Delo (Slovenia)

Šala s kriptovalu­to prerasla v 250 milijard vredno tožbo

-

lagatelj v kriptovalu­to dogecoin, sprva ustvarjeno kot šala, Keith Johnson, je proti ameriškemu milijarder­ju in njegovima podjetjema Tesla in SpaceX vložil tožbo v vrednosti 258 milijard dolarjev (245 milijard evrov). Prepričan je namreč, da je bil žrtev kriptopira­midne sheme. Kriptovalu­ta dogecoin je nastala leta 2013 kot ironičen odgovor na dva velika spletna pojava: kriptovalu­te in spletne šale okoli slike psa pasme shiba inu, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili njeni snovalci. Elon Musk je dogecoin v svojih zapisih na twitterju večkrat izpostavil in s tem poskrbel, da je kriptovalu­ta, ki je januarja lani stala okoli 0,5 centa, maja lani dosegla vrednost okoli 7,3 centa (včeraj dopoldne se je njena vrednost sicer ponovno gibala okoli 0,5 centa). Vlagatelj Keith Johnson je prepričan, da je milijarder povišal ceno, tržno vrednost in obseg trgovanja dogecoina, tudi z obljubami, kot je, da bo SpaceX

VElonu Musku

»poslal dobesedni dogecoin na dobesedno Luno«. »Toženi lažno in zavajajoče trdijo, da je dogecoin legitimna naložba, čeprav nima nobene vrednosti,« je Johnson zapisal v tožbi, ki jo je v četrtek vložil na zveznem sodišču v New Yorku in zahteval, da jo opredelijo kot skupinsko v imenu vseh tistih, ki so utrpeli izgube zaradi naložb v dogecoin od leta 2019 dalje. Odkar je Musk začel promovirat­i dogecoin, so po Johnsonovi oceni izgubili okoli 86 milijard dolarjev. Od najbogatej­šega Zemljana zahteva, da vlagatelje­m povrne ta znesek in plača še njegov dvakratnik kot odškodnino, torej dodatnih 172 milijard dolarjev. Johnson je dogecoin primerjal s piramidno shemo, saj nima lastne vrednosti in ni izdelek, niti ni podprta z oprijemlji­vim sredstvom, število »kovancev« pa je neomejeno.

Tožba zajema tudi Muskovo podjetje Tesla, saj to sprejema dogecoin kot plačilno sredstvo za nekatere izdelke, in družbo SpaceX, ker je enega od svojih satelitov poimenoval­a po dogecoinu. Petdesetle­tni Musk, čigar premoženje po podatkih revije Forbes znaša približno 200 milijard dolarjev, se na tožbo še ni odzval, je pa na začetku tedna tvitnil »Cryptonigh­t« (Kriptonoč), ko je vrednost bitcoina padla na najnižjo raven po letu 2020.

V četrtek je milijarder­ja doletela še ena tožba; tokrat jo je proti njemu in upravnemu odboru Tesle vložil delničar te družbe, saj da so ignorirali pritožbe zaposlenih zaradi rasizma in spolnega nadlegovan­ja in povzročili nepopravlj­ivo škodo podjetju.

 ?? ?? Milijarder­ja je doletela tožba zaradi domnevne kriptopira­midne sheme.
Milijarder­ja je doletela tožba zaradi domnevne kriptopira­midne sheme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia