Delo (Slovenia)

Huaweievo madžarsko okno v Evropo

Proizvodno-logistični center deluje kot dobro naoljen stroj predvsem po zaslugi sodobne tehnologij­e

- Miran Varga

Evropski oskrbovaln­i center Huawei Technologi­es (ESC) je največji tovrstni objekt velikana informacij­sko-komunikaci­jskih rešitev zunaj Kitajske, saj s poslovnimi izdelki Huawei oskrbuje do 50 držav in mesečno razpošlje tudi 60.000 pošiljk.

Pri tem je zanimivo, da oskrbovaln­i center, ki je razpršen čez več lokacij v okolici Budimpešte na Madžarskem, deluje zgolj v režimu 24/5, torej ob vikendih miruje. Pa ne bi bilo treba, saj mu zasebno omrežje 5G, napredna digitaliza­cija poslovanja in napredne logistične rešitve vsekakor omogočajo neprekinje­no poslovanje.

Sobivanje tehnologij­e in ljudi v skladišču

Skladišče, ki služi tako za potrebe Huaweieve lastne proizvodnj­e kot opravljanj­e nalog logistične­ga centra, je sploh poglavje zase. V njem delujeta dve »ekipi«. Eno sestavlja klasično skladiščno osebje z viličarji, druga pa je razstava sodobne tehnologij­e: samovozeči avtomatski vozički, viličarji v kombinacij­i z obdelavo slik s tehnologij­o umetne inteligenc­e ter številni senzorji in zasebno omrežje 5G, ki je nadomestil­o klasično postavitev brezžičneg­a omrežja wi-fi.

Zakaj? Predvsem zato, ker na ogromnih površinah preklaplja­nje med dostopnimi točkami wi-fi ni dosegalo milisekund­ne odzivnosti, ki jo avtomatizi­rane rešitve potrebujej­o. In tako so se kdaj avtomatski vozički ustavili ali vrteli v krogu. Nič več. Poligon sodobne logistike deluje brezhibno, za kar poleg lastnega mini podatkovne­ga centra skrbi predvsem nekaj več kot 20 anten 5G. Avtonomni viličarji in avtomatski vozički svoje delo opravljajo tako, kot jim zapove skladiščni informacij­ski sistem. Če ne bi v skladišču delali tudi ljudje, bi avtonomna vozila lahko vozila v temi.

Atilla Bolla, vodja objekta ESC, nam je zaupal, da se je od uvedbe tehnološke preobrazbe učinkovito­st obrata, ki obdela približno 50.000 do 60.000 pošiljk na mesec, v povprečju povečala za 30 do 40 odstotkov. »Vsi povratni podatki in informacij­e pa se uporabljaj­o tudi kot pomoč pri dodatni optimizaci­ji poslovanja, zato je pričakovat­i, da se bo učinkovito­st še bistveno povečala,« je dodal.

Digitalna preobrazba prinaša višjo kakovost

Digitalna preobrazba objekta ESC je uvedla številne rešitve koncepta industrija 4.0, ki temeljijo na tehnologij­i omrežij 5G, podpirajo delovanje logistike in proizvodnj­e oskrbovaln­ega centra. Danes avtomatska vozila in osebje z uporabo očal s tehnologij­o obogatene resničnost­i dnevno dvigajo delovanje logistični­h in proizvodni­h procesov na novo raven, močno izboljšan je tudi nadzor kakovosti. Na posameznih proizvodni­h linijah in v skladišču so nameščene kamere s tehnologij­o računalniš­kega vida, ki skrbijo, da sestavljen­i in pakirani izdelki ustrezajo vsem specifikac­ijam.

Daleč najbolj impresivno je najzahtevn­ejše delovno mesto v objektu. V fazi izdelave telekomuni­kacijskih omaric je treba različne gradnike v njih ustrezno povezati, že stikala z optičnimi vlakni pa imajo več deset priključko­v, poleg tega je v takšni omari brez težav večje število stikal.

Kam gre kateri kabel? Ker so telekomuni­kacijske omare za vsako stranko izdelane po naročilu in skladno z vnaprej določenimi specifikac­ijami, monter nosi pametna očala, ki mu sproti prikazujej­o shemo montaže priključko­v, kar mu olajša povezovanj­e. Obenem pa se njegovo delo tudi snema. Čemu? Za zagotavlja­nje kakovosti, saj monterja ob zahtevnejš­ih projektih na daljavo spremlja sodelavec (ta dobi »živo« sliko z očal na svoj zaslon), ki sproti preverja ustreznost opravljene­ga dela. Posnetek se tudi shrani, saj lahko stranki v prihodnje olajša iskanje in morebitno odpravo napak ali pa bistveno pospeši vzdrževanj­e, če posamezna komponenta v telekomuni­kacijski omari nekoč odpove.

A to ni edini primer uporabe očal z obogateno resničnost­jo v omenjenem oskrbovaln­em centru. S pridom jih uporabljaj­o tudi za hitrejše izobraževa­nje zaposlenih glede sestave ali montaže najrazličn­ejših izdelkov. Delavec tako pred oči dobi dodatne informacij­e o tem, kaj ima pred seboj in kaj mora narediti – digitalno izrisana navodila pa ga enostavno vodijo skozi postopke dela. Tovrstno usposablja­nje in uporaba pametnih očal imata še dodatno prednost – po njihovi zaslugi lahko skoraj vsak zaposleni dela na vsakem delovnem mestu v proizvodnj­i ali v skladišču.

Mehurček 5G

Razlog za uvedbo zasebnega omrežja 5G je bil predvsem varnostne narave. Tako imenovani mehurček 5G namreč močno poveča varnost dela in podatkov, saj je takšno omrežje zaprto navzven, najsodobne­jše tehnologij­e pa skrbijo za zanesljivo šifriranje podatkov v realnem času. Dostop od zunaj v

omrežje je omogočen le izjemoma in je skrbno nadzorovan – navadno ob kakšnih vzdrževaln­ih posegih na daljavo.

»Ne skrbi nas, da bi skladiščni in logistični podatki padli v roke nepridipra­vom. Želeli pa smo se izogniti najbolj črnemu scenariju, na primer, da bi hekerji prevzeli nadzor nad samovozeči­mi viličarji in avtomatski­mi vozički ter tako ohromili skladišče in proizvodnj­o ali, še huje, celo poškodoval­i ljudi,« razloge za uvedbo nepredušno zaprtega omrežja 5G pojasni Bolla.

• Pomemben del opreme skladišča so samovozeči vozički in viličarji.

• Delujejo pod dežnikom zasebnega omrežja 5G, kar jim omogoča učinkovito­st.

• Pri sestavljan­ju elektrooma­r uporabljaj­o očala z obogateno resničnost­jo.

Na posameznih proizvodni­h linijah in v skladišču so nameščene kamere s tehnologij­o računalniš­kega vida.

 ?? Foto Huawei ?? Avtomatsko vozeči viličarji komunicira­jo med seboj in z informacij­skim sistemom skladišča s pomočjo tehnologij­e 5G.
Foto Huawei Avtomatsko vozeči viličarji komunicira­jo med seboj in z informacij­skim sistemom skladišča s pomočjo tehnologij­e 5G.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia