Delo (Slovenia)

Koprski Zlati rt s pogledom na Luko

Obmorski park Uradno odprtje največje koprske plaže, ki je nastala namesto nesojene Istrabenzo­ve marine

- Nataša Čepar

Še pred tedni so s koprske občine pozivali občane, naj malo potrpijo in naj ne hodijo oziroma posedajo v obmorskem parku med Semedelo in Žusterno, saj se mora zelenica najprej razrasti. Novo koprsko plažo, ki je največja doslej, so kopalci lahko uporabljal­i že lani, a so jo morali čez leto zaradi posedanja terena utrditi in na novo ozeleniti. Včeraj pa so jo tudi uradno odprli.

• Med Semedelo in Žusterno so včeraj uradno odprli obmorski park.

• Župan napoveduje še prenovo kopališča Žusterna in dvigalo na Markovec.

Parkovne površine se raztezajo na območju, za katero je za časa Igorja Bavčarja Istrabenz pridobil koncesijo za gradnjo marine. Na umetnem otočku, ki je nastal kot valobran pred enim od novih zalivov, se sicer ne bo vzpenjala osemmetrsk­a betonska skulptura koze, ker so na koprski občini ta projekt zaradi negodovanj­a dela občanov raje pospravili v predal. Fotografij­e nove plaže, posnete iz zraka, spominjajo celo na znameniti Zlati rt na otoku Braču, vendar se ob obisku kmalu zavemo pomembne razlike – pogleda čez modrino na mogočne žerjave Luke Koper.

Nekdaj degradiran­o območje med ustjem reke Badaševice in Žusterno je danes ozelenjen park s tremi prodnatimi dostopi do morja, poudarjajo na občini. V okviru končne ureditve so letos zasadili približno 200 dreves različnih vrst ter številne grmovnice in trajnice. Čez zelenico je speljana sprehajaln­a pot z betonskimi klopmi. Vrednost naložbe je bila nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, od tega so pridobili 770.000 evrov nepovratni­h evropskih sredstev.

Dogajanje ob odprtju je včeraj popestril večerni nastop raperja Boštjana Nipiča Nipkeja in akrobatske skupine Dunking Devils.

Kopalci, surferji in kajtarji

»Zelo mi je všeč, da so iz tega prostora, tik ob morju, ki je bil toliko let neizkorišč­en, naredili nekaj lepega in uporabnega. Ne le kopalci v poletnem času, tudi surferji in kajtarji med letom radi zahajajo sem, saj je bila prej težava z dostopi v morje,« pravi Noemi Zonta, domačinka iz Žusterne, ki jo je za promocijo naše države najel svetovni potovalni vodnik Lonely Planet. Sama je velika ljubitelji­ca vodnih športov, rada pa se s svojim skejtom zapelje tudi po mimoidoči stezi Parenzane ali Porečanke. »Imamo tako malo obale, da jo velja dobro izkoristit­i,« je prepričana.

»Lokal smo odprli že lani sredi sezone in smo izjemno zadovoljni. Ne le ob vikendih, dobro delamo tudi med tednom, poleg gostov iz vse Slovenije prihajajo številni tuji turisti,« zagotavlja gostinka Sonja Zobec, ki ponuja kopalcem osvežitev in okrepčilo iz »vagonske kompozicij­e«; ta namreč spominja na tukajšnjo nekdanjo železniško traso. Po njenih besedah kopalci trenutno pogrešajo le tuše in garderobe.

»Čeprav Koprčanke in Koprčani z morjem živimo, je bil naš stik z njim precej omejen. Z novim parkom smo si morje približali v vseh letnih časih,« pravi koprski župan Aleš Bržan in doda, da je to območje postalo najlepše urejen košček slovenske obale. Napoveduje tudi, da že načrtujejo celovito prenovo in posodobite­v sosednjega kopališča Žusterna ter nato še ureditev nadaljevan­ja obale do izolske občine. »Ni pa dovolj, da le morje približamo ljudem, tudi ljudi moramo približati morju. Zato sem zelo vesel, da nam je končno uspelo pridobiti dovoljenje lastnika zemljišča za postavitev dvigala na Markovec. V tem trenutku pripravlja­mo projektno nalogo in verjamem, da bomo gradnjo dvigala lahko začeli že prihodnje leto,« sklene.

 ?? Fotografij­e Jaka Ivančič/Mok ?? Na umetnem otočku, ki je nastal kot valobran pred enim od novih zalivov, se ne bo vzpenjala osemmetrsk­a betonska skulptura koze, kot je bilo sprva načrtovano.
Fotografij­e Jaka Ivančič/Mok Na umetnem otočku, ki je nastal kot valobran pred enim od novih zalivov, se ne bo vzpenjala osemmetrsk­a betonska skulptura koze, kot je bilo sprva načrtovano.
 ?? ?? Fotografij­e, posnete iz zraka, spominjajo na znameniti Zlati rt na otoku Braču, vendar se ob obisku kmalu zavemo pomembne razlike – pogleda čez modrino na mogočne žerjave Luke Koper.
Fotografij­e, posnete iz zraka, spominjajo na znameniti Zlati rt na otoku Braču, vendar se ob obisku kmalu zavemo pomembne razlike – pogleda čez modrino na mogočne žerjave Luke Koper.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia