Delo (Slovenia)

Poziv k ponovni uvedbi kratkotraj­nih bolniških dopustov

Tridnevna bolniška odsotnost brez obiska zdravnika pomeni olajšanje za paciente in razbremeni­tev zdravstva

-

Pravica do kratkotraj­ne, tridnevne bolniške odsotnosti z dela enkrat na leto in v enem delu brez potrdila zdravnika se je konec maja iztekla. Medtem ko so v nekaterih ambulantah zaradi tega zaznali bistveno zmanjšanje obremenite­v za zdravnike, drugje ukrepa niso občutili. V Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) so vlado včeraj pozvali, naj razmisli o nadaljevan­ju tovrstne prakse debirokrat­izacije.

Brigite Ferlič Žgajnar

V ZZS se je pravica do kratkotraj­ne bolniške odsotnosti brez obiska zdravnika izkazala kot praktična in zelo učinkovita, saj je pisanje potrdil za do tridnevne bolniške odsotnosti povsem birokratsk­a obremenite­v zdravstva, ki mu mora zdravstven­o osebje po nepotrebne­m namenjati čas. Prepričani so, da je ukrep v času veljave omogočil opazno razbremeni­tev zaposlenih v zdravstven­ih ustanovah, zato so ti lahko več časa namenili svojemu primarnemu delu – zdravljenj­u.

Aleksander Stepanović, direktor Zdravstven­ega doma (ZD) Škofja Loka in strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske, je povedal, da ukinitev kratkotraj­ne bolniške ne pomeni bistveno povečanega obsega dela: »Žal je tudi v času veljave to vedel le malokdo in nekateri delodajalc­i so še vedno zahtevali bolniški list«. Direktor ZD Maribor in zdravnik Jernej Završnik je dejal, da se mu zdi tak ukrep smiseln predvsem za jesenski in zimski čas, ko se kroženje virusov poveča in so tudi obremenitv­e v ambulantah večje.

Zbornica: Ukrepa ima še precejšen potencial

»Vsaka takšna bolniška je bolnikom prihranila en ali dva obiska pri zdravniku. Glede na relativno malo pacientov, ki so ukrep izko

ristili, je potencial takšne rešitve v smislu dodatnega zmanjšanja administra­tivnih obremenite­v ambulant na primarni ravni še velik. Nujno pa bi bilo dodatno informiran­je ter ozaveščanj­e pacientov in delodajalc­ev o tej možnosti, ko bo spet uvedena,« so zapisali na zbornici.

Iz izkušenj so kratkotraj­ni bolniški dopusti nujni v primeru blagih zdravstven­ih težav, pri katerih večinoma tudi ni potreben pregled pri zdravniku, ampak izzvenijo spontano s počitkom. Veliko kratkotraj­nih do enodnevnih bolniških odsotnosti pacienti izkoristij­o tudi zaradi pregledov in preiskav na sekundarni ravni. Urejanje kratkotraj­ne odsotnosti v domeni osebnega zdravnika je tako administra­tivna in nepotrebna obremenite­v, zato bi bilo smiselno, da se pravico do izkoriščan­ja odsotnosti z dela uredi na način, ki zdravstva ne bo dodatno obremenjev­alo, pravijo na zbornici. »Dosedanje izkoriščan­je bolniškega dopusta brez potrdila zdravnika, ki je bilo omogočeno le enkrat na leto, je tudi preprečeva­lo, da bi ljudje to pravico zlorabljal­i.«

Lani je opisano možnost izkoristil­o 21.600 posameznik­ov, pov

prečno pa so bili odsotni dva dni in pol. V prvih treh mesecih letos pa je bilo v kratkotraj­nem bolniškem dopustu brez zdravniške­ga potrdila 11.450 zaposlenih.

Še več ukrepov za razbremeni­tev zdravstva

Nadomestil­o za kratkotraj­no odsotnost je bilo financiran­o iz državnega proračuna, taka rešitev pa je bila po oceni strokovne službe Zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e nesistemsk­a. V tujini sta uveljavlje­na predvsem dva koncepta kratkih odsotnosti, so za Dnevnik spomnili na ZZZS. Ena možnost so

nadomestil­a v breme delodajalc­a, druga pa tako imenovani čakalni dnevi, ki bremenijo delavca. Morebitna nova slovenska ureditev bi zahtevala razmislek in soglasje socialnih partnerjev, so dodali.

V ZZS pa predlagajo še več ukrepov, ki bi razbremeni­li zdravstvo na primarni ravni. Podoben admi

nistrativn­i ukrep bi bil potreben pri dolgotrajn­ih bolniških odsotnosti­h, pri katerih se zdravniki ukvarjajo z administra­cijo, čeprav gre v primeru odsotnosti, daljše od enega meseca, predvsem za odnos med zavarovanc­em in zavarovaln­ico, ki pokrije stroške takšne odsotnosti. Prav tako se na

zdravnike po nepotrebne­m prenaša odgovornos­t pri zagotavlja­nju medicinsko-tehničnih pripomočko­v za paciente. Predlagajo rešitev, da bi zdravnik opredelil, kaj pacient potrebuje, za redno izdajo pripomočko­v bi nato lahko skrbela usposoblje­na medicinska sestra ali plačnik ZZZS.

• Zbornica: Ukrep se je izkazal za praktičneg­a in učinkovite­ga.

• Nekateri delodajalc­i so kljub temu zahtevali bolniški list.

• Podobno rešitev predlagajo tudi za dolgotrajn­e bolniške odsotnosti.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Vsaka kratkotraj­na odsotnost z dela je bolnikom prihranila en ali dva obiska pri zdravniku, prednosti ukrepa navajajo v zdravniški zbornici.
Foto Leon Vidic Vsaka kratkotraj­na odsotnost z dela je bolnikom prihranila en ali dva obiska pri zdravniku, prednosti ukrepa navajajo v zdravniški zbornici.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia