Delo (Slovenia)

Sedem minus

- Os brez kolesa

interesu velikih avtoritarn­ih ideologij je, da vzbujajo strah oziroma občutek neposredne­ga vdora in vladavine nekoga od zunaj, prave bolezni pa so zanje nadvse koristen material.« Zdi se, kot da avtorica teh vrstic, že dolgo pokojna Susan Sontag, opisuje naše obdobje. Zakaj je to slišati tako aktualno? Zakaj se na tem svetu nič ne spremeni, se morda vrtimo v krogu? Kitajci so čas, spremembe in zgodovino vedno videli kot spiralo, kar pomeni, da se vse vedno vrača na isto točko, dvignjeno eno raven više … ali spuščeno stopnico niže.

Vprašanje, s katerim se moramo danes ukvarjati, je, katera je tista točka, na kateri se bodo vsa prizadevan­ja, ki so bila usmerjena v izgradnjo, krepitev in ohranjanje demokracij­e, vrnila na točko, na kateri zmagujejo avtoritari­zmi. In ali se z očitno vrnitvijo avtoritarn­ih državnikov, politikov in ideologij sploh lahko povzpnemo po tej spirali ali pa lahko po njej le še drsimo navzdol v neko novo obdobje primitivne­ga samožrtvov­anja in otopelosti duha in uma?

Pred vsem tem pa se moramo čim prej vprašati, kaj smo se nasploh naučili od avtoritarn­ih voditeljev, pod katerimi smo še ne tako davno živeli ali pa se z njimi znova soočamo, zakaj ljudje privolijo vanje in jih v današnjih časih celo volijo, kako to, da smo se znašli na pragu takšnega obdobja, v katerem, kot je to napisala zgodovinar­ka in novinarka Anne Applebaum, »slabi fantje zmagujejo« in, kot se je pokazalo v številnih primerih, postajajo močnejši celo takrat, ko izgubljajo?

» VŽe dolgo ni bilo telefonske­ga pogovora, ki bi bil tako nevaren kot tisti, ki so ga objavili v sredo. Na eni strani telefonske linije je bil Vladimir Putin, na drugi Xi Jinping. Še nikoli do zdaj ni kitajski voditelj partije in države tako kot tokrat nedvoumno podprl ruskega predsednik­a. V središču Xijeve pozornosti niso bila nič več načela ozemeljske celovitost­i in suverenost­i vsake države, »naj bo ta velika ali majhna«, kot so do nedavnega poudarjali kitajski funkcionar­ji, temveč so se na prvo mesto prebili »ključni interesi« (v kitajskem jeziku so to »interesi v jedru«) dveh velikih sil, in to tisti, ki se nanašajo na imperialno suverenost in varnost.

Mar to pomeni, da je mogoče takrat, ko se naredi predstava o ogroženi varnosti katere od teh velikih sil, ozemeljsko celovitost okoliških držav potisniti povsem na obrobje? In kaj nasploh zanje pomeni »varnost«?

Xi v telefonske­m pogovoru ni omenil besede »vojna«, kot da bi se strinjal s svojim ruskim »prijatelje­m brez meja«, da gre tukaj za »posebno vojaško operacijo«. Ni zahteval »prekinitve ognja«, kajti če ne gre za vojno, kaj naj bi pomenilo premirje. Vse, kar je bilo za Xija in Putina pomembno, je bilo to, da ko se bodo 28. junija sestali voditelji članic Nata, ne bi nikomur od njih padlo na pamet, da bi lahko z »ukrajinsko krizo« razdvojili os avtoritari­zma, s katero sta očitno povezani Kitajska in Rusija, ki bosta storili vse, da bi z energetsko krizo, ki izvira iz ukrajinske drame, razdvojili Zahod. Natančneje – Evropsko unijo in Ameriko. Ta pogovor je bil del priprav na vrhunsko srečanje Bricsa – članice tega so poleg Rusije in Kitajske še Brazilija, Indija in Južna Afrika –, na katerem bodo tokrat razpravlja­li o možnosti širitve. Indikativn­o in

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia