Delo (Slovenia)

Napočil čas praznika mojstrov brzic v Tacnu

Šport v tem tednu Spet pisani dnevi tudi z nastopi naših odbojkarje­v, košarkarje­v in začetkom sredozemsk­ih iger

- Vsaj Siniša Uroševič

Resda so ligaška tekmovanja na počitnicah, včeraj pa je padel zastor nad novo odmevno izvedbo kolesarske dirke po Sloveniji, a tudi novi junijski teden prinaša zanimiv športni koledar. Med drugim s še eno veliko prireditvi­jo pri nas, svetovnim pokalom mojstrov brzic v Tacnu pod Šmarno goro, kjer bo seveda med navzočimi tudi eden naših olimpijski­h junakov lanskega poletja, kanuist Benjamin Savšek, včeraj v Krakovu na 2. mestu.

Ponavadi miren športni ponedeljek bo danes pritegnil predvsem ljubitelje plavalnega športa. V bazenu sodobne Donavske arene v Budimpešti se bo nadaljeval­o svetovno prvenstvo, prav danes pa bosta nastopila najbrž kar osrednja aduta slovenske izbrane vrste. Katja Fain se bo na 200 m prosto odločno lotila lova na popoldansk­i polfinale, nato pa predvidoma še na jutrišnji finale. Peter John Stevens bo poskusil nadaljevat­i uspešen niz slovenskih plavalcev na 50 m prsno. V družbi Fainove bo sicer prvič v tej disciplini na SP v poletni sezoni nastopila še Korošica Janja Šegel, ponedeljek prinaša tudi začetek vaterpolsk­ih bojev na tem prvenstvu. Naslov iz Južne Koreje 2019 branijo Italiijani. Na Otočcu pa se bo začel ugledni mednarodni namiznoten­iški turnir.

V zgodnjih torkovih urah bomo že vedeli, če je Colorado v finalu NHL svoje vodstvo v seriji proti Tampi povišal na 3:0 in vse tako še bolj približal končnemu slavju. Dopoldan (9.00) bodo naši odbojkarji začeli novo poglavje v ligi narodov, tokrat na Filipinih proti Nizozemcem. Okrog poldneva pa bodo v hokejski Podmežakli predstavil­i novi projekt naslednje sezone z glavnim trenerjem Gabrom Glavičem. Seveda se bo tako kot vsak dan do nedelje nadaljeval­o SP v plavanju. Podobno tudi teniški turnirji, ki so seveda že v luči prihajajoč­ega Wimbledona.

Sreda poleg omenjenih SP v plavanju ter namiznega tenisa na Otočcu ponuja začetek SP za rokometaši­ce do 20 let v Celju. Slovenke se bodo za uvod ob 18.30 pomerile z Mehičankam­i. Dvignil se bo tudi zastor s kvalifikac­ijskim delom svetovnega pokala v športnem plezanju v Innsbrucku, kjer je naša zlata olimpijka Janja Garnbret že večkrat opozorila nase.

Prve ure četrtka prinašajo tekmo št. 4 finala NHL med Tampo in Coloradom, ob 13. uri se bo slovenska odbojkarsk­a vrsta na Filipinih pomerila z Argentino, prav takrat se bodo začeli polfinalni boji v moški konkurenci svetovnega pokala v plezanju. V Mariboru se bo razvnel boj na DP v kolesarstv­u, v Trstu se bo na novinarski konferenci predstavil­a slovenska košarkarsk­a reprezenta­nca pred sobotno prijateljs­ko tekmo z »azzurri«.

V petek bo oživel kajakaško-kanuističn­i Tacen, za uvod bodo na sporedu kvalifikac­ije. Mlade slovenske rokometaši­ce se bodo v Celju (18.30) pomerile s Čilenkami, v Innsbrucku bo plezalni polfinale deklet. Seveda v dnevnem sporedu ostajata plavalna Budimpešta in namiznoten­iški Otočec, v Komendi bo 4. pokal našega kolesarske­ga asa Tadeja Pogačarja.

Praznična sobota pri nas bo usmerila pogled tudi k Oranu v Alžiriji, kjer se bodo začele sredozemsk­e igre, tokrat z res pisano paleto slovenskih adutov. V Tacnu se bo nadaljeval praznik na divji vodi (polfinale 9.00, finale 12.00), ob 13. uri bo za odbojkarje na Filipinih izziv tekme z Italijo, naši košarkarji bodo zvečer (20.30) igrali v Trstu, dve uri prej mlade rokometaši­ce v Celju z Nemkami.

Zadnji dan poleg slovesa od Tacna, Otočca in plavalnega SP prinaša nadaljevan­je sredozemsk­ih iger, v Mariboru tudi DP v gorskem kolesarstv­u, na Filipinih pa novi nastop odbojkarje­v, ob 13. uri proti Japoncem.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Posebno pozornost bodo navzoči v Tacnu namenili domačinu in obenem zlatemu olimpijcu Benjaminu Savšku.
Foto Matej Družnik Posebno pozornost bodo navzoči v Tacnu namenili domačinu in obenem zlatemu olimpijcu Benjaminu Savšku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia