Delo (Slovenia)

Pisatelj, ki je preživel fatvo

-

Indijsko-britanski pisatelj je zaradi romanov, ki jih je napisal in so na svoj način napisali tudi njegovo življenje, postal eden najbolj prepoznavn­ih umetnikov sodobnega časa. Včeraj je praznoval 75 let. Njegov pisateljsk­i slog opisujejo kot magični realizem, saj v svojih delih piše predvsem o barvitosti Indije ter razcepljen­osti te dežele med vzhodom in zahodom. Njegova dela so prevedena v več kot štirideset jezikov in tudi v slovenščin­i jih lahko beremo kar nekaj: Otroci polnoči, Tla pod njenimi nogami, Harun in morje zgodb, Mavrov poslednji vzdih ...

Rodil se je 19. junija 1947 v indijskem mestu Mumbaj, ki je bil takrat še Bombaj, in zaslovel leta 1981 z romanom Otroci polnoči, ki govori o rojstvu sodobne Indije. Odraščal je v muslimansk­i družini, četudi se je vedno opredeljev­al za ateista. Leta 1968 je v Cambridgeu diplomiral iz zgodovine.

Rushdie Salman

Največ prahu je leta 1988 vzdignil njegov roman Satanski stihi, zaradi katerega je takratni iranski verski voditelj ajatola Homeini na pisatelja razpisal fatvo oziroma smrtno obsodbo, saj naj bi bil roman žaljiv do verskih čustev muslimanov. Takrat se je začelo Rushdiejev­o življenje v ilegali; več let se je namreč skrival pred atentatorj­i in skoraj deset let je bil pod zaščito policije. Cena za njegovo glavo je bila skoraj milijon evrov in pol. Z njim se je skrivala tudi njegova druga žena, ameriška pisateljic­a Marianne Wiggins. Poročen je bil štirikrat in se je štirikrat tudi ločil.

Večkrat je priznal, kako zelo ga je bilo v tistih letih strah, saj je moral biti ves čas na preži pred morilci. Njegovo izmišljeno ime je bilo Joseph Anton in leta 2012 je pod tem naslovom izdal avtobiogra­fijo. Po življenju so stregli tudi prevajalce­m Satanskih stihov – italijansk­ega prevajalca so zabodli, na norveškega so streljali, vendar sta oba preživela, neznanci pa so kar v pisarni z nožem napadli japonskega prevajalca in je podlegel poškodbam. Rushdie zdaj živi v New Yorku in še vedno rad komentira družbo in krivice v njej. Bil je zelo kritičen do predsednik­a Trumpa. Njegov zadnji roman je izšel leta 2019, naslov pa je Kihot – gre za poklon Miguelu de Cervantesu in njegovemu nesmrtnemu junaku.

 ?? ?? Zdaj živi v New Yorku in še vedno rad komentira družbo in krivice v njej.
Zdaj živi v New Yorku in še vedno rad komentira družbo in krivice v njej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia