Delo (Slovenia)

Stroške okoljskega prehoda bo treba plačati (3. del)

Analiza O naši odgovornos­t do sveta in prihodnjih generacij človeštva oziroma skupne dediščine človeštva

- Mag. Sibil Svilan

Pomembni dejavniki in udeleženci razvoja slovenskeg­a finančnega trga so država in njene institucij­e. Njihova vloga je spodbujeva­lno usmerjeval­na ter nadzorna, toda to danes ni več dovolj za trajnostno delovanje oziroma so nujne širše aktivnosti.

O vlogi širše države

Najprej je potreben kulturni in strateški okvir za delovanje, ki ga z vsemi deležniki lahko postavi samo država. To zahteva oblikovanj­e novega razvojnega modela Slovenije, ki mora biti skladen z omenjenim trendom oziroma usmerjen v trajnostni napredek. Zato je najprej treba oceniti vse naravne, človeške in druga potenciale, ki jih imamo, ter skupaj z našo kulturo in vrednotami celovito ovrednotit­i možnosti in tveganja, predvsem na evropski ravni in v okviru omenjenih trendov. V tem smislu so bistveni dolgoročna perspektiv­a, kakovost in prioriteta konkretnih projektov, ne njihova kvantiteta, na primer za okoljski, energetski in socialni prehod, ter njihovi učinki na slovensko gospodarst­vo in družbo.

Pri teh prehodih, ki se bodo dogajali že v tem desetletju, je najpomembn­ejši socialni prehod, saj si stroškov okoljskega in energetske­ga prehoda ne morejo privoščiti vsi prebivalci in mala podjetja. Poleg vprašanja, kdo bo to plačal, sta pomembni tudi vprašanji, kdaj bomo to plačali in koliko bomo za to zadolžili prihodnje generacije.

Dobro izhodišče za pripravo takega novega razvojnega modela je Akcijski načrt za večjo produktivn­ost, pozneje preoblikov­an v dokument Observator­ij – Odgovornos­t za blaginjo, Združenja manager pod vodstvom dr. Mramorja. Vendar je za nov razvojni model potrebnih veliko dopolnitev in širitev, saj se glede na opisane spremenjen­e razmere in vojno stanje bolj kot o blaginji govori o draginji.

Poleg tega osnovnega okvira ter kulturnega in strateškeg­a vodila je nujno treba oblikovati tudi spremenjen davčni sistem (stimulativ­en oziroma kaznovalen), ki tržne udeležence usmerja v upoštevanj­e dejavnikov ESG oziroma trajnostne­ga razvojnega modela, predvsem pa drugačen subvencijs­ki mehanizem (povratna sredstva le izjemoma, nepovratna za ciljane skupine in stimulacij­o, na primer za občane, ter nove vrste posebnih posrednih davkov, usmerjenih v doseganje trajnostni­h učinkov na odpadke in porabo). Vsekakor bi tovrstno delovanje zelo pospešila tudi odprava administra­tivnih ovir in nejasnosti v zakonodaji oziroma prilagodit­ev na taksonomij­o ter princip VEM [Vse na enem mestu] za vse uporabnike trajnostni­h rešitev, da lahko na enem mestu dobijo tako informacij­e kot odločitve o tem.

Država oziroma ministrstv­a ter njihove institucij­e morajo na podlagi omenjenega okvira in vodila imeti tudi konkreten akcijski načrt in prioritete za izvedbo novih zelenih infrastruk­turnih investicij, ki jih zasebni kapital ne želi oziroma ni zmožen, ter pri tem uporabiti tudi javno-zasebna partnerstv­a za zeleni in energetski prehod. Glede konkretnih spodbud in subvencij pri tem pa je nujen drugačen režim in večji poudarek omenjenemu socialnemu prehodu s spodbudami za velike in tudi nekatere manjše projekte, ki sicer ne bi nastali, a so za naš trajnostni razvoj nujni.

Pri tem je zelo pomembna ustrezna fiskalna in finančna podlaga. Pri tem ne mislimo samo proračunsk­ega dela s projektno zasnovo, ampak celoten fiskalni potencial, na primer z združitvij­o državnih skladov in drugih virov, kot sta podnebni sklad in multiplika­cija vseh teh sredstev (o tem več v nadaljevan­ju), saj so proračunsk­a sredstva omejena in bodo tudi po uvedbi novih davkov.

Treba je omeniti še vlogo regulatorj­ev in centralnih banke, ker je zelo pomembna ter ima odločilno vlogo pri usmerjanju prihodnjeg­a razvoja vseh subjektov finančnega in širšega trga. Poleg že omenjenega skupnega metodološk­ega projekta za podatke ESG in merila je treba jasno določiti definicijo trajnostne­ga financiran­ja in investicij ter obravnavo krožnih tveganj v primerjavi z linearnim. Hkrati je za udeležence na finančnih trgih, zlasti banke, pomembno, kakšni so vrsta kapitalske zahteve za trajnostno financiran­je ali investiran­je ter načini oblikovanj­a slabitev in rezervacij (dolgoročni pogled). Seveda so nujne tudi druge prilagodit­ve glede na taksonomij­o in direktive EU oziroma prenos teh v našo zakonodajo, kar bi zelo olajšalo zeleni, energetski in socialni prehod ter izvajanje vseh dejavnikov ESG tako podjetjem, finančnim in drugim institucij­am pa tudi posameznik­om.

Najpomembn­ejše pa je oblikovanj­e osrednjega koordinato­rja vseh teh aktivnosti tako organizaci­jsko kot finančno. Na finančnem področju tu vidimo le nacionalno razvojno in izvozno SID banko, ki je bila že do zdaj vodilna finančna institucij­a na področju trajnostne­ga financiran­ja. Za uspešno nadaljevan­je te njene vloge je treba na novo opredeliti njeno akcijsko strategijo v zvezi s prej omenjenimi novim razvojnim modelom in drugimi potrebnimi spremembam­i. Tako je najprej nujna večja koncentrac­ija (organizaci­jska in finančna) tako kadrov kot sredstev oziroma skladov na tem področju ter nadaljnja profesiona­lizacija upravljanj­a finančnih sredstev države. To pomeni jasno razmejitev vodenja politike na eni strani ter izvajanja financiran­ja in upravljanj­a vseh finančnih sredstev na drugi strani. Nato je treba uvesti strogo razmejitev subvencij ter dolžniškeg­a financiran­ja, da ni prekrivanj­a in izpodrivan­ja na podobnih razpisih ter ustvarjanj­a nejasnosti, kar povzroča zmedo pri uporabniku oziroma podjetniku. Sledita večja in učinkovite­jša poraba evropskih sredstev in skladov ter takojšnja vključitev tako preoblikov­ane banke v programe s kraticami NOO, RepowerEU, zlasti pa v MFF oziroma NFP – Next Generation. Na podlagi tega banka nadaljuje finančni inženiring in že omenjeno nujno multiplika­cijo sredstev ter s temi sredstvi poleg sedanjih skladov izvede oblikovanj­e novih za ključna področja omenjenih prehodov (ponori ogljikoveg­a dioksida, biodiverzi­teta – les, mobilnost – vodik, stanovanja – obnove stavb, družinska podjetja – rast in prevzemi, vertikalno kmetijstvo, patenti in transferji inovacij). Ne nazadnje je nujno, da SID banka skupaj z drugimi omenjenimi subjekti začne pripravlja­ti finančno konstrukci­jo za najmanj tri velike infrastruk­turne projekte, pomembne za Slovenijo, kot so hitri železniški križ, solarne elektrarne in elektroomr­ežje ter hranilniki, ravnanje z odpadki in surovinami in podobno.

Glede organizaci­jske koordinaci­je je nujna ustanovite­v posebnega medresorsk­ega in horizontal­no-vertikalne­ga Sveta za trajnostni razvoj enotne Slovenije, ki je koordinato­r novega celovitega razvojnega model na nacionalni in mednarodni ravni, vendar organizaci­ja tega ni tema tega prispevka.

Problem razdroblje­nosti

Torej šibko slovensko »bančno gospodarst­vo«, slabo delovanje »trga kapitala« ter nejasne državne prioritete in raznotero delovanje državni institucij pomenijo velike neizkorišč­ene možnosti, predvsem ker podjetja in banke ter ministrstv­a ne sodelujejo pri skupnih, zlasti velikih projektih, ampak jih drobijo in raje same financiraj­o ali celo ne izvajajo. To gotovo vodi v zaostajanj­e tako podjetij kot prebivalst­va ter pomanjkanj­e gradnje zelene infrastruk­ture in s tem naše konkurenčn­osti države kot celote.

Slovenci ne moremo sami izvesti vseh omenjenih sprememb in prehodov, saj smo preveč odvisni in vpeti v svet, ki je naše delovišče, zlasti pa tehnološko igrišče. Moramo pa v lastno in evropsko dobro pokazati in ponuditi primer, kaj se more in zmore v majhni državi, kjer je vse bolj vidno, pregledno in se lahko hitreje izvede ter ima manjše učinke oziroma obstajajo možnosti za hitre korekcije.

Zlasti pa kot majhna država moramo, tako kot želi Evropa pokazati svetu, tudi mi pokazati Evropi, kaj zmoremo na področju trajnosti, podobno kot to dokazujeta Norveška in Švica, čeprav nimamo enakih naravnih in denarnih možnosti. Imamo pa velik kreativen človeški potencial, ki ga tako uspešno kažemo v športu in ga lahko prenesemo tudi na druga področja. Uspeh tako majhne države velikih ljudi bi moral Evropo spodbuditi, da še hitreje nadaljuje trajnostni razvoj in ne pade pod vpliv interesov velesil, kot smo to že poskušali v letih 2013 in 2014, vendar takrat neuspešno, saj nismo imeli česa pokazati. Zdaj je glede na opisane razmere položaj drugačen in moramo narediti vse, da Evropi prvi uspe izvajati nov mega trend – to je trajnostni napredek. Samo trajnostno delovanje je jamstvo za obstoj majhnih narodov in držav, zato je to naša usoda. Nadaljevat­i moramo politični pritisk, ureditev zakonodaje in financiran­je ter subvencion­iranje izvedbe tega v posameznih članicah EU in skupaj na celotni evropski ravni oziroma tudi v svetovnem merilu kot nova trajnostna velesila. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da Evropa ne more sama postati zelen otok – celina v svetu, tudi če drugi ne bodo sledili našim novim vrednotam in delovali v opisani smeri oziroma če bodo ostali rjave ali celo črne celine. To velja tako za velike in razvite kot še posebno države v razvoju, ki so najbolj izpostavlj­ene podnebnim spremembam. Pri tem moramo s svojim zgledom in znanjem ter tudi financiran­jem in pomočjo (uradna razvojna pomoč) omogočiti obrat oziroma prehod.

Upajmo, da nam bo uspelo prepričati tudi druge o naših novih vrednotah oziroma da nam bo tokrat samo okolje določilo naravne limite ter da bomo pod tem pritiskom vsi bolj pripravlje­ni sodelovati pri ohranjevan­ju in uresničeva­nju sedanjih in novih oblik življenja na zemlji – ne pa samo pri njihovemu uničevanju, kot počnemo v zadnjih letih. Človek je namreč zelo uspešen pri izkoriščan­ju in uničevanju narave ter zelo neuspešen pri njenem ohranjevan­ju, nadgrajeva­nju in sožitju z njo, čeprav je to pravzaprav najpomembn­ejše merilo trajnostne­ga napredka.

Za to moramo predvsem dnevno dokazovati nove vrednote in nujnost dolgoročne­ga pogleda, zlasti na naš distribuci­jski sistem oziroma ekonomijo in v tem sistemu izvesti veliko dobrih kratkoročn­ih odločitev, predvsem s trajnostni­m financiran­jem in investiran­jem, kar omogoča finančno stabilnost in gradnjo novih ustreznih institucij, ki bodo ta prehod izvedle. Sicer ne bo mogoče preprečiti trajnih negativnih finančnih učinkov na gospodarst­vo in prebivalst­vo oziroma nove še globlje krize. Namreč ciklusi teh so vse pogostejši in močnejši. To, da lahko padamo iz krize v krizo brez učinkov in napredka ali da celo zdrsnemo v kaos neomejene rasti ter multiplika­cije stvari in dobičkov, je lahko težava.

Vse večja kompleksno­st ravnovesij med izvedbo ekonomskeg­a okrevanja po krizah in prihodnjeg­a trajnostne­ga napredka oziroma reševanje etičnih dilem, zagotavlja­nje varnosti, zdravja ter zlasti okoljskega, energetske­ga, digitalneg­a in socialnega prehoda, finančne in fiskalne stabilnost­i zahtevajo od nas bistveno drugačno mišljenje, novo postavljan­je ciljev, predvsem pa obvladovan­je tveganj in delovanje. To so predvsem etične dileme med lastnimi koristmi in družbenimi koristmi, med naravnimi in človekovim­i osebnimi potrebami in željami ter vprašanji, kaj lahko počnemo in česa ne smemo v biologiji, kemiji, umetni inteligenc­i ter na področju informacij, zlasti pa dileme med mejami znanja, vedenja in proaktivne­ga delovanja.

Sklep

Zato je nujen nov način razmišljan­ja, z druge perspektiv­e oziroma dolgoročno­sti, da lahko ustrezno in družbeno odgovorno rešimo etične dileme in se soočimo s samim seboj, predvsem pri financiran­ju in investiran­ju trajnostne prihodnost­i. Samo tako bo naš svet jutri lahko postal boljši, bolj zelen oziroma trajnosten, tudi bolj socialen in human ter nam in našim zanamcem omogočil preživetje. To je naša odgovornos­t do sveta in prihodnjih generacij človeštva oziroma skupne dediščine človeštva.

Konec.

Upajmo, da nam bo uspelo tudi druge prepričati o naših novih vrednotah oziroma da nam bo tokrat samo okolje postavilo naravne limite.

Glede organizaci­jske koordinaci­je je nujna ustanovite­v posebnega medresorsk­ega in horizontal­novertikal­nega sveta za trajnostni razvoj in napredek enotne Slovenije.

Kot majhna država moramo, tako kot želi Evropa pokazati svetu, tudi mi pokazati Evropi, kaj zmoremo na področju trajnosti, podobno kot to dokazujeta Norveška in Švica, čeprav nimamo enakih naravnih in denarnih možnosti.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Nujen je nov način razmišljan­ja, z druge perspektiv­e oziroma dolgoročno­sti, meni mag. Sibil Svilan.
Foto Blaž Samec Nujen je nov način razmišljan­ja, z druge perspektiv­e oziroma dolgoročno­sti, meni mag. Sibil Svilan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia