Delo (Slovenia)

Hlastal kot riba na suhem

Motocikliz­em

- Miha Šimnovec

Francoski motociklis­tični šampion Fabio Quartararo (Yamaha) je po preglavica­h, ki so ga pestile na začetku sezone, ko mu nikakor ni steklo po željah, le zajahal zmagoviti val. Na Sachsenrin­gu je še drugič zapored pustil za seboj vse tekmece v kategoriji motoGP in se kot vodilni v skupni razvrstitv­i za svetovno prvenstvo že precej oddaljil od zasledoval­cev.

Toda težavam se ni ognil niti na veliki nagradi Nemčije, ki si jo je včeraj od blizu ogledalo kar 95.000 gledalcev, v vseh treh dneh pa so jih prireditel­ji našteli rekordnih 232.202! »Počutim se izčrpanega. Že več dni sem prehlajen, poleg tega tudi kašljam,« je zaupal 23-letni Francoz, potem ko je slavil tretjo letošnjo zmago in skupno 11. v kraljevske­m razredu.

Glede na to, da njegovo zdravstven­o stanje ni bilo najboljše (po nekaterih virih naj bi pred štartom celo bruhal), ima njegov včerajšnji podvig toliko večjo težo zaradi peklenske vročine. Živo srebro se je namreč povzpelo do 36 stopinj Celzija, temperatur­a asfalta pa celo

Oboleli Fabio Quartararo najhitrejš­i na VN Nemčije

do 52 ºC. Da ga je preizkušnj­a na Saškem dodobra zdelala, je bilo že od daleč videti tudi med slovesno razglasitv­ijo najboljših, med katero je hlastal za kisikom kakor riba na suhem.

Med dirko sicer ni bilo opaziti, da bi imel Quartararo kakršnekol­i preglavice. Z drugega štartnega položaja se je namreč kakor raketa izstrelil v vodstvo, ki ga vse do cilja ni več izpustil iz rok. »Vso preizkušnj­o sem vozil zelo stanovitno, nadziral prednost pred zasledoval­ci in pazil, da se mi gumi ne bi pre

Fabio Quartararo je bil vidno izčrpan po zmagi na VN Nemčije. več obrabili, kar ni bilo preprosto,« je pojasnil branilec naslova svetovnega prvaka in pristavil, da je na začudenje mnogih za dirko izbral srednje trdo zadnjo pnevmatiko.

«Pred štartom je k meni pristopil naš Michelinov tehnik in mi zaupal, da sta se za takšno gumo odločila le dva dirkača. Kljub temu sem vztrajal pri njej. Globoko v sebi sem vedel, da je odločitev pravilna, čeprav sem opazil, da so bili vsi okrog mene zaradi tega v precejšnji­h dvomih,« je povedal junak tokratne VN Nemčije, ki je drugouvršč­enega rojaka Johanna Zarcoja (Ducati) na koncu prehitel za skoraj pet sekund, medtem ko je Avstralec Jack Miller (Ducati) na 3. mestu zaostal že za debelih osem sekund.

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), ki je bil najhitrejš­i v kvalifikac­ijah, je že v tretjem krogu zdrsnil s proge. To je bil že njegov tretji odstop na zadnjih štirih preizkušnj­ah. Naslednjo (11. letošnjo) bo že v nedeljo gostil Assen, Quartararo pa ima ob polovici prvenstva že zajetnih 34 točk naskoka pred najbližjim zasledoval­cem, Špancem Aleixom Espargaroj­em (Aprilia), ki se je moral tokrat sprijaznit­i z nehvaležni­m 4. mestom.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia