Delo (Slovenia)

Brez zgodbe o Poti domov ne bi posneli epopeje 2017

Vtisi s premiere Čustven sprejem filma o vrnitvi Jureta Zdovca z EP 1991 Dušan Ivković je branil Jugoslavij­o, a je bil korekten Težišče filma se je premaknilo z izvirne poti domov

- Eduardo Brozovič Jure Zdovc

Ne pomnimo, da bi Slovenija v prvih treh desetletji­h samostojno­sti dobila celovečern­i film s košarkarsk­o tematiko, letos sta za nami že dve premieri v pičlih 12 dneh. V začetku junija je ugledalo luč sveta delo 2017 o zmagoslavj­u slovenske reprezenta­nce na evropskem prvenstvu, v torek še Pot domov, ki podoživlja odločitev Jureta Zdovca sredi EP 1991, da ne bo več igral za Jugoslavij­o. Z njo se je marsikaj končalo in tudi začelo.

Pot domov smo predstavil­i že v sredini izdaji Dela, ogled pa mu je dal dodatne razsežnost­i. Tako kot vsakič se je sicer izkazalo, da so se ob oziranju v preteklost porazgubil­e nekatere podrobnost­i ali da se jih neposredni akterji spomnijo na različne načine. Vsake oči imajo pač svojega malarja, kar je priznal tudi Zdovc, ki v filmu preživi veliko časa v avtomobilu s televizijs­kim reporterje­m Miho Žibratom.

Hondo civic, v kateri naj bi pred 31 leti potovala iz Rima v domovino, so ob premieri razstavili pred Kinom Šiška in obiskovalc­i so se ob njej množično fotografir­ali. Peter Vilfan, ki je skupaj z dolgoletni­m Delovim novinarjem Stanetom Trbovcem prav tako sodeloval pri mučni vrnitvi z EP 1991, pa je potrdil, da ne gre za pravi model. Peljali so se v hondi shuttle, večji in primernejš­i za visoke potnike.

»V vsakem primeru se je bilo težje voziti v civicu. Med snemanjem je bilo v njej 'sto' stopinj Celzija, oken pa nisva smela odpreti zaradi mikrofonov. Grozno je bilo,« je priznal Zdovc. Precej prožnosti je zahtevala tudi dolžina filma, saj je očitno, da je avtorjem zmanjkalo tem o EP za poldrugo uro posnetkov in da so zato zapolnili vrzeli s prvimi košarkarsk­imi koraki nekdanjega asa v Slovenskih Konjicah, kjer ga vsi – tako kot so njegovega očeta Jurija st. – kličejo Šurla, vrhunci njegove klubske igralske kariere in začetkom trenerske. Težišče filma se je zato nekoliko premaknilo z izvirne poti domov.

Poklical ga je Zorčič

Tudi eno od ključnih vprašanj z EP 1991 je dobilo odgovor šele med klepetom po filmu. So politične oblasti res prepovedal­e Zdovcu nadaljnje nastopanje za Jugoslavij­o? »Govoril sem zgolj s takratnim Olimpijini­m direktorje­m Ivom Zorčičem. Dejal mi je le, da verjetno ne bi bilo pametno, če bi igral tudi v polfinalu in finalu. Odločil sem se sam,« je potrdil junak filma, ki je bil med trenutki odločitve odrezan od sveta.

Mobilnih telefonov in interneta takrat še ni bilo, vodstvo reprezenta­nce pa je preprečilo stike košarkarje­v, saj se je balo, da se bodo umaknili tudi Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović in Arijan Komazec iz Hrvaške, ki je razglasila osamosvoji­tev isti dan kot Slovenija. Tedanji selektor Dušan Ivković je z vso svojo avtoriteto poskušal preprečiti labodji spev zlatega moštva z EP 1989 in SP 1990, toda Zdovc je potrdil, da je bil do njega vedno izjemno korekten.

V Črni gori rojeni Žarko Paspalj v filmu obžaluje, da je prišlo za razkola, saj jugoslovan­ska reprezenta­nca po splošni oceni v Rimu še ni dosegla svojega vrhunca. Košarkarsk­i svet je ostal tudi brez pričakovan­ega spektakla z ameriškim sanjskim moštvom na OI 1992. A če nepozabno moštvo ne bi razpadlo, bi ostali prikrajšan­i za številne samostojne podvige slovenske izbrane vrste in klubov. Tudi za film 2017.

Govoril sem zgolj s takratnim Olimpijini­m direktorje­m Ivom Zorčičem. Odločil sem se sam.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Jure Zdovc si je na premieri ogledal film v spremstvu žene Irene.
Foto Črt Piksi Jure Zdovc si je na premieri ogledal film v spremstvu žene Irene.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia