanca Gibanja Svoboda Bojana Čebele, ki naj bi ga – kot pravijo – po pomoti izpustili in tudi treh poslancev SD Meire Hot, Bojane Muršič in Damijana Zrima. V SD so namreč želeli ne le da bi spremembe vložilo ministrstv­o za zdravje, ampak tudi da bi sprejemanj­e predloga potekalo po rednem in ne hitrem postopku.

Predlog zakona je bil vložen že v prejšnjem mandatu, pri čemer je bila predlagate­ljica tudi sedanja prva podpisana Janja Sluga. Pripravili so že javno predstavit­ev, ki so se je udeležili tudi strokovnja­ki – to so v SD zdaj želeli ponoviti –, a so nadaljevan­je postopka nato prekinile volitve, po katerih je predlog končal svojo parlamenta­rno pot še pred končno obravnavo. Predlog zakona o nalezljivi­h boleznih zato vlagajo znova z malenkostn­imi popravki, kar so po besedah Janje Sluga uskladili tudi s Pravno mrežo za varstvo demokracij­e.

Spremembe so sicer nujne, saj je ustavno sodišče ocenilo, da zakon o nalezljivi­h boleznih ni skladen z ustavo. Vladi namreč daje preširoka in premalo določena pooblastil­a pri sprejemanj­u ukrepov za zamejitev epidemije. »Kot pravniki smo se čutili dolžni, da smo ob vseh ustavnih odločbah nekaj naredili,« je ob javni predstavit­vi sprememb povedal Matija Urankar iz Odvetniške pisarne Senica, ki je sodeloval pri pripravi novele, s katero bi določili, da bi bili ukrepi za preprečeva­nje širjenja nalezljivi­h bolezni zakoniti in skladni z ustavo, določili pa bi tudi pogoje in postopek za uvedbo ter podaljševa­nje veljavnost­i ukrepov in njihovo maksimalno trajanje.

Pomisleki zaradi parlamenta­rne varovalke

Pripravlja­vcem sprememb zakona o nalezljivi­h boleznih se je zdelo nujno vključiti tudi varovalko s parlamenta­rnim nadzorom. A prav ta varovalka, da bi se s podaljševa­njem uredbe vlade moral strinjati parlamenta­rni odbor za zdravje, je do zdaj sprožala več pomislekov, zato so se v koaliciji tudi na željo SD in Levice v dvotedensk­ih usklajevan­jih dogovorili, da bo o podaljšanj­u odločal ves državni zbor. Za ukrepe, ki bi jih vlada želela podaljšati čez 30 ali več kot 60 dni, bo za potrditev sklepa zadostoval­a navadna večina, nato pa bo potrebna absolutna večina vseh poslancev.

Janja Sluga pričakuje, da bodo spremembe zakona potrjene še pred parlamenta­rnimi počitnicam­i. Za morebitne ukrepe si vlada, ki za zdaj sicer zagovarja stališče, da se bo s koronaviru­som treba naučiti živeti, želi podlage. Kljub morebitnim pomislekom, da bi parlamenta­rni nadzor lahko pomenil kršitev ustavnega načela delitve oblasti, pa vztraja, da je takšen nadzor več kot upravičen, ko gre za posege v človekove pravice. Poslanka pojasnjuje, da gre za spremembe, ki naj bi veljale krajši čas, saj na ministrstv­u za zdravje do konca leta načrtujejo pripravo povsem novega zakona o nalezljivi­h boleznih.

• V Gibanju Svoboda so pozabili na poslanca, v SD pomisleki.

• Parlamenta­rni nadzor bo vključeval vse poslance.

• Danijel Bešič Loredan že pripravlja nov ZNB.

Prva podpisana Janja Sluga pričakuje, da bodo spremembe zakona potrjene še pred parlamenta­rnimi počitnicam­i.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Poslanska skupina SD je le delno prispevala podpise, trije imajo pomisleke.
Foto Jure Eržen Poslanska skupina SD je le delno prispevala podpise, trije imajo pomisleke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia