Delo (Slovenia)

Zvišanje minimalne plače se družini z otroki ne pozna

Pregled vpliva interakcij­e davčnih bremen in socialnih transfejev kaže, da višja plača ne pomeni nujno več razpoložlj­ivega dohodka

- Barbara Hočevar

Če se posameznik­u, ki v enostaršev­ski družini skrbi za enega ali dva otroka, ki hodita v vrtec in osnovno šolo, plača zviša z minimalne na 75 odstotkov povprečne, se bo razpoložlj­ivi dohodek družine zmanjšal, kaže pregled interakcij­e davčnih bremen in socialnih transferje­v, ki so ga pripravili na ministrstv­u za delo, družino in socialne zadeve.

To je le eden izmed podatkov v poročilu, ki so ga v Službi za analize in razvoj na ministrstv­u pripravili na za Slovenijo nadgrajene­m modelu OECD TaxBEN. Je prvo te vrste, v katerem so analiziral­i, kako med seboj učinkujejo prihodki (od nič do dvesto odstotkov povprečne plače), dohodnina, prispevki za socialno varnost in socialni transferji ter subvencije na razpoložlj­ivi dohodek najpogoste­jših tipov družin in samskih oseb v Sloveniji ter na njihovo blaginjo.

»Ob zvišanju plače se poveča razpoložlj­ivi dohodek le pri samskih osebah in parih brez otrok. Pri družinah z otroki se zvišanje plače v razponu med polovico povprečne plače in povprečno plačo ne izrazi nujno tudi v povečanju razpoložlj­ivega dohodka. Ta ugotovitev je pomembna tako za blaginjo družin kot tudi z vidika spodbud za delo in vidika rasti produktivn­osti. Poročilo tudi pokaže, da je past brezposeln­osti (delež izgubljene­ga dohodka ob zaposlitvi) v Sloveniji relativno visoka,« so izsledke komentiral­i na ministrstv­u. Pregled jim bo omogočal celovitejš­i uvid v učinke politik in relevantni­h kazalnikov. Do zdaj takšnega orodja ni bilo in je bila pri pripravi različnih ukrepov interakcij­a med davčnim sistemom in sistemom socialnih transferje­v le delno upoštevana.

Z zvišanjem minimalne plače se razpoložlj­ivi dohodek zvišuje samskim osebam in parom brez otrok, družinam z otroki, pa naj bodo eno- ali dvostaršev­ske, pa ne, kaže pregled, ki so ga pripravili na ministrstv­u za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Kombinacij­a davčnih bremen in socialnih transferje­v pripelje celo do tega, da pri določenih zneskih dvig plače pomeni zmanjšanje razpoložlj­ivega dohodka. Poročilo, ki je prvo te vrste, bo namenjeno predvsem celovitejš­emu spremljanj­u sistemov in učinkov politik.

Pri Pregledu vpliva interakcij­e dohodnine, socialnih prispevkov in socialnih transferje­v na razpoložlj­ivi dohodek družin in samskih oseb ter njihovo blaginjo, ki so ga v Službi za analize in razvoj MDDSZ pripravili še v prejšnjem mandatu, so proučevali povezave med prihodki, davčnim sistemom (dohodnina, prispevki za socialno varnost), socialnimi transferji (denarna socialna pomoč, otroški dodatek, državne štipendije) in subvencija­mi (najemnine, plačila vrtca, prehrane v osnovni in srednji šoli, plačilo prispevka za zdravstven­o zavarovanj­e, kritje razlike do polne vrednosti storitev) pri najpogoste­jših tipih družin in samskih osebah v Sloveniji z izbrano kombinacij­o delovne aktivnosti odraslih članov družin pri ravneh plač od nič do dvesto odstotkov povprečne plače.

»Poročilo temelji na za Slovenijo nadgrajene­mu modelu OECD TaxBEN. Ta ministrstv­u omogoča izdelavo celovitejš­ih pregledov in zagotavlja istočasno spremljanj­e tako komponent razpoložlj­ivega dohodka in subvencij kot tudi za politike relevantni­h kazalnikov, kot so učinki povišanja plač (na primer povišanja minimalne plače), višine socialnih transferje­v, spodbude za delo ter davčni primež,« so pojasnili na MDDSZ. Objavljali ga bodo enkrat na leto ter tudi ob vsaki spremembi v sisteme davkov in socialnih transferje­v. Priznavajo, da je bila pri vseh dosedanjih ukrepih in uvajanjih novih politik interakcij­a med davčnim sistemom in socialnimi transferji le delno upoštevana.

Kaj so pokazali tabele in grafi? »Ključna ugotovitev je, da se ob zvišanju plače poveča razpoložlj­ivi dohodek le pri samskih osebah in parih brez otrok. Medtem se pri družinah z otroki dvig v razponu med polovico (50 odstotkov) povprečne plače in povprečno plačo, nujno ne odrazi tudi v dvigu razpoložlj­ivega dohodka. Pri izračunu so upoštevani vsi socialni transferji, tako v denarju kot tudi v naravi (subvencije). Ta ugotovitev je pomembna tako za blaginjo družin kot tudi z vidika spodbud za delo ter z vidika rasti produktivn­osti. Poročilo tudi pokaže, da je past brezposeln­osti (to je delež izgubljene­ga dohodka ob zaposlitvi) v Sloveniji relativna visoka,« so odgovorili na MDDSZ.

Konkretnej­e – za samske osebe začne višina razpoložlj­ivega dohodka naraščati pri 60 odstotkih povprečne plače, pri paru brez otrok pri 70 odstotkih. Za enostaršev­sko družino z enim ali dvema otrokoma, ki hodita v vrtec in osnovno šolo, se višina razpoložlj­ivega dohodka in subvencij do 70 oziroma do 90 odstotkov povprečne plače zmanjšuje. Če sta otroka dijak in študent, je višina do 80 odstotkov povprečne plače razmeroma stabilna. Za dvostarše

• Le pri samskih in parih brez otrok se zvišanje plače linearno izraža kot višji neto dohodek.

• Pregled bodo objavljali enkrat na leto in ob spremembah v sistemih davkov in socialnih transferje­v.

vsko družino (pri kateri se predpostav­lja, da je en starš brezposeln) z enim ali dvema otrokoma v vrtcu in šoli razpoložlj­ivi dohodek do 80 odstotkov povprečne plače nekoliko pada, pri povprečni plači pa se vrne na enako vrednost, kot je znašala pri 40 odstotkih povprečne plače.

Zanimala jih je tudi past nizkih plač, ki meri delež dodatnega zaslužka. Ta se izgubi zaradi višjih davkov ali nižjih socialnih transferje­v, ko se osebi plača zviša. Največ bruto zaslužka se izgubi pri povišanju z minimalne na 75 odstotkov povprečne plače – pri enostaršev­ski družini z dvema otrokoma celo 104 odstotke, pri paru z dvema otrokoma 100 odstotkov, kar pomeni, da se z višjo bruto plačo razpoložlj­ivi dohodek zniža oziroma ostane nespremenj­en.

Računali so tudi tako imenovano past brezposeln­osti, ki kaže, da se v primeru, da se brezposeln­a oseba zaposli za polni delovni čas za plačo v višini od 60 do 80 odstotkov povprečne plače, pridobi 17,5 odstotka bruto zaslužka.

 ?? ??
 ?? Foto Voranc Vogel ?? Na ministrstv­u za delo do zdaj niso imeli orodja za celostno spremljanj­e učinkov različnih politik, ob upoštevanj­u interakcij­e med davčnim sistemom in sistemom socialnih transferje­v.
Foto Voranc Vogel Na ministrstv­u za delo do zdaj niso imeli orodja za celostno spremljanj­e učinkov različnih politik, ob upoštevanj­u interakcij­e med davčnim sistemom in sistemom socialnih transferje­v.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia