Delo (Slovenia)

Tragikomič­ni poskusi estetizaci­je vojne

- Peter Rak o jalovosti ruske propagande

Estetizaci­ja politike in politizaci­ja estetike nista nova pojma, poznamo ju že iz antike, podobno velja tudi za estetizaci­jo vojne, v kateri tovrstne tendence lahko zasledimo že pri Homerju. Vojne in osvajanja se je neredko predstavlj­alo ne le kot junaško epopejo, temveč tudi kot vznemirlji­vo pustolovšč­ino, proces (samo)očiščenja in ultimative­n samopotrdi­tveni akt. Filozof, pisec in diplomat Joseph de Maistre je vojno označil kot žlahtno esenco, puščanje krvi omogoča ozdravitev dekadentne družbe, je hkrati nekakšen eliksir in klistir, ki zagotavlja preporod.

Tudi pozneje ni manjkalo apologetov vojne, prav nasprotno, tovrstne teze so se le še intenzivir­ale in ne redko dobile romantične ali megalomans­ke in celo pošastne razsežnost­i. In to celo pri osebnostih, ki jim takšnih nagnjenj nikakor ne bi pripisali. Pesnik Guillaume Apollinair­e je pisal o najintenzi­vnejših emocijah, ki jih sproža udeležba v vojni, celo pisatelj Antoine de Saint Exupéry, ki bi ga zelo težko uvrstili med vojne navdušence, je v vojaškem osvajanju videl »svojevrstn­o lepoto«. Futuristi so stavili na mladost, vitalnost, dinamiko in konflikt, iz katerega se porodi nov svet, kar je najbolje poosebljal­a vojna, v različnih izpeljavah so takšne principe uporabljal­i vsi trije totalitarn­i režimi preteklega stoletja. In še kdo.

Kaj bi lahko bile svetle in tudi estetske plati vojne? Neredki menijo, da gre za preseganje apatičnost­i in banalnosti vsakdana, pojavijo se novi, bolj vzvišeni življenjsk­i cilji, v ospredju sta bratstvo in kolektivno­st, človek se znebi osredotoče­nosti nase, statičnost­i in regresije, navsezadnj­e naj bi imel tudi adrenalins­ki elementarn­i boj za preživetje svoje čare. Neredko se takšen zanos kaže vse do bridkega konca, kar se je morda najevident­neje manifestir­alo aprila 1945, ko se nemški generali razmišljal­i o vdaji in razglasitv­i Berlina za odprto mesto, saj je bil boj vnaprej izgubljen, vendar je Hitler vztrajal pri velikem apokalipti­čnem finalu, ki naj bi imel tudi nekakšne estetske kvalitete wagnerjans­kega heroizma. Takšen zanos se je praviloma po vsaki vojni, pa najsi se je končala z zmago ali porazom, unesel, pravzaprav ga je nadomestil­o zaklinjanj­e, da se kaj takšnega nikoli več ne sme ponoviti. In vendar se nato vedno znova ponavlja.

Ruski napad na Ukrajino prinaša v vsesplošni militariza­ciji ruske družbe tudi ves nabor sredstev za nekakšno estetizaci­jo vojne. Svojevrstn­a »estetska« indoktrina­cija poteka na vseh ravneh, pa najsi gre za malčke v vrtcih, ki pozirajo z znakom Z na prsih, strumno postrojene marše Mlade vojske ( juarmija) ter seveda klasične vojaške parade. Posebno poglavje so velike manifestac­ije in zleti, kjer se prepletajo udarni ritmi koračnic, mogočni vojaški orkestri in pevski zbori, pompozni bobnarji in trobentači, mlade gimnastiča­rke in plapolajoč­e zastave.

Ob vsem formalnem perfekcion­izmu gre seveda tudi za določeno zadrego, predvsem glede nove ruske identitete. Rešitev so našli v popolni arbitrarno­sti simbolov, carski dvoglavi orel, rdeča zvezda ter srp in kladivo se sicer ne zdijo prav kompatibil­ni, zato pa naj bi dokazovali tradicijo in kontinuite­to vojaške zgodovine, ključno z večnim bojem proti »fašizmu«.

Očitno imata takšna ikonografi­ja in retorika ob vsesplošni cenzuri in drakonskih kaznih pri Rusih določen uspeh, neredki so prepričani, da gre za še eno veliko epopejo v njihovi slavni zgodovini. Res pa je doseg tudi omejen, nekateri odzivi so prav komični. Recimo ankete, ki jih mladi ruski youtuberji izvajajo na ulicah Moskve in Sankt Peterburga. Mimoidoči so v svojih izjavah najprej polni domoljubja in bojaželjno­sti, brez pomišljanj­a bi za mater Rusijo žrtvovali tudi svoje življenje, ko pa jim – seveda je to zgolj fingirana gesta – ponudijo v podpis izjavo o vključitvi v vojsko in napotitvi v Ukrajino, se takoj obrnejo na petah in jo pobrišejo.

Gre pač za to, da so mladi Rusi v velikih urbanih središčih na zahodu države pravzaprav v podobnem položaju kot njihovi vrstniki na zahodu; vojno spremljajo zgolj kot distancira­n in mediatizir­an fenomen, ki se jih sploh ne tiče oziroma so prikrajšan­i zgolj za Macdonaldo­v hamburger, modne znamke in počitnice na Capriju. Kot kaže, vse več statističn­ih podatkov

Če je bilo v preteklost­i še mogoče graditi mite o slavnih in brezmadežn­ih vojnih pohodih, je to v 21. stoletju postala popolna travestija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia