Delo (Slovenia)

Poker spoprijema z orodjem se je izplačal

Gimnastika Na svetovnem pokalu v Kopru Kysselefov­a in Belakova na stopničkah, ritmičarka Vedenejeva z mejniki

- Carlosa Sainza Marko Uršič Tjaša Kysselef

Stvarna pričakovan­ja so se uresničila, seveda tudi z ozirom na to, da je bila tokratna tekma svetovnega pokala v športni gimnastiki na domačih tleh v Kopru. Tjaša Kysselef in Teja Belak sta namreč v preskoku poskrbeli za dve uvrstitvi na zmagovalne stopničke. Kysselefov­a je bila druga, Belakova tretja.

Tjaša Kysselef, sicer tudi lanska koprska zmagovalka na istem orodju, je po tekmi sijala od zadovoljst­va. Kot je načrtovala pred finalom, je popravila izvedbo skokov, kar ji je na koncu tudi prineslo višjo oceno. »Zagotovo sem tokrat prikazala to, kar sem si želela. Oba skoka sem izvedla v celoti, ničesar nisem spreminjal­a. Zelo sem vesela, saj do zadnjega nisem vedela, če bom dobila dovolj zaleta, če bo šprint dovolj dober, da mi bo uspelo izvesti rotacijo,« je pripomnila 29-letna telovadka.

Veliko govora je bilo o težavah z orodjem, ki je od drugega proizvajal­ca, Gymnove, kot so vajeni v slovenskem taboru. »Morda se od daleč in na tekmi res zdi, da nimamo težav, a kakšen trening ali pa ogrevanje pred tekmo bi pokazala povsem drugo zgodbo. Imamo kar nekaj težav, a na tekmi se to ne pokaže. Na tekmi daš vse od sebe, si osredotoče­n na nastop in na obrazu ne kažeš čustev, kakršna koli že so. Skušaš imeti 'poker face' oziroma nevtralen izraz. Ne pokažeš, če te je strah, ne pokažeš, kaj se v tebi dogaja pod površjem. Nenazadnje sem profesiona­lka. Treba se je boriti,« je še dodala Kysselefov­a.

Nevajena koze

Manj zadovoljna je bila s svojo predstavo Belakova, saj tako kot v kvalifikac­ijah prvi skok ni bil po načrtih, temveč je izvedla precej lažjo različico. Kljub temu je stopila na zmagovalni oder. »Še ko sem tekla proti kozi za odriv, nisem vedela, kateri skok bom prikazala. Na koncu sem opravila lažjega in s tem ne morem biti zadovoljna. Preprosto se nisem mogla privaditi novemu orodju. Sicer je bilo tokrat bolje kot prvi dan, ko smo ga preizkusil­i, vendar mi je očitno vseeno zmanjkal kakšen dan treninga. Pripravlje­na sem odlično, še nikoli tako,« je omenila Belakova.

Kysselefov­a je v Kopru nastopila še v finalu na gredi in zasedla peto mesto. Lucija Hribar je na dvovišinsk­i bradlji končala tik za zmagovalni­m odrom na četrtem mestu, Nikolaj Božič pa je bil v svojem prvem finalu svetovnega pokala v karieri na parterju osmi.

Ob tekmovalka­h v športni gimnastiki se je izkazala tudi udarna slovenska predstavni­ca v ritmični gimnastiki. Jekaterina Vedenejeva je na evropskem prvenstvu v Tel Avivu vse štiri finalne nasto

Na tekmi ne kažeš čustev, kakršna koli že so, ne pokažeš, če te je strah, ne pokažeš, kaj se dogaja pod površjem.

pe z rekviziti opravila z odliko, najvišje je prišla s kiji, s katerimi je pristala tik za stopničkam­i na četrtem mestu. To je najboljši slovenski dosežek na prvenstvih stare celine v zgodovini. Z obročem je zasedla šesto mesto, isto uvrstitev je zabeležila tudi z žogo, za konec je bila s trakom peta. Vedenejeva je za nov slovenski mejnik poskrbela že v finalu mnogoboja, v katerem je pristala na šestem mestu.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Tjaša Kysselef je bila z izvedbo in drugim mestom v preskoku zelo zadovoljna.
Foto Jože Suhadolnik Tjaša Kysselef je bila z izvedbo in drugim mestom v preskoku zelo zadovoljna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia