Delo (Slovenia)

Messi je v dresu Argentine zavrtel čas nazaj

Nogomet Argentinci s kapetanom Lionelom Messijem na čelu spominjajo na ekipo, ki je navduševal­a na SP v Braziliji leta 2014

- Jan Krstovski

Argentina je z zmagama nad Italijo in Estonijo pred evropskim občinstvom potrdila, da bo na letošnjem svetovnem prvenstvu med favoriti za končno zmago. Gavči so najprej na londonskem Wembleyju visoko ugnali evropske prvake s 3:0 in po lanskem južnoameri­škem naslovu osvojili novo lovoriko, tako imenovano Finalissim­o, sledila je še poznejša ekshibicij­a kapetana Lionela Messija proti Estoniji, ki ji je v Pamploni zabil pet golov za končnih 5:0.

Argentinci napoveduje­jo, da bodo do novembrske­ga začetka mundiala odigrali še najmanj dve pripravlja­lni tekmi, že zadnja pa je bila spektakula­rna in v številnih pogledih zgodovinsk­a – Messi je s kar petimi goli, to mu je v karieri uspelo le še enkrat na tekmi Barcelone v ligi prvakov proti Bayerju iz Leverkusna, vnovič potrdil, da se v dresu reprezenta­nce morda še njegovih predstavah ljudje uživali in ga zaščitili,« je dodal.

Messi je na večni lestvici strelcev v dresih z državnim grbom zdaj presegel velikega Madžara Ferenca Puskasa (84). Zdaj je četrti (86), trije goli mu manjkajo do Malezijca Mohtarja Daharija, nato sledita Iranec Ali Daei (109) in verjetno neulovljiv­i Cristiano Ronaldo (117). Kdo ve, koliko golov bi imel Messi na svojem računu, če bi se večkrat meril z reprezenta­ncami nižjega kakovostne­ga ranga, Ronaldo je denimo največ golov v karieri zabil Luksemburg­u (9), Litvi in Švedski (obema po 7) ter Andori in Madžarski (po 6).

Še nikoli boljši

Messijevi strelski podvigi v zadnjih letih niso bili več tako pogosti, svojo prvo sezono v francoski ligue 1 je v dresu Paris Saint-Germaina sklenil z vsega šestimi goli, podelil je še 15 asistenc. Tudi zato njegov strelski izbruh proti Estoniji ni ostal neopažen. »To je najboljši Messi, ki smo ga kdajkoli videli v reprezenta­nci – tako po igri kot po tem, kaj izžareva,« so zapisali v argentinsk­em športnem dnevniku Olé, ki bo reprezenta­nco na mundialu spremljal v skupini C, v kateri bodo igrale še Mehika, Poljska in Savdska Arabija.

»Zdijo se močnejši kot pred štirimi leti. Bolj so enotni in ne izgubljajo pogosto, kar pove veliko. Z Messijem v ekipi bodo vedno med favoriti,« je nedavno ocenil kapetan aktualnih svetovnih podprvakov Luka Modrić. Katarski šampionat s seboj nosi tudi posebno vrednost – bo prvi in verjetno zadnji, ki ga bo Messi odigral po smrti legendarne­ga Diega Maradone, čigar slovo ga je morda še dodatno približalo prej večno nezadovolj­nim rojakom. »Mundial je tako blizu, a tako daleč. S takšnim Messijem in s to ekipo pa je mogoče vse,« so optimistič­ni pri Oléju.

 ?? Foto Peter Cziborra/Reuters ?? Lionel Messi navdušuje navijače, medije in očitno tudi soigralce.
Foto Peter Cziborra/Reuters Lionel Messi navdušuje navijače, medije in očitno tudi soigralce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia