Delo (Slovenia)

Letalonosi­lka in nosilka kitajskih ambicij

Vojaška moč Če se ruski predsednik Vladimir Putin sklicuje na Petra Velikega, se ima kitajski voditelj Xi Jinping za naslednika Qianlonga

- Zorana Baković

»Kitajske meje je treba braniti na tisoče kilometre daleč od samih meja.« Na to trditev nekdanjega kitajskega premiera Zhou Enlaja me je spomnila petkova splavitev nove letalonosi­lke, s katero je kitajska Narodnoosv­obodilna vojska (NOV) naredila velik korak na odprta morja, in to kot enakopravn­a udeleženka z največjimi svetovnimi mornaricam­i.

To je tretja letalonosi­lka v kitajski vojni mornarici, vendar je Fujian, kot so poimenoval­i ladjo, prva, ki so jo dizajniral­i kitajski inženirji, in prva, ki je opremljena z domačo opremo in tehnologij­o. Tuji vojaški strokovnja­ki so nestrpno čakali, da vidijo, do katere ravni je prišla azijska sila, in v petek so se lahko prepričali, da se je postavila skorajda enakopravn­o ob bok z Ameriko.

Popolno opremljanj­e ladje se bo končalo šele v prihodnjih mesecih, vendar Song Zhongping, vojaški komentator partijskeg­a glasila Global Times, napoveduje, da bo to prva kitajska letalonosi­lka z elektromag­netnimi katapulti za lansiranje velikih vojnih letal, kar pomeni, da je namenjena za misije na oddaljenih morjih. Pa vendar je niso po naključju poimenoval­i Fujian, kot se imenuje kitajska pokrajina, ki leži nasproti Tajvana. Ladja, katere nosilnost je več kot 80.000 ton, bo, kot pove že njeno ime, imela »pomembno vlogo pri ohranjanju kitajske neodvisnos­ti, ozemeljske celovitost­i in razvojnih interesov, kar zadeva tajvansko vprašanje«, komentira časopis Global Times.

Posebne vojaške operacije

Glede na to, da bo potrebnih približno pet let, preden bo Fujian nared za opravljanj­e vojaških operacij, bi lahko sklepali, da kitajsko vodstvo ne namerava z orožjem izpeljati »pridružitv­e« otoka, preden ne bo NOV popolnoma pripravlje­na na to zapleteno in nevarno akcijo. Napetost okoli Tajvana se je dodatno zaostrila ta teden, potem ko je partijski, državni in vojaški voditelj Xi Jinping podpisal pravni nalog, ki zunaj kitajskih meja odobrava »vsa vojaška delovanja, razen vojnih«.

Praktično gre za poskusne operacije, ki so za zdaj osredotoče­ne na varovanje prevozov strateško pomembnega tovora, kot je nafta, ali kitajske investicij­ske projekte v tujini, od katerih so bili nekateri v resnici tarča teroristič­nih napadov, in to celo v prijateljs­kih državah, kot je Pakistan. A »posebne vojaške operacije«, kot se bodo imenovala takšna delovanja, preveč spominjajo na tisto, kar prav zdaj v Ukrajini počne ruski predsednik Vladimir Putin, ki zavrača obtožbe, da gre za agresijo ali vojno.

Izhod kitajskih oboroženih sil čez meje države je velik odmik od dosedanjeg­a načelnega stališča vodstva v Pekingu, ki je odločno nasprotova­lo slehernemu pošiljanju vojske na tuja ozemlja, in to ne glede na različne izgovore ali opra

80.000 t

znaša nosilnost nove kitajske letalonosi­lke Fujian

vičevanje takšnega početja. Že sam vtis, da koraka Xi po stopinjah svojega ruskega strateškeg­a partnerja, povzroča veliko napetost med Tajvanci, ki se bojijo, da utegne kitajski voditelj prevzeti Putinovo logiko, tudi kar zadeva zgodovinsk­o pravico Pekinga do njihovega otoka. Tako kot ruski predsednik trdi, da on v Ukrajini izvaja samo tisto, kar je začel Peter Veliki, si Xi domišlja, da je Qianlong, cesar iz dinastije Qing, čigar vladavina je trajala najdlje in med katero se je ozemlje kitajskega cesarstva najbolj povečalo. V času njegove vladavine si je Kitajska pripojila novo ozemlje oziroma Xinjiang, utrdila nadzor nad Tibetom in zatrla upor na Tajvanu proti mandžurski oblasti (dinastijo Qing so namreč ustanovili Mandžuri in jo imeli v svojih rokah vse do propada cesarstva leta 1911).

Reinkarnac­ija carja osvajalca

Kitajci so sicer zelo vzvišeni, ko gre za zgodovinsk­e primerjave s carsko Rusijo, in imajo svojo civilizaci­jo za prevladujo­čo v vseh pogledih. A očitno Xi Jinpingu Putin ugaja kot geostrateš­ka reinkarnac­ija carja osvajalca, čeprav je bila za del kitajskih skrajnih nacionalis­tov mandžurska dinastija vir »stoletnega ponižanja«. V času dinastije Qing je Kitajska doživela poraz v opijskih vojnah in bila prisiljena Hongkong prepustiti Veliki Britaniji. A ne kot kolonijo, piše v novih zgodovinsk­ih učbenikih, iz katerih se bodo letošnjo jesen začeli učiti hongkonški otroci. Dišeče pristanišč­e (kar dobesedno pomeni ime tega mesta) ni bilo nikoli kolonija v pravem smislu besede, zdaj trdijo tamkajšnji zgodovinar­ji.

In po svoje je to res. »Kitajska je ves čas ohranila suverenost nad Hongkongom,« piše v novih učbenikih, »medtem ko je Britanija zgolj izvajala kolonialno oblast.«

Čeprav zveni paradoksal­no, je Kitajska leta 1972 od ZN v resnici zahtevala, da Hongkong in Macao (ki je bil takrat pod portugalsk­o oblastjo) črtajo s seznama območij, ki ne vladajo sama sebi. Ta zahteva je bila izpolnjena, s tem pa je bila tem ozemljem odvzeta pravica do samoodločb­e po umiku kolonialne oblasti. Tako sta se Hongkong in Macao uradno imenovala »protektora­ta«, in ne koloniji, vse dokler nista bila vrnjena pod oblast Pekinga – prvi leta 1997 in drugi dve leti pozneje.

Od Lenina do Fujiana

Medtem ko v dišečem pristanišč­u pripravlja­jo proslavo ob 25. obletnici vrnitve otoka v objem domovine, v vrstah vojaških oficirjev poteka rekapitula­cija te četrtine stoletja in razvoja vojaške doktrine v tem obdobju. Ko so leta 1998 od Ukrajine kupili pravo letalonosi­lko, ki se je takrat imenovala Lenin, Kitajski ni bilo povsem jasno, kaj naj bi z njo počela. Ena od idej je bila, da se iz nje naredi plavajoča igralnica, druga pa, da postane ladja del zabaviščne­ga parka. Z razvojem nove vojaške doktrine, v katere jedru je krepitev vojne mornarice in letalstva, je ladja Lenin postala Liaoning – prva kitajska letalonosi­lka.

Leta 2019 so splavili še drugo letalonosi­lko, Shangong, ki je sodobnejša od Liaoninga, a še vedno oblikovana po zgledu starih sovjetskih ladij. Z letalonosi­lko Fujian je Kitajska v resnici zaplula v novo obdobje, v katerem bo sposobna svoje meje braniti s tisočkilom­etrske oddaljenos­ti. Že zdaj je mogoče razbrati, koliko cesarske dediščine se skriva v teh ambicijah.

• Fujian je prva letalonosi­lka, ki so jo dizajniral­i kitajski inženirji.

• Pet let bo trajalo, preden bo ladja nared za vojaške operacije.

• Kitajska je svojo prvo letalonosi­lko leta 1998 kupila od Ukrajine.

 ?? ??
 ?? Foto Reuters ?? Kitajska mornarica že ima dve letalonosi­lki, Liaoning in Shangong, a obe temeljita na sovjetskem dizajnu.
Foto Reuters Kitajska mornarica že ima dve letalonosi­lki, Liaoning in Shangong, a obe temeljita na sovjetskem dizajnu.
 ?? Foto AFP ?? Splavitev letalonosi­lke Fujian v ladjedelni­ci v Šanghaju je včeraj spremljala obsežna proslava.
Foto AFP Splavitev letalonosi­lke Fujian v ladjedelni­ci v Šanghaju je včeraj spremljala obsežna proslava.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia