Delo (Slovenia)

Dugi premikal lepe mejnike v vodi

SP v plavanju Danes začetek v Budimpešti – Slovenija brez finala od 2015.

- Zlorabo položaja in ponarejanj­e listin, Fifa ogoljufana in ni odobrila Platinijev­e svetovalne vloge sodba pa bo znana 8. julija. M. H. Siniša Uroševič

Nekdanjemu predsednik­u Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Josephu Blatterju in Evropske nogometne zveze (Uefa) Michelu Platiniju ni lahko. V švicarski Bellinzoni, kjer mu skupaj z nekdanjim predsednik­om Svetovne nogometne zveze (FIFA) Seppom Blatterjem (na fotograiji) sodijo za nepoštene poslovne prakse,

je Francoza »nagradila« še odvetnica Fife Catherine Hohl-Chirazi. Od legendarne­ga Francoza je zahtevala vrnitev 2,2 milijona švicarskih frankov oziroma 2,1 milijona evrov. Hohl-Chirazijev­a je zahtevo utemeljila s tem, da je bila

med letoma 1998 in 2002. Švicarsko tožilstvo je sicer zahtevalo 18-mesečno pogojno zaporno kazen za Platinija in Blatterja. Sojenje bo trajala predvidoma do 22. t. m.,

G. N.

Ko se je kolesarska karavana že nadejala, da je koronaviru­s preteklost, jo je na dveh generalkah za Tour de France zajel val okužb. V četrtek se je z dirke po Švici umaknila ekipa Jumbo Visma, vendar je bil to le začetek plazu, ki se je dotaknil tudi dirke po Sloveniji. Na srečo ne neposredno Tadeja Pogačarja, ki je izgubil dva pomočnika.

»Ekipo UAE sta v 24 urah udarila dva primera okužbe s covidom-19, Marca Hirschija na dirki po Švici in Mikkela Bjerga na dirki po Sloveniji. Oba tekmovalca smo umaknili z dirk«, so pri UAE zapisali v sporočilu za javnost. Posledično so na obeh dirkah umaknili po dva kolesarja, v Švici Hirschijev­ega »cimra« Joela Suterja, v Sloveniji pa Vegarda Stakeja Langna, ki si je sobo delil z Bjergom.

Kmalu zatem so na seznam pozitivnih dodati še Diega Ulissija. To je pomenilo, da se z dirke po Švici umika celotna zasedba UAE, kar pa ni bil osamljen primer. Številne okužbe so razkrili pri ekipah Bahrain Victorious, Alpecin Fenix in Eduction First, tudi nosilec rumene majice Ale

je zaradi okužbe izgubil rumeno majico na dirki po Švici.

Aleksander Vlasov

ksander Vlasov (Bora Hansgrohe) je bil pozitiven, pri ekipi Ineos so v četrtek v osamo poslali Adama Yatesa, včeraj Toma Pidcocka – vse skupaj se na štartu 6. etape dirke po Švici ni pojavilo 30 kolesarjev.

Kako bo to vplivalo na Tour, ki se bo 1. julija začel v Københavnu? Na srečo so se vsi Slovenci, ki že imajo zagotovlje­n nastop, Pogačar, Primož Roglič, Matej Mohorič in Luka Mezgec izognili najhujšemu scenariju, okužbi dva tedna pred štartom (te sreče niso imeli Yates, Pidcock, Rigoberto Uran, Stefan Bissegger …), nekateri njihovi pomočniki pa ne bodo imeli optimalnih priprav.

»Del priprave za Tour so bili tudi dolgi klanci in vožnja na kronometer, ki bi jih morali na dirki po Švici prekolesar­iti v visoki intenzivno­sti. Če sem iskren, je to kar velika izguba. Skrb vzbujajoče je, da ne bodo mogli opraviti tega dela predvidene­ga treninga,« je Mathieu Heijboer, trener pri Jumbo Vismi, za VeloNews povedal, kaj bodo zamudili Sepp Kuss, Rohan Dennis in Robert Gesink, ki bodo bržčas del Rogličeve podporne ekipe v Franciji.

Termin letošnjega svetovnega prvenstva v plavanju, ki se bo začelo danes v Budimpešti, ni ravno tisti običajni. V sodih letih namreč ni tega tekmovanja, moralo bi biti lani na Japonskem, toda pandemija zloveščega virusa ga je premaknila v letošnje leto, ker pa je plavalni spored v tradiciona­lnih mesecih svetovnega prvenstva, torej konec julija ali avgusta, že poln, je tekmovanje že zdaj. Slovenske barve brani šest reprezenta­ntov, spomin pa uhaja k zdaj že upokojenem­u Damirju Dugonjiću, našemu zadnjemu inalistu SP v 50-metrskem bazenu.

Korošec je tudi eden od dosedanjih treh evropskih prvakov iz Slovenije na tekmovanji­h poletne sezone – pred njim sta se zlate kolajne na tem največjem tekmovanju stare celine veselila le še Borut Petrič (Split 1981) in Sara Isaković (Eindhoven 2008). Ko se spomnimo pogosto nasmejaneg­a »Dugija«, jih ni malo med poznavalci plavalnega športa pri nas, ki ga bodo argumentir­ano omenili kot zadnjega pri slovenski reprezenta­nci s stalnimi uvrstitvam­i na zelo vidna mesta največjih tekmovanj. Dejansko je bil s 5. mestom na 50 m prsno v Kazanu 2015 naš edini in doslej sploh zadnji finalist največjega plavalnega tekmovanja. Na enem prvenstvu prej, v Barceloni 2013, pa je bil kar dvakrat 4. (na 50 in 100 m prsno). Na obeh prvenstvih je bilo tudi nekaj razočaranj­a, ker ni bilo kolajne, toda iz sedanjega zornega kota slovenskeg­a plavanja so to vrhunski dosežki in – zdi se – zaenkrat neponovlji­vi.

Ko pa smo mu včeraj omenili, da je bil pred 10 leti evropski prvak v Debrecenu (druga kolajna se mu je izmuznila, ko so se mu tik pred štartom strgale kopalke in je bil v vodi nekonkuren­čen), kar ni mogel verjeti, kako hitro beži čas. »Res pa je, da smo zdaj že eno leto v Sloveniji,« se je spomnil, da si je z družino, ženo Američanko in dvema hčerkama, starima pet let ter leto in pol, uresničil željo o selitvi iz Kalifornij­e na Koroško.

Živijo v Šentanelu, idilični vasici nad Prevaljami, stik z naravo vse po vrsti navdušuje, soproga obiskuje tečaj slovenščin­e, starejša hčerka je že v bazenu pri Fužinarju. »Zaenkrat prav lepo plava, pridna je,« jo je pohvalil dolgoletni Damirjev trener Matija Medvešek, s katerim bi upokojeni plavalec v prihodnje rad sodeloval: »Ne skrivam, da bi se rad vrnil k bazenom. Morda bi se res lotil dela z mladimi, se bom moral o možnosti pogovoriti z Matijo.«

Seveda bo 34-letnik v prihajajoč­em tednu pozorno spremljal svetovno prvenstvo v Budimpešti, na katerem bodo za Slovenijo nastopili Peter John Stevens, Katja Fain, Janja Šegel, Neža Klančar, Tara Vovk ter v maratonske­m plavanju Špela Perše.

»Res bi bilo lepo, ko bi spet imeli vsaj en finale,« je poudaril selektor Gorazd Podržavnik, pred katerim pa so tako kot pred plavalci v tem poletju še številni izzivi – sredozemsk­e igre, mladinsko evropsko prvenstvo, v začetku avgusta boji za domače naslove ter ob koncu zadnjega poletnega meseca še evropsko prvenstvo v Rimu.

 ?? Foto Jack Guez/AFP ?? Prav na Madžarskem je Damir Dugonjić pred 10 leti postal evropski prvak.
Foto Jack Guez/AFP Prav na Madžarskem je Damir Dugonjić pred 10 leti postal evropski prvak.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia