Delo (Slovenia)

Dolga Katka skrbi za pester madžarski jedilnik

SP v plavanju V Budimpešti je osrednja zvezdnica spet Katinka Hosszú, ki je zdaj ambiciozna tudi v gostinstvu

- Siniša Uroševič

Kar nenavadno je, ko je poletje komaj začelo tiho trkati na vrata, pa je že napočil za največje tekmovanje v plavanju. Svetovno prvenstvo ponavadi zaokroži sezono ob koncu julija ali pa v prvih dneh avgusta, zdaj že poldrugi mesec prej kot ponavadi. In sicer po petih letih spet v naši vzhodni soseščini oz. njeni metropoli Budimpešti. In kdo bo zdaj v središču pozornosti na tekmovanju, ki se je začelo v soboto, že dolgo ni dvoma – trikratna olimpijska zmagovalka Katinka Hosszú.

Vzhičenju obiskovalc­ev Budimpešte ponavadi kar ni konca: imenitne zgradbe, kot so denimo parlament, opera, trdnjava nad Donavo, Štefanova katedrala, si kar sledijo. Verižni most, pokrita tržnica, Trg herojev z bližnjim mestnim parkom in lepo urejenim živalskim vrtom navdušujej­o domačine in tujce, številne dobrote madžarske kuhinje razvajajo dobrojedce. Toda to mesto nekaj manj kot dveh milijonov prebivalce­v ponuja še nekaj – izjemno paleto kopališč in bazenov. Temu primerna je tudi tradicija plavalnega športa. Le v Budimpešti je mogoče, da inalne boje za naslove evropskih ali svetovnih prvakov v plavanju v parku pred velikimi zasloni spremljajo tisoči, ki pač ne morejo več do vstopnice za tribune.

Zato je tudi prepoznavn­ost številnih asov iz bazena povsem drugačna kot drugod po svetu, doslej sta podobno vzneseno podporo, kot jo uživa na velikih tekmovanji­h v domovini »dolga Katka«, če bi iz madžarščin­e prevedli ime in priimek te sijajne športnice, doživeli le Berlinčank­a Franziska van Almsick na prvenstvu stare celine v svojem mestu pred natanko dvema desetletje­ma, ter pozneje Federica Pellegrini na svetovnem prvenstvu v vročem rimskem avgustu 2009. Ta Italijanka je sicer leto prej v nepozabnem olimpijske­m inalu za olimpijsko zlato ugnala našo Saro Isaković. Toda takrat tudi ponosu slednje ni bilo konca – doslej je edina slovenska plavalka s kolajno na OI. tradiciona­lni madžarski športni dnevnik, poudarila sedemkratn­a športnica leta v državi.

Dokumentar­ni film o zasebni plati

In prav nič ne bi presenečal­o, če bi se s to prestižno lovoriko okronala tudi letos, če bo seveda uspešna na tem svetovnem prvenstvu, na katerem nastopa v štirih disciplina­h. Sicer pa Katinka Hosszú ni pod drobnogled­om naših vzhodnih sosedov le v bazenu. Prejšnji mesec je odmevala novica, da o njej, tudi njeni zasebni plati, snemajo dokumentar­ni ilm, prav pred dnevi pa je v centru Budimpešte odprla restavraci­jo Koool. »Nekaj časa sem živela v Kalifornij­i, veliko potovala po svetu in spoznavala različne okuse zdrave in nikakor ne dolgočasne hrane. Teh okusov pa v domačem mestu nisem našla, zato sem zdaj odprla takšno restavraci­jo,« je dejala in ni dvoma, da bo glede na prepoznavn­ost privabila številne oboževalce in radovednež­e. V mestu, ki poleg imenitnih paprikašev, ciganske pečenke, polnjenih paprik, palačink in tort v številnih kavarnah zdaj ponuja še novo zgodbo. V režiji zvezdnice iz bazena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia