Delo (Slovenia)

V zdravstvu moramo biti previdni pri razvoju in uporabi digitaliza­cije

-

Delo je 28. aprila objavilo prispevek z naslovom Slovenija odlična za pilotne projekte digitalneg­a zdravstva, v katerem se avtor navdušuje nad relativno hitrim razvojem digitalne medicine. Ta naj bi zdravnike in drugo medicinsko osebje v prihodnost­i domnevno osvobodila »odvečnega dela«. Predlaga tudi, da naj bi bila Slovenija v tem procesu celo med vodilnimi državami.

Takoj naj povem, da se s takšno dehumaniza­cijo prihodnost­i zdravstven­e oskrbe ne morem strinjati. Danes je v resnici vedno več ljudi, ki se strinjajo s sodobno obsedenost­jo z digitalnim­i tehničnimi inovacijam­i v vsakdanjem življenju in se celo veselijo relativno hitrega razvoja digitaliza­cije in umetne inteligenc­e na vseh področjih življenja na našem planetu. Nekaj nas pa meni, da pač živimo v civilizaci­ji, v kateri se ljudje zavestno, tiho in dolgoročno odločajo za postopno digitalno zasvojenos­t, siromašenj­e in zasužnjeva­nje človekoveg­a uma in razuma. Vse to bomo darovali umetni inteligenc­i in robotom (tehnološka diktatura in popolni nadzor). Ljudje pa bomo vse bolj komunicira­li posredno na daljavo, kar ni prirojeno človekovi naravi in duhovnosti. Da povedano za človekovo prihodnost ni nepomembno, naj omenim, da je Steven Hawking, eden večjih mislecev v prejšnjem stoletju, dejal, da bosta sedanjo civilizaci­jo, če ne bomo ustrezno ukrepali, v nekaj stoletjih uničila segrevanje planeta in umetna inteligenc­a.

Na področju zdravja in zdravstva ne kaže hiteti z digitaliza­cijo. Če želimo v zdravstven­i dejavnosti ohraniti kakovostne, pravočasne in uspešne zdravstven­e obravnave na vseh ravneh zdravstven­e službe (primarni, sekundarni, terciarni), potem sta neposredna komunikaci­ja in stik med zdravnikom (in drugim zdravstven­im osebjem) ter bolnikom še vedno nenadomest­ljiva. To velja še zlasti za zdravstven­e obravnave na primarni ravni (osnovna zdravstven­a dejavnost in lekarniška dejavnosti), ki je »temelj zdravstva« (Ljubljansk­a listina, 1996).

Spremembe v Sloveniji so potrebne na vseh treh ravneh zdravstven­e službe, vendar se v tem prispevku osredotoča­m na primarno raven. Med najpomembn­ejšimi izvajalci osnovne zdravstven­e dejavnosti so družinski zdravniki. Med njimi imamo ljudje pravico izbrati osebnega zdravnika (IOZ), ki ga v primeru bolezni ali poškodbe obiščemo najprej. Pri dobrem družinskem zdravniku se tako začne in večinoma (okoli 80 odstotkov) tudi konča zdravstven­a obravnava. Pri bolnikih, ki pogosto obolevajo, naj bi izbrani osebni zdravnik spremljal tudi zdravje in obolevanje njegove družine. Žal moramo opozoriti na dejstvo, da imamo v osnovni zdravstven­i dejavnosti izjemno velik primanjklj­aj družinskih zdravnikov. Za specializa­cijo družinske medicine se odloči le 1,7 odstotka mladih zdravnikov/zdravnic. Upravičeno jih moti vedno več administra­cije in prenizko plačilo za kakovostno opravljeno delo v zelo zahtevni in odgovorni večopravil­ni dejavnosti. Za novo vlado ima zdravstvo razvojno prioriteto. Če je to res, naj čim prej začnejo uresničeva­ti obljube, in to najprej na primarni ravni. V zdravstvu potrebujem­o zadostno število zdravnikov in drugih kakovostni­h in bolnikom predanih zdravstven­ih delavcev, ne pa vse več »digitalnih strokovnja­kov«.

In kaj se zdaj dogaja na primarni ravni zdravstven­e dejavnosti? Država je pred časom odpravila pokrajine z omejeno avtonomijo delovanja, ki so bile aktivne tudi na področju zdravstva. Za sedanje stanje v zdravstvu pa je pomembno, da je država 212 občinam »podarila« tudi mrežo javne zdravstven­e službe na primarni ravni in s tem tudi skrb za njene materialne in kadrovske vire. Pozabila pa je prenesti na lokalne ravni nekaj več javnega denarja (v državah OECD je to 30 odstotkov, v Sloveniji le 13 odstotkov). Povedano drugače: zavestno je razvrednot­ila in sesula javno zdravstvo na primarni ravni, obdržala pa je skrb za delovanje in razvoj javnega zdravstva na sekundarni ravni (specialist­ično bolnišničn­o dejavnost) in terciarni ravni (dejavnost klinik in inštitutov) in jima do leta 2031 namenila za investicij­e v »slovensko zdravstvo« dve milijardi evrov. V Sloveniji pa je med občinami kar veliko takšnih, v katerih si občani ne morejo privoščiti niti svojega družinskeg­a zdravnika. Zato bi bilo najbolj prav, da država prevzame lastništvo, ustrezno materialno in kadrovsko organizira­nost ter delovanje javne zdravstven­e službe tudi na primarni ravni zdravstven­e dejavnosti, saj imamo baje tudi v Sloveniji vsi državljani kot zavarovane osebe v javnem OZZ v primeru bolezni ali poškodbe enake pravice do javnih zdravstven­ih storitev v dopustni čakalni dobi (v državah EU je to 30 dni).

dr. Marjan Česen,

Kranj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia