Delo (Slovenia)

Ljubiti in potrpeti

- Melita Meršol

»Želim si nekoga, ki me bo imel neskončno rad in ga bom tudi jaz neizmerno ljubil.« Izviren vtetoviran­i napis na roki mladega – čednega – fanta, po razmršenih »bradpittov­skih« laseh in oblačilih sodeč surfarja, ki je stal pred mano v dvigalu, daje misliti. Vsakdo išče sorodno dušo ali, če že hočete, drugo polovico, o tem ni nobenega dvoma.

Po odzivu na pravi (im)pulz se praviloma zgodijo srečanja, ki – če niso prepogosta – pomenijo sanjavo pričakovan­je. Vedno znova. Vsakič je, kot bi se na novo zagledal. Vsak pogled, vsak dotik dobi pridih največjega. Konsistent­no. Kot nenehno plimovanje. Brez osek. Ni padcev jakosti. Zvrstijo se igre zapeljevan­ja. Pride zaljubljen­ost. Pa strast. Mehkoba sobivanja. Ljubezen.

Pa vendarle. Woody Allen, najslavnej­ši režiserski nevrotik, Newyorčan seveda, je o ljubezni zapisal, da gre v vsakem primeru za trpljenje: Ljubiti pomeni trpeti. Da bi se izognili trpljenju, ne smemo ljubiti. Ampak potem človek trpi, ker ne ljubi. Zato ljubiti pomeni trpeti; ne ljubiti pomeni trpeti; trpeti je torej – trpeti. Biti srečen pomeni ljubiti. Biti srečen torej pomeni trpeti. Ampak trpljenje te naredi nesrečnega. Zato je treba, da bi bili srečni, ljubiti in trpeti. Prava zveza mora v resnici potrpeti. Biti slastnejša od najslajše (poročne) torte.

Ko se veter divjanja poleže. Tudi z razdalje dotika. Smeh, prepuščanj­e mehkobi, kot v kopalnih plaščih iz kašmirja ... Treba je predvsem živeti za trenutke. V dvoje. Za take, ko se zdi še ropot centrifuge kot glasba. Predanost v človeškem smislu ni stvar rodov in izkušenj, temveč nečesa, kar se skriva v našem zanosu. V ospredju je vedno človek, človek v svojem vsakdanjik­u. To, kar počnemo, je to, kar čutimo. Naj srce vztraja v iskanju neskončne ljubezni – kot mladi surfar s tatujem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia