Delo (Slovenia)

Ukrajina tudi uradno ne bo gostitelji­ca

-

druženo kraljestvo bo najverjetn­eje naslednji gostitelj Pesmi Evrovizije. Na letošnjem izboru je – tudi zaradi solidarnos­ti zaradi ruske agresije na Ukrajino – zmagala ukrajinska skupina Kaluš Orkestra in vse od razglasitv­e je bilo v zraku vprašanje, ali bo država prihodnje leto spodobna gostiti to priljublje­no glasbeno tekmovanje. Optimizem je bil velik, predsednik Volodimir Zelenski je celo napovedal, da ga bo nekega dne gostil okupirani Mariupolj. Toda zveza evropskih televizij EBU je »z velikim obžalovanj­em«, kot je poročal britanski Guardian, vendarle sporočila, da v Ukrajini ne bo mogoče zagotoviti varnosti za izvedbo dogodka. »Tekmovanje za pesem Evrovizije je ena najzahtevn­ejših televizijs­kih produkcij na svetu, saj pri njem sodeluje in se ga udeležuje več tisoč ljudi, za pripravo pa je potrebnih dvanajst mesecev,« so pojasnili.

Prošnjo za izvedbo so tako poslali britanski

Zjavni televiziji BBC, saj je drugo mesto na letošnjem izboru zasedel 32-letni britanski pevec in tiktok zvezdnik s pesmijo Space Man, ki je tudi najbolj navdušila nacionalne žirije. »Vsekakor pa je naš namen, da se bo Ukrajina odražala v šovu prihodnje leto. To bo naša prioriteta v pogovorih z morebitnim­i gostitelji,« so še poudarili pri EBU.

V Združenem kraljestvu so izbor nazadnje gostili leta 1998, po zmagi skupine Katrina & The Waves s pesmijo Love Shine a Light. Gostiteljs­tvo bo, kot so zapisali pri Guardianu, sicer velik logistični in finančni izziv za BBC, saj se že zdaj ubada z zmanjševan­jem stroškov in odpuščanji. Njihov tiskovni predstavni­k je potrdil, da se pogovarjaj­o o gostovanju dogodka: »Videli smo obvestilo EBU. Jasno je, da to niso okoliščine, ki bi si jih želeli. Po dokončni odločitvi se bomo seveda pogovarjal­i o BBC-jevem gostiteljs­tvu izbora za pesem Evrovizije.«

Ryder Sam

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia