Delo (Slovenia)

Kar zadeva politiko, je v slačilnici ni bilo

Odbojka Ozdravljen­i kapetan Tine Urnaut po ruski izkušnji in pred japonskim izzivom na Filipinih v boj v ligi narodov

- Kanuist Benjamin Savšek končal na 2. mestu. Peter Kauzer, Luka Božič, Marko Uršič

(na fotografij­i) je tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Krakovu

Zaostal je za zmagovalce­m Francozom Nicolasom Gestinom. Ljubljanča­nu z Broda je zmago odnesel dotik, zaradi katerega je prejel dve sekundi pribitka. »Zadovoljen sem. Bila je izenačena tekma, prepričan sem, da bo prihodnji teden v Tacnu še bolj zanimivo, saj je voda bolj divja,« je na domačo tekmo povabil olimpijski prvak. Po dveh tekmah je razveselji­v tudi pogled na lestvico v skupnem seštevku. ki mu je zmagovalni oder vzel pribitek 50 sekund (v finalu je bil osmi) vodi med kajakaši s 100 točkami, v kanuju je Savšek drugi, zmagovalec Prage, pa tretji. P. Z. Foto Reuters

Slovenski odbojkarji bodo z jutrišnjo tekmo proti Nizozemski ob 9. uri dopoldne odprli boje na drugem turnirju letošnje lige narodov. S tekmeci se bodo merili v Quezon Cityju na Filipinih v dvorani Araneta Coliseum, po tulipanih pa bodo njihovi nasprotnik­i še Argentina (četrtek ob 13. uri), ob isti uri v soboto Italija in v nedeljo ob 9. uri Japonska. Selektor Mark Lebedew ima v ekipi tudi na prvem turnirju v Braziliji odsotnega Tineta Urnauta, kapetan pa ima za seboj zahtevno klubsko sezono.

Kako je zdaj z vašo poškodbo stopala, ki je dodobra zaznamoval­a tudi vaše igranje za Zenit iz Sankt Peterburga?

V četrtek sem oddelal prvi polni reprezenta­nčni trening in za zdaj je vse super. Ne vem, za koliko časa igre na turnirju na Filipinih sem trenutno pripravlje­n, bomo videli, o tem bo odločal selektor.

Klubske sezone vam ni zagrenila le poškodba, tudi vaš ruski klub je na koncu domačih tekmovanj ostal brez lovorike.

Vedno je lahko bolje, kar zadeva rezultate, izkupiček je bil na koncu takšen, kot smo si ga z delom skozi vso sezono zaslužili. Seveda bi bili vsi veseli, če bi želi uspehe, a tako se je pač izteklo.

Torej se kot trener ni obnesel Finec Tuomas Sammelvuo, tudi selektor ruske reprezenta­nce.

Veliko stvari je, ki so vplivale na razplet. Tuomas je vrhunski trener, z njim sem se odlično razumel, super smo delali, a vse ni vedno tako, kot je morebiti videti od zunaj. Tako so se v klubu tudi odločili za spremembo na trenerskem mestu.

Povrhu vsega so vaš klub zaradi ruskega napada na Ukrajino izključili še iz lige prvakov, v kateri se je Zenit uvrstil v četrtinale.

To je stvar, na katero mi športniki ne moremo vplivati, sprijaznit­i se je bilo treba s takšno odločitvij­o in to je to.

Tam smo bili, da igramo odbojko, da treniramo, damo vse od sebe. Kar zadeva politiko, je v naši slačilnici ni bilo, odnosi so bili od začetka do konca sezone enaki.

V naslednji sezoni boste igrali za japonski klub JTEKT Stings. Je ta prestop po vaši želji ali bi si raje želeli igrati v Evropi?

Seveda je po moji želji, zelo sem zadovoljen. Ko sem igral na Kitajskem, je bil položaj, kot vsi vemo, zapleten zaradi virusa, dve leti že niso odigrali državnega prvenstva, tudi letos ne. Na Japonskem je glede tega malo bolje, drugačen položaj je, prvenstva so spravili pod streho. Zelo se že veselim, da začnem tam igrati.

Uvodni slovenski reprezenta­nčni nastop v letošnji ligi narodov ste v domovini spremljali na televizijs­kem zaslonu. Vaši reprezenta­nčni kolegi so dosegli dve zmagi in prav toliko porazov. Kako bi ocenili njihove igre?

Ekipa je bila zelo spremenjen­a, kot takšna še nikoli ni igrala skupaj. Na trenutke je odigrala odlično, na trenutke pa se vidi, da v igri še ni stalnosti. To je popolnoma normalno, tako je tudi pri drugih ekipah. Na koncu je pomembno, da domov vedno poskušamo prinesti kar največ točk. Glede turnirja na Filipinih pa je težko kar koli napovedati, saj ne vemo, v kakšnih postavah bodo igrali tekmeci. Vidi se, da vsi razmišljam­o o tem, da bi bili v najboljši formi na svetovnem prvenstvu. Edina stvar, ki nas zanima, je kakovost naše igre in tisto, kar delamo na naši strani igrišča.

Na domačem SP pa bo treba biti v pravem trenutku v pravi formi.

Tako je vedno, sami sicer še ne razmišljam­o tako daleč naprej. O SP bomo razmišljal­i, ko ga bomo igrali.

Razmišljat­e pa gotovo o gledalcih in o vzdušju na domačem EP 2019.

Vsi si to želimo in upamo, da bo tako, saj je bilo takrat fantastičn­o vzdušje. Naj se ponovi.

V Sankt Peterburgu smo bili, da igramo odbojko, odnosi so bili od začetka do konca enaki.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Kakšni pa so bili odnosi v moštvu po agresiji na Ukrajino? So bili ruski soigralci zadržani pri komentarji­h, so molčali?
Tine Urnaut se po poškodbi v Quezon Cityju vrača v reprezenta­nčni tekmovalni pogon.
Foto Jože Suhadolnik Kakšni pa so bili odnosi v moštvu po agresiji na Ukrajino? So bili ruski soigralci zadržani pri komentarji­h, so molčali? Tine Urnaut se po poškodbi v Quezon Cityju vrača v reprezenta­nčni tekmovalni pogon.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia