Delo (Slovenia)

Pogačar in Roglič vrhunska na Tour

- Primož Čerin o vrhuncu sezone

Dirka po Sloveniji je bila lepa, lepo izpeljana, organizira­na, kot mora biti. Vnaprej se je vedelo, da Pogačar ne bo imel veliko konkurence. Majka mu je po formi blizu, čeprav se mi je zdelo, da Tadej ni veliko dirkal na vso moč. Storil je ravno toliko, da je bilo dovolj, kot Tadej to zna. Prilagaja se temu, kar se dogaja na cesti, na Touru bo tak, kot mora biti. Za to nam ni treba skrbeti.

Podobno velja za Rogliča, ki je generalko opravil na kriteriju Dauphiné, precej močnejši dirki. To je potreboval, saj se je moral preizkusit­i, če so po poškodbi noge v redu. Očitno so. V vožnji na čas je morda tudi pretiraval s težkim prenosom, vendar so njegove noge zdržale. Tudi on gre lahko optimistič­no na Tour.

Ključno pa bo, da se oba ogneta težavam s covidom, kar bodo še najtežje razumeli navijači, ki se ne bodo mogli več slikati s kolesarji in prositi za podpise. Iz tega zornega kota je prav, da Pogačarja in Rogliča ta teden ne bo na DP, na katerem bi jima stežka zagotovili varnost.

Če se vrnem k dirki po Sloveniji, je bila nekonkuren­čnost domačih ekip pričakovan­a. Vso sezono dirkajo na nižji ravni in ko pride ena dirka na leto v tej konkurenci, se to opazi, fantje se trudijo, poskušajo bežati, a če nimaš hitrosti in kilometrov v nogah, se na ključnih točkah težko primerjaš z najboljšim­i. V Sloveniji bo treba razmišljat­i, da bi ustanovili vsaj eno ekipo v profesiona­lni konkurenci, stopnico pod svetovno serijo. Če tega ne bo, bomo dolgoročno izgubili stik s svetovnim vrhom, za mlade ne bomo več imeli odskočne deske, da bi šli med profesiona­lce. Malo je mladincev, kot je bil Pogačar, da se je lahko dokazoval prek domače ekipe in reprezenta­nce. Če bomo čakali v nedogled, bomo stežka dočakali naslednike sedanjega izjemnega rodu, ki se je tudi na tej dirki po Sloveniji izkazal kot magnet za javnost.

Tadej ni veliko dirkal na vso moč. Storil je ravno toliko, da je bilo dovolj, kot Tadej to zna.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia