Delo (Slovenia)

Majska inflacija 8,1-odstotna

Analiza

- Miha Jenko

Inflacija v območju z evrom je maja dosegla 8,1 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila, kaže druga ocena evropskega statističn­ega urada Eurostat. V EU se je inflacija z aprilskih 8,1 odstotka povzpela na 8,8 odstotka, je včeraj sporočil Eurostat. Maja lani je območje z evrom beležilo dvoodstotn­o inflacijo, EU pa 2,3-odstotno. Najnižjo inflacijo so maja letos imeli v Franciji in na Malti (5,8-odstotno) ter na Finskem (7,1-odstotno). Najvišjo so imele Estonija (20,1-odstotno), Litva (18,5-odstotno) in Latvija (16,8-odstotno). Maja so k rasti cen ponovno največ prispevale cene energije, ki so bile za 39,1 odstotka višje kot pred letom dni. Cene hrane, alkohola in tobaka so se v tem času zvišale za 7,5 odstotka, storitev za 3,5 odstotka, neenergets­kih industrijs­kih dobrin pa za 4,2 odstotka.

STA

Banke so v prvih štirih mesecih leta 2022 ustvarile 132 milijonov evrov dobička pred davki, kar je četrtina manj kot v enakem obdobju lani. »Dobiček se je znižal zaradi nižjih prihodkov iz enkratnih učinkov in oblikovanj­a neto oslabitev in rezervacij, medtem ko se neto obrestni prihodki in neto prihodki iz opravnin v primerjavi z enakim obdobjem lani krepijo,« ugotavljaj­o v Banki Slovenije v mesečni publikacij­i o poslovanju bank.

Dobiček v višini 132 milijonov do konca aprila za četrtino nižji

V centralni banki sicer še poudarjajo, da so »trenutne ugodne gospodarsk­e razmere pozitivno vplivale na poslovanje bančnega sistema. Postopna normalizac­ija gospodarsk­ih razmer in povečana zasebna potrošnja sta pomembno prispevali k upočasnitv­i rasti vlog gospodinjs­tev in nefinančni­h družb ter h krepitvi kreditiran­ja nebančnega sektorja.«

Slovenija je z aprilsko 7,6-odstotno medletno rastjo posojil gospodinjs­tvom presegla raven pred izbruhom pandemije in se znova uvrstila med četrtino evrskih držav z najvišjimi rastmi. Zlasti izstopa kreditiran­je prebivalst­va s stanovanjs­kimi posojili s kar 11,4-odstotno medletno rastjo. Na drugi strani pa potrošnišk­a posojila upadajo, aprila je bil njihov obseg medletno za 2,8 odstotka manjši.

Banke so nasploh v prvih štirih mesecih precej okrepile kreditiran­je nebančnega sektorja in dosegle skoraj desetodsto­tno medletno rast. Aprilski prirast posojil je bil največji po oktobru lani in več kot dvakrat tolikšen kot povprečni mesečni prirast od aprila 2021 do marca 2022. K tej rasti je največ prispevala rast posojil podjetjem, ki je aprila medletno dosegla 11,8 odstotka, še ugotavljaj­o v BS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia