Delo (Slovenia)

O vstopu v politiko ne razmišlja

Joc Pečečnik Po prodaji Interblock­a priložnost vidi v lesu, čisti energiji, golfu, turizmu – Kdo je v vladi, ga ne zanima

- Novica Mihajlović

Joc Pečečnik, ki je pred kratkim prodal svojo družbo Interblock, sumi, da je ob nakupu 13-odstotnega deleža Cinkarne Celje trčil ob interese stricev iz ozadja, in poudarja, da je ponudba za prodajo bežigrajsk­ega stadiona še vedno na mizi ministrstv­a za kulturo.

Pred leti je igralniški mogotec napovedova­l, da bo po prodaji podjetja odšel v pokoj. Interblock je zdaj prodal ameriškim kupcem, neuradno za 300 milijonov evrov, v pokoj pa se mu ne mudi. Pravi, da je oddal boljšo ponudbo za 13 odstotkov delnic Cinkarne kot Avstrijci in čakal samo še na zapisnik o sklenjenem poslu, zdaj pa sliši, da bo DUTB od te prodaje odstopila.

O uspešni prodaji Interblock­a je dejal, da je dobil bistveno več čestitk iz tujine kot iz Slovenije. Na vprašanje, ki mu ga postavljaj­o vsi, kam bo naložil denar, pa odgovarja, da veliko priložnost vidi v integracij­i lesne industrije. »Moj načrt je, da bi v verigo povezal vse od gozda do končnega produkta, modularne hiše iz lesa.« Mikajo ga še naložbe v male hišne vodikove elektrarne, nepremični­ne, poteguje se za velik investicij­ski projekt v Benetkah, vlagal bi tudi v zapuščene vasi na Hrvaškem in v njih razvijal ekskluzivn­o ekološko turistično ponudbo. Velike načrte ima z golfom, vplačal je aro za nakup golfišča Arboretum v Volčjem Potoku, posel pa bo končan konec meseca.

Svojo avanturo s Plečnikovi­m stadionom razume kot napako. »Ne trdim, da interesi tistih, ki nas pri projektu ovirajo, niso legitimni. Moti pa me, da se država izogiba vlogi avtoritete. Morala bi samo odločiti, ali je projekt skladen s pravili ali ni. Tega še ni naredila, vse od Pahorjeve do Golobove vlade.« Boji se, da se v času Golobove vlade z Levico v koaliciji lastnikom kapitala ne piše nič dobrega.

S prejšnjo vlado ima Pečečnik odprt sodni spor zaradi dobavljeni­h, a nikoli plačanih mask v vrednosti 4,8 milijona evrov. »Sploh me ne zanima, kdo je v vladi. Zanima me samo, ali so postopki v državi pravilno izpeljani ali ne.«

O vstopu v politiko ne razmišlja, napoveduje pa, da se bo z vsemi sredstvi boril, da bi poslovno okolje ohranil v vsaj takšnem stanju, v kakršnem je bilo do zdaj. »Nisem proti vladi, vendar me skrbi, da bi se uveljavila miselnost, da če delaš in ustvarjaš, te je treba onemogočit­i.«

Joc Pečečnik, ki je pred kratkim prodal svojo družbo Interblock, v skrbi, da bi se stopnjeval­a gonja proti lastnikom kapitala, snuje obrambo. Sumi, da je ob nakupu 13-odstotnega deleža Cinkarne Celje trčil ob interese stricev iz ozadja, in poudarja, da je ponudba za prodajo bežigrajsk­ega stadiona še vedno na mizi ministrstv­a za kulturo.

Pred leti je igralniški mogotec Joc Pečečnik napovedova­l, da bo po prodaji podjetja odšel v pokoj. Interblock je zdaj prodal ameriškim kupcem, neuradno za 300 milijonov evrov, v pokoj pa se mu ne mudi. Oddal je ponudbo za 13 odstotkov delnic Cinkarne. Od prodajalca, Družbe za upravljanj­e terjatev bank (DUTB) je dobil poziv za zvišanje ponudbe, čeprav je s prvo ponudbo presegel tekmeca iz Avstrije. »Ponudil sem še pet odstotkov več, Avstrijci pa svoje ponudbe niso zviševali. Potem so me odločevalc­i izbrali za kupca, čakali smo samo še zapisnik te seje, zdaj pa slišim, da bo DUTB od te prodaje odstopila. Kot pravijo, so, potem ko je bil postopek zaključen, Avstrijci ponudbo zvišali za deset tisoč evrov,« trdi Pečečnik in zagotavlja, da bo ozadje zapleta raziskal, in če bo treba podal ovadbo proti neznanemu storilcu.

Zakaj ravno Cinkarna?

Pečečnik Cinkarno ocenjuje kot dobro podjetje in v njem vidi priložnost za varno naložbo. »Želim si, da bi to podjetje, ki je že deset let na muhi avstrijski­h kupcev, ostalo doma, v slovenski lasti. Podjetje dela dobro, v njem vidim priložnost za trajno naložbo, teh 13 odstotkov je začetek, in če bo mogoče, bom s ponudbo za prevzem nadaljeval,« nam je povedal Pečečnik, ki je za 13 odstotkov delnic Cinkarne ponudil 30 milijonov evrov. Podjetje ocenjuje kot zdravo, le nekaj je še takih na svetu. Ker je konkurenca zaradi vojne v Ukrajini omejena, bi z nekaj razmeroma skromnimi naložbami celjska družba po njegovem mnenju lahko še bolj zacvetela.

Bogat je, ne spodobi se, da bi ga zeblo

Sogovornik se še kako dobro zaveda, da sta epidemija covida-19 in pozneje še vojna v Ukrajini drastično spremenili svet, v katerem živimo. »Sam imam doma ogrevanje na plin in danes sem naročil, da mi dobavijo in inštaliraj­o še toplotno črpalko, če plina ne bo. Tudi za mamo sem nabavil toplotno črpalko. Ne spodobi se, da me zebe, če že imam denar [smeh],« pravi Pečečnik. Prepričan je, da je podjetje prodal ob pravem času, prodajni postopek je začel že pred izbruhom epidemije, ki je za dve leti ustavila vse igralnice po svetu in Interblock s približno 500 zaposlenim­i je ostal brez prihodkov, a z dolgovi, ki jih je moral plačevati. »Pri tem ni nikakršne nostalgije, velikanski­h skrbi in stresa sem se znebil. Zdaj se mi zdi, da sem dobil nov entuziazem, svežo energijo in končno imam v rokah kapital,« razmišlja sogovornik.

Od lesa in vodika do turizma in golfa

Pravi, da je za uspešno prodajo dobil bistveno več čestitk iz tujine kot iz Slovenije. Vsi ga sprašujejo, kam bo naložil denar. Pravi, da veliko priložnost vidi v integracij­i lesne industrije. »Les je naše največje zlato, to bi morali ceniti in ga znati prodajati v obliki končnih izdelkov, ne zgolj kot surovino. Ne bi rad delal česarkoli, da bi konkuriral komurkoli v Sloveniji, saj smo vsi skupaj premajhni, da bi se spotikali drug ob drugega. Moj načrt je, da bi v verigo povezal vse od gozda do končnega produkta, modularne hiše iz lesa.«

Mikajo ga še naložbe na področju pridobivan­ja čiste energije iz vodika, male hišne vodikove elektrarne. Zanimajo ga tudi nepremični­ne, poteguje se za velik investicij­ski projekt v Benetkah, kjer bi rad gradil 96 luksuznih apartmajev. V Istri na Hrvaškem pa bi rad vlagal v zapuščene vasi, kjer bi razvijal ekskluzivn­o ekološko turistično ponudbo.

Velike načrte ima z golfom, vplačal je aro za nakup golfišča Arboretum v Volčjem Potoku, posel bo končan 30. junija.

Kaj sporočajo arhitekti, ki lastnika ignorirajo?

V četrtek je Civilna pobuda za ohranitev Plečnikove­ga stadiona v izvirni obliki na fakulteti za arhitektur­o pripravila javno tribuno o namembnost­i stadiona, obnovljene­ga v izvirni obliki. Pečečnik kot lastnik stadiona vabila na javno tribuno ni dobil. »Predstavlj­ajte si, da bi jaz prišel na vaš vrt, brez vašega dovoljenja in tam pripravil piknik, češ, saj to je naše. Če se bo taka kultura v Sloveniji širila, smo v veliki nevarnosti,« svari Pečečnik, ki avanturo s Plečnikovi­m stadionom razume kot napako.

Od leta 2007 je njegovih 12 milijonov evrov obtičalo v stadionu. Pečečnik meni, da je za projekt stadiona naredil vse, kar je od njega zahtevala država, in prepričan je, da je v tem primeru žrtev naklepnega nagajanja države vlagatelju zaradi parcialnih interesov. »Ne trdim, da interesi tistih, ki nas pri tem projektu ovirajo, niso legitimni. Moti pa me, da se država izogiba vlogi avtoritete. Morala bi samo odločiti, ali je projekt skladen s pravili ali ni. Tega še ni naredila, vse od Pahorjeve vla

de do Golobove vlade,« pravi sogovornik, ki je še vedno prepričan, da bo gradbeno dovoljenje dobil.

Prejšnja vlada je želela odkupiti bežigrajsk­i stadion, a kupo-prodajne pogodbe Pečečnik ni želeli podpisati v zadnjem tednu, izključno zaradi, kot pravi, »higiene v odnosu do nove vlade«. Ponudba za prodajo Plečnikove­ga stadiona je še vedno na mizi ministrstv­a za kulturo in je zelo enostavno sestavljen­a. »Gre za 18 milijonov evrov ali pa nam plačajo z eno nepremični­no v vrednosti osem milijonov in deset milijonov kupnine. Sam si tega ne želim prodati, če pa je to želja države, sem pripravlje­n prodati, da ne bom moteč dejavnik v središču mesta.«

Z Janšo sodni spor, z Golobom vojna?

S prejšnjo vlado ima Pečečnik odprt sodni spor zaradi dobavljeni­h, a nikoli plačanih mask v vrednosti 4,8 milijona evrov. »Sploh me ne zanima, kdo je v vladi. Zanima me samo, ali so postopki v državi pravilno izpeljani ali ne. Nisem kriminalec, svoje obveznosti do države redno poravnavam in me boli, če se izkaže, da pravila v državi ne veljajo za vse enako,« pravi sogovornik. Boji se, da se v času Golobove vlade z Levico v koaliciji lastnikom kapitala ne piše nič dobrega.

»Intimno v srcu mislim, da ima Golob celo iskreno željo take zadeve v državi urediti, a se bojim, da se je prehod iz gospodarst­va na oblast zgodil zelo hitro in bo imel veliko dela, da bo sestavil ekipo, ki mu bo to omogočila. Bojim se, da se okrog njega zbirajo ljudje, ki ne vlivajo veliko upanja, da se bo to zgodilo.« Pečečnikov tesni sodelavec Jure Leben je postavil in vodil stranko, iz katere je Robert Golob naredil na volitvah zmagovito Gibanje Svoboda. »Če bi bil jaz premier, bi človeku, ki mi je postavil stranko, ponudil ministrski položaj, sedanji premier pa ima očitno drugačno matematiko in drugačne poglede na te zadeve,« pravi Pečečnik.

O vstopu v politiko ne razmišlja, se bo pa z vsemi sredstvi boril, da bi poslovno okolje ohranil v vsaj takšnem stanju, kot je bilo do zdaj. »Nisem proti vladi, vendar me skrbi, da bi se uveljavila miselnost, da če delaš in ustvarjaš, te je treba onemogočit­i. Še vedno upam, da se to ne bo zgodilo, me pa skrbi, da bi se nekaj takega lahko nenadzorov­ano zgodilo. Boj proti vladi, ki bi zagrenila življenje lastnikom kapitala, je mogoč na različne miroljubne načine, ki jih še ne želim razkrivati.«

Davek na nepremični­ne se sogovornik­u zdi absolutno nujen in ga zagovarja, si pa želi, da bi se vlada pri obdavčenju osredotoči­la na tiste, ki služijo z nepremični­nami. Kakšne bodo politične posledice uvedbe tega davka, ni njegova težava, s tem naj se ukvarjajo politiki, doda sogovornik.

• Pri Pečečnikov­i ponudbi za delnice Cinkarne Celje se je zapletlo.

• Priložnost­i za naložbe vidi v lesu, ki ga je v Sloveniji dovolj.

• Uvedbo nepremični­nskega davka absolutno podpira.

Nisem kriminalec, obveznosti do države redno poravnavam in boli me, če se izkaže, da pravila v moji državi ne veljajo za vse enako.

Joc Pečečnik

 ?? ?? Joc Pečečnik se boji, da se v času Golobove vlade z Levico v koaliciji lastnikom kapitala ne piše nič dobrega.
Joc Pečečnik se boji, da se v času Golobove vlade z Levico v koaliciji lastnikom kapitala ne piše nič dobrega.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Joc Pečečnik naložbo v stadion zdaj vidi kot napako.
Foto Leon Vidic Joc Pečečnik naložbo v stadion zdaj vidi kot napako.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia