Delo (Slovenia)

Zelena majica je najboljša popotnica za rumeno

Kolesarstv­o Tadej Pogačar je 28. dirko po Sloveniji končal s spektakula­rnim šprintom in zmago v Novem mestu

- Miha Hočevar

Ko je Tadej Pogačar razpoložen za dirkanje, ljubitelji kolesarstv­a vedo, da se pripravlja nekaj posebnega. Nič drugačna ni bila letošnja dirka po Sloveniji, na kateri je št. 1 s svetovne jakostne lestvice spet čaral v svojem slogu, ob sebi pa je imel tudi izjemnega pomočnika. S Poljakom Rafalom Majko, s katerim bosta v dresih ekipe UAE čez dva tedna krojila tudi vrh Toura, sta zmagovala kot za stavo. Na koncu je bil, kot se spodobi, na vrsti veliki mojster.

Novomeški Glavni trg je bil na dirki po Sloveniji priča številnim izjemnim šprintersk­im bitkam, a še nikoli tako močni kot letos, čeprav sta se za zmago udarila le dva. In to sta bila tista, za katera so navijači ob cestah najbolj navijali v minulem tednu, Pogačar in Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Prvi in šesti kolesar sveta sta storila to, kar so si prireditel­ji dirke z direktorje­m Bogdanom Finkom na čelu lahko zgolj želeli, ko so se odločili za spremembo trase tradiciona­lnega zaključka petdnevne dirke. Trška gora je postala več kot zadetek v polno, ko je na njenih vzpetinah Pogačar na vso moč pritisnil na pedala in mu je lahko sledil le Mohorič. Z zadnjimi močmi se jima je tik po prečkanju vrha pridružil še Majka in te trojice ni mogel ujeti več nihče.

Jasno je bilo, da bo ekipa UAE v ogenj poslala zelenega Pogačarja, ne le, ker bi izgubil dirko, če bi Majka končal pred njim, temveč ker je precej močnejši šprinter kot Poljak. Izkazalo se je, da je malenkost močnejši tudi od Mohoriča.

To je bila za Pogačarja, ki je dan prej na Veliki planini po izgubljeni igri kamna, papirja in škarij (najverjetn­eje pa vnaprej dogovorjen­o) velikodušn­o zmago prepustil Majki, pika na i, s katero je zaokrožil izjemen teden. V njem je slavil svojo drugo zaporedno skupno zmago na dirki po Sloveniji, z dvema etapnima in končnim uspehom je letošnji izkupiček zvišal že na okroglih 10 zmag, kariernega pa pri 23 letih na 40. Zabil je tudi izenačujoč­i gol za slovensko kolesarstv­o – na 28 dirkah po Sloveniji je 14 zmag šlo v tujino, 14 jih je ostalo doma.

Odgovoril na napad Bahraina

»Na štartu nismo imeli namena boriti se za etapno zmago, zato smo pobudo prepustili drugim, ko pa so kolesarji Bahraina pritisnili name, sem se odločil, da jim ne bom le sledil, temveč sprožil nasprotni napad. V osredju smo ostali samo trije, kar je bila zame popolna si

Tadej Pogačar

tuacija,« je Pogačar razkril, da je na poti v Novo mesto le sledil svojemu običajno nezmotljiv­emu dirkaškemu občutku.

»Vesel sem, da tako uspešno dirko po Sloveniji končujemo s še eno zmago. Vedno sem si želel šprintati v Novem mestu, vendar je bilo okoli mene vedno preveč kolesarjev. Trška gora je bila kot nalašč za tak finiš, vesel sem, da sem imel takšno priložnost in da sem jo izkoristil,« se je v cilju, kjer je slavil končno zmago z 12 sekundami prednosti pred Majko in 2:32 pred Domnom Novakom (Bahrain Victorious), smejalo Pogiju.

Kaj se mu ne bi, na domačih cestah, na katerih ga je v petih dneh skupaj s sotekmoval­ci vzpodbujal­o več kot 100.000 navijačev, mu je šlo vse kot po maslu – z izjemo pozitivneg­a koronskega testa, zaradi katerega je izgubil dva pomočnika. Na Tour de France, ki se bo 1. junija začel v Københavnu, odhaja izvrstno pripravlje­n in razpoložen.

»Pravi test bo čez dva ali tri tedne v Franciji, a je bila dirka po Sloveniji dobra priprava, odprli smo noge in pljuča, navadili smo se na hitrost in vožnjo v skupini. V teh petih dneh se nismo preveč utrudili, ravno prav, da se odpočijemo in opravimo zadnje treninge pred Tourom,« se slovenski zvezdnik, ki bo ta teden izpustil državno prvenstvo tako v vožnji na čas kot na cesti, zaveda, da se bo v Franciji (oziroma na Danskem) v boju za rumeno majico, ki jo je osvojil že dvakrat, zgodba začela znova. In da ga bo tam čakala precej močnejša konkurenca, na čelu s Primožem

Rogličem, tudi dvakratnim zmagovalce­m dirke po Sloveniji (2015 in 2018), ki je tokrat največjo domačo preizkušnj­o spremljal na daljavo.

• Tadej Pogačar in Matej Mohorič sta poskrbela za spektakel na Trški gori.

• Zmagovalca kraljevske etape odločila igra kamna, papirja in škarij.

• Pogačar je letošnjo bero zmag povišal na 10, karierno na 40.

Vedno sem si želel šprintati v Novem mestu, a je bilo okoli mene vedno preveč kolesarjev. Trška gora je bila kot nalašč za tak finiš.

 ?? Fotografij­e Voranc Vogel ?? Zelena majica ostaja pri lanskem lastniku Tadeju Pogačarju.
Fotografij­e Voranc Vogel Zelena majica ostaja pri lanskem lastniku Tadeju Pogačarju.
 ?? ?? Tadej Pogačar je bil na novomeškem Glavnem trgu premočan za Mateja Mohoriča.
Tadej Pogačar je bil na novomeškem Glavnem trgu premočan za Mateja Mohoriča.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia