Delo (Slovenia)

Ob stavki tudi o direktorju TVS

Na mizi za stavkajoče nesprejeml­jiv sporazum

- Barbara Eržen

»Novinarska stavka bo,« so se v stavkovnem odboru novinarski­h sindikatov RTV Slovenija odzvali na predlog sporazuma reševanja stavkovnih zahtev, ki jim ga je generalni direktor Andrej Grah Whatmough poslal včeraj tik pred ponovno opozorilno stavko, s katero zahtevajo predvsem novinarsko, uredniško in institucio­nalno avtonomijo. Stavka bo danes med 14. in 23. uro s shodom pred državnim zborom ob 18. uri.

Predlog stavkovneg­a sporazuma, ki ga je Andrej Grah Whatmough želel za preprečite­v »nepopravlj­ive programske škode« podpisati danes do 10. ure, glede na njegova pretekla ravnanja v času pogajanj v stavkovnem odboru razumejo kot poskus preprečitv­e javnega shoda pred DZ in zbora zaposlenih pred RTV Slovenija.

V dosedanjih treh pogajanjih so bile rešitve za nekatere zahteve dogovorjen­e, vendarle ne vse, posebno pa ne tiste ključne, sta zapisali predsednic­a stavkovneg­a odbora

Helena Milinković in članica pogajalske strani Ksenija Horvat. V poglavju o uredniški avtonomiji je generalni direktor po njihovih navedbah izpustil zahtevo po obravnavi odgovornos­ti odgovorne urednice informativ­nega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik zaradi neizpolnje­vanja delovnih nalog in programske škode, ki jo s tem povzroča.

Prav tam so, kot opozarjajo v stavkovnem odboru, razmere najbolj kritične. Iz informativ­nega programa je menda odšlo že več kot 30 zaposlenih. In tudi o tem naj bi programski svet razpravlja­l danes, ko bo po naših informacij­ah na vrsti tudi predlog Graha Whatmougha, da na mesto direktorja TV Slovenija imenuje športnega novinarja in voditelja Urbana Laurenčiča. Ta naj bi edini oddal popolno vlogo za funkcijo, ki jo je s polnim mandatom do razrešitve nazadnje opravljala Natalija Gorščak. O zakonitost­i njene razrešitve delovno in socialno sodišče še ni odločilo.

DZ naj reši, kar se rešiti da

Programski svet, ki je bil v celoti imenovan v času Janševe vlade, je Stavkovni odbor si v nasprotju z generalnim direktorje­m RTV Slovenija Andrejem Grahom Whatmougho­m prizadeva, da televizijs­kih oddaj danes med stavko ne bi skrajševal­i. ponovno imenovanje Gorščakove nato zavrnil. Ali bi Laurenčič danes lahko zbral večino vseh glasov, ni jasno. A da bi se večina programski­h svetnikov strinjala z imenovanje­m direktorja TV Slovenija, ki ne bi bil po volji strankam prejšnje koalicije, ni prav verjetno. Direktor TV Slovenija v imenovanje nato predlaga tudi odgovorne urednike programov.

Z namenom »depolitiza­cije« vodenja RTV Slovenija, ki jo zahtevajo tudi v stavkovnem odboru, so poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice že predlagali spremembe zakonodaje RTV Slovenija, a bo državni zbor pred tem moral obravnavat­i še dva predloga spremembe tega zakona, ki ju je vložila SDS in bi najverjetn­eje pomenila dodatno razgradnjo javne radiotelev­izije. Tudi zato stavkajoči od DZ zahtevajo, »naj reši, kar se še rešiti da, preden bo prepozno«.

V SDS dopuščajo, da bodo uporabili vse razpoložlj­ive možnosti – vključno z naknadnim zakonodajn­im referendum­om –, da se spremembe, ki jih predlagajo koalicijsk­i poslanci, ne bi uveljavile.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia