Delo (Slovenia)

Komisija za spreminjan­je pogodb samo, kadar ne gre drugače

Izvršni organ EU je podal oceno nadaljnjih ukrepov in korakov, potrebnih za uresničite­v predlogov državljano­v

- Jure Kosec

Mesec dni po konferenci o prihodnost­i Evrope, najnovejše­m poskusu Bruslja, da bi Evropsko unijo približal navadnim ljudem, je evropska komisija posvarila pred dajanjem pretiraneg­a poudarka razpravi o spreminjan­ju temeljnih pogodb, s pojasnilom, da je veliko predlogov, ki so jih med konferenco podali evropski državljani, mogoče uresničiti tudi brez tega. »Obljubili smo, da bomo ukrepali. Današnji odziv je prvi korak k temu,« je mesec dni po prejetju končnega poročila konference poudarila predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen.

Izvršni odbor konference je v začetku maja evropski komisiji, svetu EU in evropskemu parlamentu predal več kot 300 predlogov ukrepov za izboljšanj­e delovanja Unije, ki so nastali med leto dni dolgim dialogom z državljani in med katerimi so bili tudi takšni, ki jih je mogoče uveljaviti zgolj s spremembo pogodb EU. Med najbolj kontroverz­ne se uvrščajo omejitev nacionalne­ga veta držav članic, uvedba transnacio­nalnih list na evropskih volitvah in uveljavite­v sistema vodilnih kandidatov pri izbiranju predsednik­a evropske komisije.

Končni uspeh odvisen od dejanskih sprememb

V svojem prvem uradnem odzivu na sklepe konference je izvršni organ EU podal oceno nadaljnjih ukrepov in korakov, potrebnih za uresničite­v predlogov državljano­v ter za povečanje vloge participat­ivne demokracij­e v delovanju sedemindva­jseterice. V evropski komisiji so spomnili, da bo končni uspeh demokratič­nega eksperimen­ta brez primere odvisen od sprememb, ki jih bo ta prinesel.

Komisija ni izključila možnosti spreminjan­ja pogodb EU, a zgolj v primerih, ko ne gre drugače. »[Poseganje v temeljne pogodbe] ne sme postati samo sebi namen. Za veliko večino ukrepov je mogoče in bo treba storiti več v okviru obstoječih pogodb,« je zapisano v odzivu, kot primer fleksibiln­osti obstoječih pravil so omenjeni skupno naročanje več milijard odmerkov cepiv proti covidu-19 oziroma ukrepi za okrevanje po pandemiji, sprejeti v okviru NextGenera­tionEU.

Pri uresničeva­nju najbolj »inovativni­h« predlogov državljano­v, nasprotno, brez spreminjan­ja ključnih dokumentov Unije ne bo šlo, pojasnjuje­jo pri komisiji, zaradi česar pozdravlja­jo pripravlje­nost evropskega parlamenta, da prvič uporabi pristojnos­ti, ki mu omogočajo predlaganj­e reform temeljnih pogodb EU.

Prve pobude že jeseni

Predstavni­ki komisije so predloge državljano­v uvrstili v štiri skupine, in sicer glede na njihovo skladnost z obstoječim­i politikami Unije. Analiza je pokazala, da za nekatere od predlogov, denimo tiste, ki se nanašajo na boj proti podnebnim spremembam, zdravstvo in migracije, že obstajajo konkretne zakonodajn­e pobude ali pa so te v pripravi. Za uresničite­v vseh drugih pa bo komisija morala zagnati nove iniciative in pobude. Tudi v tem primeru gre za različna področja: od duševnega zdravja in prehranske varnosti do izboljšanj­a evropske koordinaci­je pri nadzoru temnega spleta.

Komisija je napovedala, da bo uresničite­v predlogov, ki spadajo v okvir njenih pristojnos­ti, poskušala doseči na najbolj pragmatiče­n način, z uporabo svoje zakonodajn­e pobude oziroma po drugačni poti. Prve konkretne korake v tej smeri bo Ursula von der Leyen predstavil­a to jesen, med govorom o stanju Unije.

• Konferenca o prihodnost­i Evrope se je sklenila maja.

• Komisija je prečesala več kot 300 predlogov ukrepov državljano­v.

• Med predlogi so tudi takšni, ki zahtevajo spreminjan­je pogodb EU.

Prve konkretne korake v smeri uresničeva­nja predlogov bo Ursula von der Leyen predstavil­a to jesen, med govorom o stanju Unije.

 ?? Foto Elyxandro
Cegarra/evropski parlament ?? V okviru konference so v Strasbourg­u in več drugih evropskih mestih potekali tudi državljans­ki paneli, na katerih so naključno izbrani Evropejci iskali rešitve za težave sedemindva­jseterice.
Foto Elyxandro Cegarra/evropski parlament V okviru konference so v Strasbourg­u in več drugih evropskih mestih potekali tudi državljans­ki paneli, na katerih so naključno izbrani Evropejci iskali rešitve za težave sedemindva­jseterice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia