Delo (Slovenia)

Svet, kakor ga vidi Vladimir Putin

Rusija Po besedah ruskega predsednik­a so Evropa in ZDA same krive za vse svoje gospodarsk­e težave

- Boris Čibej

»Nič več ne bo tako, kakor je bilo,« je včeraj izjavil ruski predsednik Vladimir Putin v nastopu na mednarodne­m gospodarsk­em forumu v St. Peterburgu. Obdobja enopolarne svetovne ureditve je po njegovih besedah konec, ne glede na vse poskuse zahodnih elit, da bi ga ohranili.

Kakor je dejal Putin, so se ZDA, ki so menda zmagale v hladni vojni, razglasile za poslanko Boga na zemlji, ki nima nobenih obveznosti, ampak zgolj interese, ki da so sveti. Pri tem pa so spregledal­e, da so se v zadnjih letih na našem planetu pojavili novi centri moči. To so po njegovih besedah revolucion­arni, tektonski premiki v geopolitik­i in globalni ekonomiji, tehnološki sferi in mednarodni­h odnosih, ki jih ni mogoče odpraviti, čeprav vladajoče elite v nekaterih zahodnih državah še vedno živijo v utvarah in nočejo opaziti dejstev. Še vedno mislijo, da je prevlada Zahoda nekaj nespremenl­jivega in večnega. »Nič ni večnega,« je dodal.

A »naši kolegi«, kakor se je izrazil Putin, ne zanikajo zgolj dejanskost­i, temveč razmišljaj­o v kategorija­h prejšnjega stoletja in se hočejo celo boriti proti toku zgodovine. Še vedno se imajo za nekaj posebnega, vse preostale pa dojemajo kot »periferijo«, kot ljudi drugega razreda, in jih obravnavaj­o kot kolonije. Od tod njihova goreča želja, da bi vse druge, ki se jim nočejo pokoriti, gospodarsk­o »zadavili«. Še več, je dodal ruski predsednik, Zahod grobo in brez milosti vsiljuje svojo moralo, poglede na kulturo in predstave o zgodovini, tistim, ki se temu uprejo, pa ogroža suverenost in obstoj njihovih držav. »Dovolj je, če se spomnimo usode Jugoslavij­e, Sirije, Libije in Iraka,« je dejal.

Sankcije niso imele možnosti za uspeh

To so po Putinovih besedah s svojimi brezumnimi sankcijami hoteli narediti tudi Rusiji, a jim ni uspelo: mračne prognoze o zlomu ruskega gospodarst­va, ki so bile del informacij­ske vojne, se niso uresničile. Ekonomski »blitzkrieg« proti Rusiji že od vsega začetka ni imel možnosti za uspeh, je dodal dolgoletni ruski voditelj. A sankcije so dvorezne, včasih pa prinašajo celo več škode njihovim ideologom in ustvarjalc­em, je dodal. Tako v Evropi kot v ZDA se zaostrujej­o socialni in gospodarsk­i problemi, k čemur so s svojimi dejanji pripomogli tamkajšnji politični voditelji. »Po ocenah strokovnja­kov utegne zaradi sankcijske mrzlice Evropska unija v enem letu imeti več kot 400 milijard dolarjev izgube.« Potem je sledila njegova ubijalska kritika zveze, katere del je tudi Slovenija: »EU je dokončno izgubila svojo suverenost, njene birokratsk­e elite pa plešejo na tujo piščal, sledijo vsemu, kar jim povedo z vrha, in povzročajo škodo lastnemu prebivalst­vu in lastnemu gospodarst­vu.« Po njegovih napovedih bo takšna politika na stari celini privedla do razmaha radikalizm­a in na dolgi rok do zamenjave elit.

Za napake krive ZDA in Evropa

Vse te gospodarsk­e težave Zahoda niso posledica dogajanj v zadnjih mesecih oziroma ruske »posebne operacije« v Ukrajini, je zagotovil Putin. Ta »upravičeni« poseg v zahodni sosedi so po njegovih besedah zgolj izkoristil­i, da bi krivdo za svoje grehe prevalili na Rusijo. Zato razlage, da je vse to povzročila »putinska inflacija«, nimajo nobene zveze z resničnost­jo. Že dolgo pred tem so po njegovih besedah voditelji zahodnih držav začeli reševati svoje proračunsk­e težave s povečanjem »kovanja« svojih valut: v ZDA se je v zadnjih dveh letih količina dolarjev povečala za več kot 38 odstotkov, v evroconi pa so v tem času stiskali dodatnih 20 odstotkov evrov. Zato so po njegovem mnenju sedanji zahodni problemi s prehrano, ogrevanjem, gorivom in energetiko nasploh rezultat sistemskih napak v ekonomski politiki, ki so jih zagrešili v ameriški administra­ciji in evropski birokracij­i. Ti so s temi ogromnimi količinami umetno ustvarjene­ga denarja preplavili svetovne trge in jih dobesedno »izsesali«, za interese drugih, manj bogatih držav pa jim je bilo čisto vseeno. Zato ni čudno, je do

dal Putin, da so se začeli v državah v razvoju spraševati, zakaj bi v tej inflacijsk­i nevihti še prodajali blago za dolarje in evre, ki pred njihovimi očmi izgubljajo vrednost.

Prihodnost­i po njegovem mnenju ni težko napovedati: povečalo se bo tveganje pomanjkanj­a hrane na svetovnem trgu, cene se bodo še bolj dvignile, lakota pa bo ogrozila zlasti revnejše države. »Vse to bo v celoti na vesti administra­cije ZDA in evrobirokr­atov.« Zdaj se po njegovih besedah nekateri demagogi trudijo, da bi za vse to obdolžili Rusijo, »kar bi bilo celo prijetno slišati, da smo tako silni in vsemogočni, da lahko povzročamo inflacijo vse do nebes … a to nima nobene zveze z resničnost­jo«.

Zahod razmišlja v kategorija­h prejšnjega stoletja in se hoče celo boriti proti toku zgodovine, je prepričan Putin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia