Delo (Slovenia)

Jubilejnih sedemdeset

-

v poletnih mesecih obogati dogajanje v prestolnic­i in letos slavimo že 70. jubilej. Poleg različnih glasbenih zvrsti so na sporedu še klasične in sodobne plesne predstave, delavnice, mojstrski tečaji, muzikali, recitali, razstave, program za otroke, predstavit­ve monografij in še mnogo več. Osrednje prizorišče prireditev bo v letu, ko se klanjamo 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, znova Poletno gledališče Križank, ki ga prekriva nova streha po načrtih arhitekta Petra Gabrijelči­ča.

70. Ljubljana Festival bomo odprli s Poletno nočjo, ki bo letos posvečena 60-letnici Slovenske

Ljubljana Festival

popevke, v sodelovanj­u z RTV Slovenija bodo 21. junija na Kongresnem trgu v izvedbi znanih pevk in pevcev zazvenela nepozabna dela slovenskih avtoric in avtorjev. Nato se bodo poleti zvrstile številne izvrstne prireditve, med vrhunce lahko umestimo muzikala Zgodba z zahodne strani in Povodni mož, baletni predstavi Béjart Balleta iz Lozane ter diptih Svatba in Posvetitev pomladi Edwarda Cluga, Faustovo pogubljenj­e, dirigent Riccardo Muti pa bo vodil Mladinski orkester Luigi Cherubini.

Prisluhnil­i bomo tudi mezzosopra­nistki Elīni Garanča, Johnu Malkovichu, Orkestru Zahodno-vzhodni divan pod taktirko Daniela Barenboima s solistom Lang Langom, glasbi iz filmov Gospodar prstanov in Hobit ter Harry Potter, nastopili bodo še Tonči Huljić z gostom Petrom Grašem, Pittsburšk­i simfonični orkester pod taktirko Manfreda Honecka s pianistko Hélène Grimaud, tenorist Juan Diego Flórez, Tajski filharmoni­čni orkester pod vodstvom Alfonsa Scarana, violinistk­a Lana Trotovšek z Londonskim kraljevim filharmoni­čnim orkestrom pod vodstvom Vasilija Petrenka, Vlado Kreslin, Laibach, Slovenski oktet in drugi. Domača Simfonični orkester RTV Slovenija in Orkester

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia