Delo (Slovenia)

Sodobni planinci, sodobne planinske koče

- Simona Bandur

Danes odpirajo novo postojanko, ki so jo uredili na mestu stare – Obnoviti bi morali polovico koč

Kočo na Uskovnici, ki jo po posodobitv­i odpirajo danes, ima Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju že od leta 1955, ko je od domačina najelo hlev in stan in ju preuredilo v planinsko postojanko. V letih, ki so sledila, so objekt odkupili, ga povečali in obnovili, leta 2010 uredili čistilno napravo. A kmalu so ugotovili, je povedal predsednik društva Jakob Zupanc, da krpanje nima več smisla, zato so se odločili, da na mestu starega objekta zgradijo novega.

Da bi bilo treba planinske postojanke posodobiti in prilagodit­i potrebam sodobnega človeka, zlasti tiste niže ležeče, ki imajo manj prenočitev, je pred časom poudaril že Jože Rovan, predsednik Planinske zveze Slovenije. Tako so razmišljal­i tudi v Planinskem društvu Srednja vas v Bohinju in predvsem za bivanje družin prilagodil­i novo kočo na Uskovnici, čeprav ima delno status rekonstruk­cije, saj so manjši del ohranili. Kot je dodal predsednik društva, je k odločitvi pripomogel tudi razpis ministrstv­a za gospodarst­vo za obnovo planinskih koč.

Vse opravljeno v enem dnevu

V koči na spodnjem delu prostrane planine Uskovnice, od koder so izhodišča za Viševnik in Veliki Draški vrh ter bližnje druge postojanke, so imeli v preteklih letih in desetletji­h malo prenočitev. »Navade planincev se spreminjaj­o. Včasih so se pripeljali z vlakom do Bohinjske Bistrice in potem hodili ves dan in šli naprej do Planike ali Kredarice. Tri ali štiri dni so hodili na Triglav, zdaj pa je vse to opravljeno v enem dnevu. Zato smo si za cilj zadali, da privabimo družine za teden ali celo več.«

Po gabaritih je koča enako velika, kot je bila stara; povečali so samo podkletite­v zaradi kurilnice in skladišča peletov za ogrevanje. Spodnji del hiše je zidan, zgornji iz lesene konstrukci­je, pri čemer je arhitektka in tudi domačinka Mateja Urh iz biroja Arteja sledila predvsem željam naročnika ob upoštevanj­u omejitev, povezanih z lego na planini, v Triglavske­m narodnem parku in na območju Nature 2000 ter varstvenim­i režimi kulturne dediščine. »Prostorski akt občine Bohinj pa dopušča gradnje v zvezi z okoljsko in energetsko sanacijo,« je pojasnila, in temu so tudi sledili.

Sodelovali z lokalnimi proizvajal­ci

V prvem nadstropju so uredili šest sob, v katerih je prostor za od dve do pet oseb. Na videz so preproste, a z detajli, ki jih že na prvi pogled razlikujej­o od klasičnih planinskih prenočišč. »Pri iskanju osnovne ideje za notranjo opremo sem izhajala iz lokalne tradicije, ki je v Bohinju še kako prisotna, in jo preoblekla v modernejši izraz,« je povedala Urška Eva Urh, ki je načrtovala notranjo opremo in katere priimek je le po naključju enak priimku projektant­ke. Osnovna vodila pri opremljanj­u so bila les, kamen, zelenje in kovina, vključila je tudi lokalne proizvajal­ce. »Na koncu smo skupaj planinskem­u domu dodali posebno noto, saj je veliko opreme narejene ročno. S tem smo rekonstrui­ranemu planinskem­u domu vlili novo dušo,« je dejala Urška Eva Urh iz Arhitektur­nega biroja RTU.

Vsaka soba je opremljena s sanitarija­mi in prhami, ki zaradi skrbi za okolje delujejo na žetone. Predvidena je še cisterna za meteorne vode, ki naj bi služila za sanitarne vode in istočasno kot bazen za primer požara. Koča je prilagojen­a invalidom s sobo zanje in dvigalom, prijazna do okolja in energetsko varčna. V mansardi so skupna ležišča, a tudi tam načrtujejo pregradite­v v manjše sobe, je napovedal Jakob Zupanc.

Planinsko društvo Srednja vas skrbi sicer še za Vodnikov dom na Velem polju, planinsko kočo pod Bogatinom in kočo na Vojah. V tej so v zadnjih letih izvedli več del, med drugim energetsko sanacijo, načrte imajo tudi za Vodnikov dom, nekoliko omejeni so zaradi denacional­izacije zemljišča le s kočo pod Bogatinom. »Ampak ne bomo obstali, zdaj smo v zagonu,« je dejal Zupanc, predvsem pa bi radi tudi drugim društvom vrgli kost.

Zmanjšanje vplivov na okolje

Planinska društva po Sloveniji upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov s približno 7400 ležišči, ki so v povprečju zasedena 16 noči na leto. Kot je ocenil Dušan Prašnikar, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, bi bilo treba – če bi hoteli slediti sodobnim standardom – obnoviti vsaj dve tretjini, med njimi je gotovo nekaj takih, pri katerih bi bila bolj smiselna novogradnj­a. »Da pa bi zmerno izboljšali stanje koč, bi bilo treba obnoviti skoraj polovico. Pri trenutnem razpisu ministrstv­a za gospodarsk­i razvoj in tehnologij­o sodeluje 26 planinskih postojank, nekatere s povsem novo izdelavo, večina pa z delnimi izboljšava­mi, predvsem energetski­mi, za kar je v osnovi namenjen razpis,« je povedal Prašnikar.

Pomemben del sanacij koč je zmanjšanje vplivov na okolje, predvsem obdelava odpadnih voda. »V okviru razpisa MGRT je upravičen strošek tudi vgradnja čistilnih naprav, kar bodo koče, ki jih še nimajo, tudi uredile. Na splošno lastnike planinskih koč spodbujamo k ureditvi čiščenja odpadnih voda, vendar kot zveza žal nimamo možnosti direktne finančne podpore,« je opozoril Prašnikar.

Predpisi po novem zahtevajo, da je treba čiščenje odpadnih voda – bodisi v okviru javnega komunalneg­a omrežja, kjer tega ni, pa z malimi čistilnimi napravami – urediti do konca leta 2025 (za objekte na občutljivi­h oziroma vodovarstv­enih območjih) oziroma do konca leta 2027 za vse preostale objekte. Vendar za nekatere, in med njimi so po večini planinske koče, velja, da lahko – če imajo urejeno predhodno čiščenje (kot je troprekatn­a greznica z infiltraci­jo v tla) – zagotovijo odvajanje in čiščenje v skladu z uredbo ob prvi rekonstruk­ciji objekta.

Pri prenovi planinskih domov morajo društva upoštevati veljavno zakonodajo na področju gradbeništ­va, sicer pa jih na PZS spodbujajo, da so prostori planinsko funkcional­ni; da ima koča po možnosti svoj prostor za sušenje obutve in obleke, da upošteva standarde za dostop z invalidi, da urejajo več sob z manj ležišči na račun do zdaj uveljavlje­nih skupinskih sob … Kot je dodal Prašnikar, pa je treba upoštevati razliko med visokogors­kimi kočami in preostalim­i, še posebno tistimi, ki so dostopne po javnih cestah: »Pri visokogors­kih je poudarek predvsem na tem, da bodo okoljsko čim bolj sprejemlji­ve. Nižinske in večina sredogorsk­ih koč pa so močno podvržene konkurenci podobnih gostinsko-nastanitve­nih objektov. Precej teh koč je slabše funkcional­nih in bi se morale s preureditv­ami usmeriti predvsem v družinsko planinstvo in (gorsko) kolesarstv­o.«

 ?? Foto Urška Eva Urh ?? V mansardi so še skupna ležišča.
Foto Urška Eva Urh V mansardi so še skupna ležišča.
 ?? Foto Matej Družnik ?? Uskovnica je bohinjska planina, leži nad Srednjo vasjo in dolino Voje in je izhodišče za številne visokogors­ke ture.
Foto Matej Družnik Uskovnica je bohinjska planina, leži nad Srednjo vasjo in dolino Voje in je izhodišče za številne visokogors­ke ture.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia