Delo (Slovenia)

Ne bo pozabil, da je mama pobirala plastenke

Nogomet Za novim napadalcem Liverpoola, Urugvajcem Darwinom Nuñezom, je trnova pot – Pogosto je spal s praznim želodcem

- 2. tekmi finala sezone NHL, pred 21 leti. Jan Krstovski

Če bi sodili po

potem o novem prvaku ni dvomov – favorit je Colorado Avalanche. Moštvo iz Denverja je bilo namreč za razred boljše od branilcev lovorike iz Tampe in jih odpihnilo kar s 7:0 (3:0, 2:0, 2:0; Ničuškin, Makar po 2; Manson, Burakovsky, Helm) ter je zdaj ob vodstvu v seriji z 2:0 že na pol poti do končnega cilja. V primeru srečnega konca bi se v Denverju tretjič doslej veselili Stanleyjev­ega pokala, nazadnje so ga osvojili

S. U.

Liverpool, letošnji poraženi finalist nogometne lige prvakov, se bo v novo sezono podal brez enega ključnih napadalcev, Senegalca Sadia Maneja, ki naj bi v kratkem tudi uradno okrepil Bayern iz Münchna. Skromni Afričan bo v rdečem dresu dobil naslednika, ki je podobno kot on odraščal v pomanjkanj­u. Čeprav je Benfica še tretje leto zapored ostala brez državnega naslova, je slovito moštvo iz portugalsk­e prestolnic­e spet napolnilo klubsko blagajno, ki se po davčnih škandalih padlega predsednik­a Luisa Filipeja Vieire počasi, a zanesljivo polni pod taktirko legendarne desetice orlov Ruija Coste. Vieirov naslednik je prižgal zeleno luč prestopu napadalca Darwina Nuñeza, ki je sicer v klubu že od septembra 2020, ko je Benfica zanj španskemu drugoligaš­u Almerii plačala rekordnih 24 milijonov evrov. Za njim je odlična sezona, v kateri je s Portugalci presenetlj­ivo zaigral v četrtfinal­u lige prvakov, kjer so na koncu morali priznati premoč ravno njegovim novim delodajalc­em iz Liverpoola s skupnim izidom 4:6. Dvaindvajs­etletni Nuñez, ki lovorike,« je ob torkovem podpisu pogodbe povedal Nuñez, za katerega naj bi rdeči skupaj z vsemi dodatki plačali okroglih 100 milijonov evrov. Postavni Južnoameri­čan bo stopil v velike čevlje, saj bo moral nadomestit­i priljublje­nega Sadia Maneja, čigar pomen za ekipo je v nekaj besedah orisal dolgoletni branilec kluba Jamie Carragher. »To je moj najljubši nogometaš te Liverpoolo­ve ere. Ni zahteval veliko, a je vedno kazal izvrstne predstave in nikoli ni bil poškodovan! Prava legenda,« je na twitterju zapisal 44-letni Liverpoolč­an, zdaj eden najbolj spoštovani­h komentator­jev v britanskih medijih.

Razmišljal o koncu kariere

Nuñez je odraščal v četrti El Pirata v mestu Artigas na urugvajsko-brazilski meji. V Montevideo ga je kot 14-letnega fantiča odpeljal nekdanji as Peñarola in urugvajske reprezenta­nce Jose Perdomo, ki ga je opazil na enem od lokalnih igrišč. Toda v metropoli se Nuñez ni najbolje znašel in že po nekaj treningih izpadel iz ekipe. Več sreče je imel leto kasneje, kot 16-letnik pa je nato debitiral v članski konkurenci in v metropolo pripeljal družino.

»Ko smo prišli v Montevideo, se je naša hiša v Artigasu podrla. Na srečo bom zdaj lahko kupil hišo mojim staršem,« je še kot član Benfice za El Observador razlagal Nuñez. »Spat sem hodil s praznim želodcem, še pogosteje pa je lačna zaspala mama. Na ulici je pobirala plastenke in jih prodajala, da bi nama lahko z bratom kaj kupila. Tega ne bom pozabil.«

Kot tudi ne bo pozabil dveh hujših poškodb kolena, zaradi katerih je razmišljal, da bi končal kariero. A zdaj sta v njegovih mislih le Liverpool, kjer je pred leti že blestel njegov reprezenta­nčni kolega Luis Suarez, in svetovno prvenstvo v Katarju, kjer bosta El Pirata in El Pistolero združila moči za nogometno slavo Urugvaja.

 ?? Foto Carlos Costa/AFP ?? Darwin Nuñez je Liverpoolu na dveh tekmah izločilnih bojev v minuli sezoni lige prvakov zabil ravno toliko golov.
Foto Carlos Costa/AFP Darwin Nuñez je Liverpoolu na dveh tekmah izločilnih bojev v minuli sezoni lige prvakov zabil ravno toliko golov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia