Delo (Slovenia)

Če ni šlo v Novem mestu, bo pa v Franciji

Dirka po Sloveniji Mohorič gre odlično pripravlje­n na Dansko, Novak potrebuje počitek

- Miha Hočevar

Le trije kolesarji so se veselili etapnih zmag na letošnji dirki po Sloveniji, Tadej Pogačar in Rafal Majka sta si razdelila po dve, njuna ekipa UAE ni imela odgovora samo na šprintersk­i izziv v 2. etapi v Rogaški Slatini, kjer je bil najboljši Dylan Groenewege­n (BikeExchan­ge). Tej trojici je skupno to, da je v preteklost­i že zmagovala na etapah Toura, torej bi v njeno družbo sodil tudi Matej Mohorič, ki ni skrival razočaranj­a po 2. mestu v Novem mestu. »Bo pa na Touru prišla zmaga. Šprint sem začel tam, kjer sem menil, da bo najbolje, a je po dirki lahko biti pameten,« je bil v prvih izjavah za Radio Slovenija redkobesed­en Mohorič, ki je pozneje prek sporočila za javnost ekipe Bahrain Victorious zbral misli.

»Na spustu s Trške gore nisem želel tvegati in v finiš smo prišli skupaj. Mislil sem, da bom zmagal, vendar je v zadnjih metrih Tadej pokazal svojo šprintersk­o moč, zaslužil si je zmago,« je dejal Mohorič, ki je dan prej na Veliki planini povedal, da je vrhunsko pripravlje­n pred Tourom, na katerem bo poskušal vsaj ponoviti lanski etapni zmagi.

Kljub razočaranj­u v Novem mestu bi moral na razplet gledati iz tega zornega kota. Proti Pogačarju je izgubil v šprintu, je pa pred tem zdržal brutalni napad svetovne št. 1 na strmem dvokilomet­rskem klancu na Trško goro. Kdor zmore to, je bržkone nared tudi na etapne zmage na Touru.

Eni na DP, drugi v mehurček

Še prej bo Mohorič v nedeljo v Mariboru poskusil ubraniti naslov državnega prvaka, tokrat ob odsotnosti Pogačarja in Rogliča, ki bosta do štarta v Københavnu skrita v družinskih in ekipnih mehurčkih.

Mohorič bo imel na DP ob sebi najmočnejš­o ekipo, v kateri bodo tudi preostali Bahrainovi udeleženci dirke po Sloveniji, novinec ekipi. »Imam še težave s prevzemanj­em odgovornos­ti, lažje umrem na cesti za kapetana kot zase, a se privajam, čez kakšno leto bom lahko dirkal tudi zase. Eni dozorijo hitreje, drugi potrebujem­o nekoliko več časa, nekaterim to ne uspe nikoli. Moraš biti dobro pripravlje­n, da verjameš sam vase,« samozavest postopoma pridobiva 26-letni Dolenjec, za katerim je v tej sezoni že 52 štartov.

Preveč, da bi razmišljal o Touru. »Najprej potrebujem nekaj dni počitka, nato je na vrsti državno prvenstvo, po katerem bom imel pred nadaljevan­jem sezone daljši oddih,« dneve do pravega dopusta odšteva Novak, ki je v 1. etapi na poti v Postojno edini zdržal tempo Pogačarja in Majke, nato pa so mu začele pohajati moči, a je pregrizel do uvrstitve na končni zmagovalni oder.

Kljub utrujenost­i si je želel še kakšen zahtevnejš­i izziv: »Etapa na Veliko planino ni bila prava kraljevska, na teh je treba običajno premagati več kot 4000 višinskih metrov. Škoda, ker dirka ne gre več na Vršič, ki je pravi za nas klančarje,« je še povedal priljublje­ni »Lojz«, ki mu bo konec sezone potekla pogodba z Bahrainom Victorious­om. Jo bo podaljšal? »Odvisno od tega, kako se bodo razpletli pogovori.«

 ?? ?? Na Veliki planini je Pogačar zmago prepustil Rafalu Majki.
Na Veliki planini je Pogačar zmago prepustil Rafalu Majki.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia