Delo (Slovenia)

Tudi higiensko-tehnične pomanjklji­vosti v podjetju Marinblu

Uprava za varno hrano Po razkritju kršitve delavskih pravic še izredni inšpekcijs­ki pregled

- STA

Potem ko je Delavska svetovalni­ca s pomočjo medijev opozorila na hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea s Kozine, nepravilno­sti pa je že ugotovil tudi inšpektora­t za delo, je izredni inšpekcijs­ki pregled v družbi Marinblu opravila tudi uprava za varno hrano. Med drugim je v obratu ugotovila higiensko-tehnične pomanjklji­vosti.

V obratu družbe Marinblu, ki je po navedbah s spletne strani »ponudnik širokega asortiment­a živih, svežih, odtaljenih, zamrznjeni­h in pakiranih rib, školjk, rakov, lignjev, hobotnic, sip, alg in drugih delikatesn­ih izdelkov, tako morskih kot sladkovodn­ih«, je Uprava RS za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin izredni inšpekcijs­ki pregled opravila 9. junija.

V času nadzora so predstavni­ki uprave v obratu ugotovili higiensko-tehnične pomanjklji­vosti. Med drugim niso bile izpolnjene zahteve o ustreznost­i prostorov za preoblačen­je, ugotovili so pomanjklji­vosti pri vzdrževanj­u obrata in higiene prostorov. Prav tako so ugotovili pomanjklji­vo oziroma neustrezno izvajanje postopkov za obvladovan­je škodljivce­v ter nepravilno­sti pri vodenju evidenc, so za STA pojasnili na upravi za varno hrano.

Dodali so, da je bilo že v času pregleda izvedeno čiščenje prostorov in opreme. »Za odpravo ostalih nepravilno­sti bo uradni veterinar izrekel ukrepe z izdajo ureditvene odločbe,« so v pisnem odgovoru še pojasnili na Upravi za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin.

Delavska svetovalni­ca je prejšnji teden s pomočjo medijev razkrila hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea s Kozine, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja. Odgovorni v podjetjih so sicer kršitve zanikali.

V četrtek, 9. junija, sta bili podjetji deležni več inšpekcijs­kih nadzorov. Inšpektorj­i s področja delovnih razmerij ter varnosti in zdravja pri delu so že ugotovili, da tuji posrednik delovne sile, s katerim sodelujeta, ni vpisan v register agencij za posredovan­je delovne sile, zato so jima prepovedal­i opravljanj­e dela s temi delavci. Podjetjema so izrekli tudi prepoved opravljanj­a dela na nekaterih strojih do pridobitve ustreznih dokazil o varnosti.

Vsi postopki, ki jih izvaja Inšpektora­t RS za delo, še niso zaključeni, je v zvezi s tem za STA v sredo pojasnil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Med drugim je inšpektora­t v okviru mednarodne­ga sodelovanj­a glede opravljanj­a dela tujcev poslal poizvedbo drugim pristojnim organom v matični državi, na odgovore katerih še čaka.

Odgovorni v podjetjih, ki sta v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, so kršitve zanikali.

V pisnem odgovoru je Grlić sporočil še, da je inšpektora­t za delo pri obeh podjetjih v preteklost­i opravili več nadzorov in zaradi ugotovljen­ih nepravilno­sti že ukrepal.

Med drugim je bila v zadnjih treh letih podjetju Selea izdana prekrškovn­a odločba z izrekom opomina pravni osebi in odgovorni osebi zaradi neizplačil­a regresa v zakonsko določenem roku. Inšpektora­t je podjetju izdal tudi upravno odločbo o vodenju evidenc o delovnem času, odmoru in počitkih ter o ukrepih za zaščito delavcev pred spolnim in drugim nadlegovan­jem ali pred trpinčenje­m na delovnem mestu. Podjetju je izdal tudi upravno odločbo v zvezi s plačevanje­m dodatka za delovno dobo.

Podjetju Marinblu pa je inšpektora­t za delo v obdobju zadnjih treh let – po poteku treh let od dneva pravnomočn­osti odločb se namreč pravnomočn­e odločbe iz evidenc izbrišejo – izdal upravno odločbo, s katero mu je odredil, da mora voditi evidenco o delovnem času, odmorih in počitkih.

Razmere v podjetjih sta preverjala tudi Furs in policija, Delavska svetovalni­ca pa je zoper obe podjetji pred dnevi na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo. »Popolna strahovlad­a prek videonadzo­ra. Kamere te nadzorujej­o, prostega časa ni, z nenehnimi klici posegajo v tvoje zasebno življenje, ti delavci so fizično, psihično, finančno, čustveno popolnoma izčrpani,« je med drugim opozoril Goran Lukič iz Delavske svetovalni­ce.

• Neustrezni prostori za preoblačen­je.

• Pomanjklji­vosti pri vzdrževanj­u obrata in higiene prostorov.

• Neustrezno izvajanje postopkov za obvladovan­je škodljivce­v.

Delavska svetovalni­ca je zoper podjetji Marinblu in Selea pred dnevi na koprsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia