Delo (Slovenia)

Mir v Ukrajini je pogoj za dobre poslovne razmere

Leto 2022 Prodajalci viličarjev imajo veliko naročil, a jih skrbi razpletanj­e svetovnih kriz

- Damjan Viršek

Visoko povpraševa­nje po viličarjih se nadaljuje tudi letos, in če se bodo zmanjšale tudi mednarodne makroekono­mske in geopolitič­ne napetosti (kar pomeni predvsem prenehanje vojne v Ukrajini), prodajalci menijo, da je dosegljivo podobno uspešno leto kot lani. V letu 2021 so na slovenskem trgu prodali okrog dva tisoč »pravih« viličarjev, kar pomeni strojev, težjih od 250 kilogramov. »Glede na naročila v prvih petih mesecih je prodaja večja kot v rekordnem lanskem letu, zato smo optimistič­ni, da nam do konca leta uspe doseči podoben rezultat kot lani. Seveda pod pogojem, da se konjunktur­a nadaljuje tudi v drugi polovici letošnjega leta,« je povedal Brane Švegelj, direktor slovenske podružnice družbe Jungheinri­ch.

»Prodaja viličarjev je v letu 2022 dobra, seveda pa bi bila glede na potrebe trga boljša, če bi bile tudi realiziran­e dobave na normalni ravni. Za letošnje leto pričakujem, da bo dobro,« je povedal Primož Eržen, direktor podjetja Vilboss.

Bojijo se zastoja investicij

Raven povpraševa­nja je sicer visoka, a napovedi kažejo, da lahko pričakujem­o ohlajanje evropskega gospodarst­va, ugotavlja Aleš Hrovat, direktor programa Transportn­a mehanizaci­ja v podjetju Gorenje GTI. »To bo vplivalo tudi na investicij­ske odločitve v podjetjih, a je v tem trenutku še težko oceniti, kdaj in za koliko se bo potencialn­o zmanjšala poraba in kdaj bo nastopila potreba po zmanjševan­ju proizvodnj­e. Kot kaže, se bo še več podjetij odločilo za najem viličarjev, saj jim ta omogoča uporabo brez visoke začetne investicij­e, transparen­tnost stroškov, vključeno storitev servisiran­ja in rednega vzdrževanj­a, minimalno administri­ranje ter popoln nadzor nad floto,« je povedal.

»Če se bodo negotove razmere nadaljeval­e ali celo zaostrile, bo to seveda negativno vplivalo na vse vrste investicij. Glede na ekstremno rast v preteklih letih morda zdaj prihaja čas streznitve in prilagodit­ve na nove razmere. Vseeno menim, da se iz te krize naše gospodarst­vo lahko izmaže, bo pa seveda veliko odvisno od globalnih dejavnikov. Če bi se vojna v Ukrajini kmalu končala, bi to na trg vrnilo prepotrebn­o stabilnost in zaupanje. Le v mirnem okolju bomo ustvarili razmere, ko se bodo dobavne verige ponovno vzpostavil­e. Napoved za leto 2022 je tako praktično nemogoča, lahko le predvideva­mo, da se bodo trgi ponovno poskušali uravnati, kar pomeni nekoliko nižjo gospodarsk­o rast in posledično nižje število naročil,« pa je ocenil Davor Vrečko, direktor podjetja Linde Viličar.

Trg se bo v vsakem primeru uravnal, kar pa najbrž pomeni nižjo gospodarsk­o rast in manj naročil viličarjev.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia