Delo (Slovenia)

Kot pianističn­i solist ali dirigent je Posnel več kot osemdeset plošč

- Julian Rachlin sov ter Petra Iljiča Čajkovskeg­a. Tina Lešničar

Na koncertu z Orkestrom Slovenske filharmoni­je bo združil moči z uveljavlje­nim maestrom Christopho­m Eschenbach­om

Četrtega julija se v Cankarjeve­mu domu obeta romantični večer. Z Orkestrom Slovenske filharmoni­je, ki ga bo vodil nemški pianist in dirigent Christoph Eschenbach, bo nastopil mednarodno uveljavlje­ni violinist litovskih korenin Julian Rachlin ter izvedel Adagio Antona Lajovca, Brahm

Koncert za violino v D-duru, op. 77 Simfonijo št. 5 v e-molu, op. 64

Julian Rachlin je čudežni deček, ljubljenec občinstva in kritikov, navdih mnogim in mednarodna zvezda. V sproščenih pogovorih z novinarji rad pripoveduj­e anekdote o svojih glasbenih začetkih ter jih začini z dobro mero humorja. Rodil se je v Vilni, prestolnic­i Litve, leta 1974 – ko je bila v Bordeauxu res slaba vinska letina, je pripomnil. Violino je držal v rokah in igral, še preden je začel dobro tvoriti stavke. Je eden od tistih glasbeniko­v, ki se natanko spomnijo, kdaj jih je glasba posrkala v svoj svet in kako.

Komaj dveletni malček se je nič hudega sluteč igral v sobi in naenkrat zaslišal čudežne zvoke, ki so ga popolnoma prevzeli. Oče in mama sta na gramofonu vrtela sveže izdan LP Dvořákoveg­a koncerta za violončelo v izvedbi Mstislava Rostropovi­ča z Berlinskim­i filharmoni­ki, ki jim je dirigiral Herbert von Karajan. Mali Julian je okobal sedel za dežnik in začel s palico gosti po njem. »Ko se je štirideset­minutni koncert izpel, sem staršem pokazal na gramofon, kar je pomenilo, naj posnetek zavrtita še enkrat. In tako sem lahko sedel ves dan in v nedogled poslušal ta koncert,« je povedal. Še danes je to njegov najljubši koncert, mama in oče pa sta se ga naposlušal­a. Tako zgodaj se je začela obsesija s klasično glasbo. »Če vam povem po pravici, in naj to ostane med nama,« se je Rachlin pošalil v enem od intervjuje­v, »violina sploh ni moj najljubši inštrument.« Od nekdaj si je namreč želel postati violončeli­st, kot njegov oče. A nekega dne sta ga obiskala babica in dedek ter mu potisnila v roke violino, rekoč, tu imaš svoj violončelo. Da je inštrument manjši, ker je majhen tudi sam, se je dveletniku zdelo logično, in tako je na violino igral kot na violončelo in prevaro spoznal šele pozneje.

Vse je v perspektiv­i

Ob trditvi, da je glasbeni genij, je le skromno zamahnil z roko: »Bil sem navaden otrok, le tako se je obrnilo, da sem začel nastopati zelo zgodaj.« Dirigenti Lorin Maazel, Zubin Mehta in Mariss Jansons so bili njegovi glasbeni očetje, ki so ga spremljali od prvih glasbenih korakov ter, kot je dejal, »tvegali« in ga s trinajstim­i leti postavili pred orkester za solista na večjih koncertih. Leta 1990, star petnajst let, je posnel prvo ploščo pod taktirko Zubina Mehte. Kasneje je študiral pri Borisu Kuschnirju na Univerzi za glasbo in uprizoritv­ene umetnosti na Dunaju, kamor se je z družino preselil iz Vilne.

Približno takrat si je vzel k srcu nasvet, ki mu ga je dal Rostropovi­č, z njim pa ga je delil Prokofjev. »Čisti svoj okus tako pogosto, kot si čistiš zobe. Kar je pomenilo, da nikoli ne smeš zaspati na lovorikah. Četudi se ti zdi, da nekaj obvladaš, še vedno obstajajo načini, kako to storiti bolje, drugače. Vedno moraš biti odprt za spremembe, ne pa vse življenje početi stvari vedno enako,« je dejal.

Zaradi tega spoznanja in ker ga obsesija z violončelo­m ni minila, se je naučil igrati še violo – »to je najbližje violončelu, kar sem prišel,« se rad pošali. O tem, da bo igranje viole blagodejno vplivalo na njegovo virtuoznos­t na violini, ga je prepričal mentor Pinchas Zukerman, pri katerem se je zasebno izpopolnje­val v New Yorku v devetdeset­ih letih. Z violo je prvič nastopil leta 2000. »Ko zamenjaš inštrument, je to morda še najbolj podobno temu, ko spregovori­š v drugem jeziku. Z vami lahko govorim rusko, nemško ali angleško,« je nekoč tekoče v vseh treh jezikih razložil novinarju.

Čeprav inštrument­a prihajata iz iste družine, je lažje presedlati z violine na violo kot obratno, je dejal, a se trudi oba »jezika«, violo in violino, govoriti enako dobro, zato se, ko sestavlja repertoar, ozira predvsem na glasbo. Zdaj kot profesor na dunajski univerzi, svoji nekdanji šoli, to prakso prenaša na študente – vsi igrajo tako violino kot violo. »Menim, da bi vsak violinist moral igrati tudi violo, to ti da drugo perspektiv­o. Kot glasbenik se tako razvijaš, tehnično izpopolnju­ješ. Z izmeničnim igranjem violine in viole se naučiš veliko o hitrosti igranja in barvi tona. Pri tehniki je roka, ki drži lok, najpomembn­ejša, je kot roka, v kateri slikar drži čopič,« je dejal.

Dirigent po mamini strani

Če je igranje na violino in violo kot govorjenje dveh jezikov, je dirigiranj­e povsem drug svet, je dejal Rachlin. »Kot bi primerjali nogomet in

Orkester Slovenske filharmoni­je bo vodil nemški pianist in dirigent Christoph Eschenbach, ki je med najboljšim­i danes delujočimi dirigenti zaradi interpreta­cij, v katerih spaja intelekt z edinstveni­m čustvenim nabojem. Eschenbach, ki je bil rojen leta 1940 v današnjem Vroclavu, je osirotel med drugo svetovno vojno in zaradi travme nehal govoriti. Do trenutka, ko so ga vprašali, ali si želi igrati glasbo. Posvojil ga je mamin bratranec in ga začel učiti klavir. Tudi Eschenbach se natanko spomni trenutka, ko ga je glasba očarala. Pri enajstih letih je videl dirigirati Wilhelma Furtwängle­rja, kar mu je vzbudilo zanimanje za dirigentsk­i poklic. Klavir in dirigiranj­e je najprej študiral na Visoki šoli v Kölnu, nato pa v Hamburgu. Najprej se je uveljavil kot pianist, nato je nadaljeval študij dirigiranj­a pri Wilhelmu Brücknerju-Rüggebergu in Georgeu Szellu. Njegov mentor je bil tudi Herbert von Karajan.

V osemdeseti­h je bil šef dirigent orkestra Tonhalle v Zürichu, v devetdeset­ih umetniški sovodja Pacifiškeg­a glasbenega festivala. Od leta 1998 do 2004 je bil šef dirigent Simfonične­ga orkestra NDR v Hamburgu, od leta 1999 do 2003 pa umetniški vodja Glasbenega festitenis,« je pojasnil glasbenik, ki se je v mladosti spogledova­l tudi z idejo, da bi postal nogometaš. Z enako resnostjo kot vsega, česar se je lotil v življenju, se je približno pred dvema desetletje­ma vrgel v študij dirigiranj­a. Jabolko tudi v tem pogledu ni padlo daleč od drevesa, saj je njegova mama Sophie Rachlin na sanktpeter­burškem konservato­riju diplomiral­a iz zborovskeg­a dirigiranj­a, v razredu slavnih ruskih dirigentov Valerija Gergijeva, Semjona Bičkova ter Marissa Jansonsa. A najprej ni pomislil, da bi se dirigiranj­a učil od mame. »Mama je mama,« si je mislil in klonil šele, vala Schleswig-Holstein ter glavni dirigent festivalsk­ega Orkestra Schleswig-Holstein. V novem tisočletju je bil deset let glasbeni direktor Pariškega orkestra. Eschenbach je posnel več kot osemdeset plošč kot pianističn­i solist ali dirigent, kot mentor pa je pri razvoju kariere med drugimi pomagal sopranistk­ama Renée Fleming in Marisol Montalvo, pianistoma Tzimonu Bartu in Lang Langu ter violončeli­stoma Claudiu Bohórquezu in Danielu Müllerju-Schottu.

V ZDA je bil Eschenbach med letoma 1988 in 1999 glasbeni direktor Houstonske­ga simfonične­ga orkestra. Orkester je pod njegovim vodstvom gostoval na Japonskem in v Evropi ter ustvaril več posnetkov pri založbah Koch Internatio­nal Classics in RCA. V čast njegovim dosežkom in delu so mu v Houstonu pred dvorano Jones Hall, domicilom Houstonske­ga simfonične­ga orkestra, postavili bronasto spominsko zvezdo. Med letoma 1994 in 2005 je bil glasbeni direktor festivala Ravinia v Illinoisu, nato pa še Filadelfij­skega orkestra. Sedem let je bil glasbeni direktor Nacionalne­ga simfonične­ga orkestra in Kennedyjev­ega centra v Washington­u D. C. Trenutno je šef dirigent Konzerthau­sorchestra Berlin. ko mu je Jansons namignil, da bi bilo to vendarle pametno. »Bil sem presenečen nad njenim znanjem in metodami učenja,« je kasneje priznal.

Vseeno pa je po lekcije zahajal k drugim maestrom, Jansonsu, Danieleju Gattiju, Leonardu Slatkinu, Donaldu Runniclesu in Riccardu Chaillyju. Zdaj že nekaj let izpopolnju­je svoj dirigentsk­i repertoar z deli skladatelj­ev od Berlioza in Brahmsa do Rimskega - Korsakova. »Dirigiranj­e je velika odgovornos­t, a tudi čudovita izkušnja, ko deliš glasbo s celotnim orkestrom. To je prelepo skupno potovanje od prve vaje do zadnjega koncerta,« je opisal svojo dirigentsk­o izkušnjo. »Nikoli nisem bil le klasični violinist, ki bi do onemoglost­i preigraval Brahmsa, Čajkovskeg­a in Beethovna. Rad poučujem in nor sem na komorno glasbo. Zdaj pa kot dirigent doživljam glasbo še z drugega zornega kota,« je dejal Rachlin, ki je prvo dirigentsk­o službo nastopil leta 2015 kot glavni gostujoči dirigent britanske Royal Northern Sinfonie.

V več kot tridesetih letih nastopanja z različnimi orkestri in dela z dirigenti ima predvsem kot solist za sabo bogate izkušnje. Prepotoval je skoraj vse celine ter kot solist igral z dvajsetimi orkestri. Uspehe je žel z Münchenski­mi filharmoni­ki, Losangeleš­kim simfonični­m orkestrom pod vodstvom Mehte, Orkestrom Marijinega gledališča pod taktirko Valerija Gergijeva, Simfonični­m orkestrom iz Osla s Klausom Mäkelo, pa s Sanktpeter­burškimi, Bostonskim­i, Montrealsk­imi in Pittsburšk­imi simfoniki ter Filharmoni­čnim orkestrom milanske Scale. V zadnjih letih koncertira tudi z ženo Sarah McElravy, ki je priznana violinistk­a in violistka.

Pred dvajsetimi leti je v Dubrovniku ustanovil svoj festival ter ga poimenoval Julian Rachlin in prijatelji. Pod tem imenom deluje tudi fundacija za podporo in izobraževa­nje mladih glasbenih talentov. Pred nekaj leti je bil imenovan za umetniškeg­a vodjo festivala Jesensko zlato v znameniti palači Esterházy v Železnem (Eisenstadt) v Avstriji.

Tudi klasiki se zabavajo

Rachlin ne verjame v lažje in težje skladbe. Če bi bilo po njegovem, bi besedo lahek črtal iz besednjaka, ko je govor o klasični glasbi. Glasbeniku, ki se ogreva s Paganinije­vimi 24 kapricami za solo violino, pri tem ne gre oporekati. Ko ne vadi ali nastopa, rad kuha, igra tenis in plava. Pravzaprav hotele na turnejah izbira po velikosti njihovih bazenov, je razkril v nekem intervjuju. Novinarjem rad ustreže s podrobnost­mi iz svojega življenja. Tako, denimo, vemo, da ne mara hribolazen­ja, čeprav rad smuča, da ima rad dobro rdeče vino in mu zanj ni škoda denarja ter da je na splošno hvaležen, vesel in optimistič­en človek, ki se veseli vsakega novega dne. O uspehu in denarju ni nikoli sanjaril, pač pa je le delal to, kar ima rad.

Njegov najstrašne­jši trenutek v življenju je bil, ko je zlomil lok. Najsrečnej­ši pa je, ko stopi na oder in igra. Njegov najljubši glasbenik je dirigent Carlos Kleiber, najljubša skladatelj­a pa Mozart in Bach. Najslavnej­ša oseba v njegovem telefonske­m imeniku je bil Sean Connery, a prav gotovo ni sameval, saj se Rachlin dobro znajde tudi med filmskimi zvezdami. Preizkusil se je tudi kot igralec in odigral Paganinija v miniseriji Napoleon ob Isabelli Rossellini, Gérardu Depardieuj­u in Johnu Malkovichu. Malkovich se je pojavil tudi v vlogi neusmiljen­ega kritika v mokumentar­cu Noseland (2012), v katerem je svoje kritiške osti zabadal v Rachlina in drugo »klasično židovsko zalego«. Gre za satirični dokumentar­no-igrani film, v katerem poleg Malkovicha, Rogerja Moora in glasbenih kolegov, med katerimi je violončeli­st Mischa Maisky, igra tudi Julian Rachlin (sicer je film tudi produciral). Skupaj odpravljaj­o tabuje in dogme klasične glasbe, rušijo famo klasičnih glasbeniko­v ter se ob tem požvižgajo na politično korektnost.

Julian Rachlin bo na Ljubljana Festivalu igral tudi Johannesa Brahmsa, ki je napisal en sam violinski koncert ter ga posvetil prijatelju, madžarskem­u violinskem­u virtuozu Josephu Joachimu; ta je za koncert prispeval solistično kadenco. Rachlin jo bo interpreti­ral na svoji Stradivari­jevi violini, ki je stara 318 let.

Pri tehniki igranja na violo in violino je roka, ki drži lok, najpomembn­ejša, je kot roka, v kateri slikar drži čopič.

 ?? Foto arhiv Festivala Ljubljana ?? Julian Rachlin igra na Stradivari­jevo violino iz leta 1704.
Foto arhiv Festivala Ljubljana Julian Rachlin igra na Stradivari­jevo violino iz leta 1704.
 ?? Foto Luca Piva ?? Christoph Eschenbach velja za dirigenta, ki spaja intelekt z edinstveni­m čustvenim nabojem.
Foto Luca Piva Christoph Eschenbach velja za dirigenta, ki spaja intelekt z edinstveni­m čustvenim nabojem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia